• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

A fellendülés évei - 2. rész

100 éves az Egis

Az első világháború alatti visszaesés után a növekedés évei jöttek.

A húszas évek elején megkezdődött a gyógyszergyártás is. 1921-ben közgyűlési, illetve igazgatótanácsi határozat szólt az ágazatbővítésről és az ehhez szükséges gyárfejlesztésről.

A Keresztúri úti üzemben import hatóanyagokból indult a készgyógyszer-gyártás, amely rövid idő alatt jelentősen fejlődött: 1924-ben már több mint 50 készítményt gyártottak. 1926 májusa és augusztusa között rendezték az Embervédelmi Kiállítást Budapesten, melyen a Wander – mint „az ipari méretű tápszergyártás hazai megteremtője" – önálló pavilonnal vett részt.

Az igazi áttörést a Korányi Klinikával közösen kifejlesztett „theosan készítmények" – a keringési betegségek gyógyításában hatásos, alapvetően theobromint és papaverint tartalmazó szerek – hozták meg, melyeket a vállalat 1924-ben kezdett forgalmazni. A Wander termékkatalógusában 1930-ban már nyolc, 1933-ban tizenkét theobromin combinatum készítmény szerepelt. A hazai siker mellett egyre bővült a Budapesten gyártott termékcsalád exportja is.

Az 1920-as évek közepén, amikor ez a csoportkép készült, már háromszázan dolgoztak a gyárban

A Wander gyár a kezdetektől fogva tudatosan épített kapcsolatokat a klinikákon gyógyító orvosokkal, hogy közös munkával fejlesszenek újabb és újabb hatásos gyógyszerkészítményeket. A gyár tudományos értesítője így írt az 1924-ben forgalomba hozott Agatheosan és Jodpapaverintheosan termékekről: „Különösen hangsúlyozni kívánjuk, hogy az orvosi praxis két nagy standard készítménye magyar szellemi termék. Mindkét készítmény receptje a Korányi Klinikán született, és a későbbi években forgalomba hozott, hasonló rendeltetésű külföldi készítmények ezen két készítmény elméleti és gyakorlati alapjaira épültek".

Jodtheosan – tájékoztató orvosoknak

Az 1929-es világgazdasági válság ugyan a magyar Wandert is visszavetette, de a harmincas évek elejétől mind a hazai gyógyszerpiacon, mind az exportban jelentős bővülést ért el a vállalat. A fő exportpiac az 1930-as évek második felétől elsősorban Románia és Szerbia volt, de szállítottak készítményeket Franciaországba, Angliába és a tengerentúlra is.

Itt készült a maláta alapú tápszer egy 1930-as kép tanúsága szerint


A sorozat előző és további részei itt olvashatók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink