• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

A profiltisztítás időszaka: új név, új stratégia - 10. rész

100 éves az Egis

Az új név, az Egis – Pallas Athéne pajzsára, az Aegisre utalva – a védelmet jelképezi.

Az 1980-as évek új vállalati stratégiájának fontos eleme volt, hogy a cég minél több új humán gyógyszert hozzon forgalomba. A vállalat céltudatosan megvált a hozamfokozók, az állatgyógyászati készítmények és végül a tápszerek gyártásától is. A rendelkezésre álló anyagi forrásokat a humán készgyógyszer-gyártás fejlesztésére és a termelés technológiai színvonalának emelésére összpontosította a vállalatvezetés. Dinamikusan nőtt az export, az EGYT egyre nagyobb piaci sikereket ért el.

Fontos lépés volt e folyamatban a vállalat nevének megváltoztatása is 1985-ben. Korábban sok félreértést okozott, hogy az EGYT név láttán a külföldi kereskedelmi partnerek gyakran egyiptomi cégre asszociáltak. Az új név, az Egis – Pallas Athéne pajzsára, az Aegisre utalva – a védelmet jelképezi, könnyen kimondható, megjegyezhető. A külföldön is jól csengő név kiválasztása fontos volt, mivel a cég az export növelésében látta a további fejlődés lehetőségét.

 

A névváltozáshoz logóváltozás is társult. Kiss Győző festő- és grafikusművész dolgozta ki az Egis hatszögletű, benzolgyűrű alakú emblémáját, ami a kémiához való kötődést jelképezi.

Az 1980-as évek elején megindult a vita a tulajdonlásról, aminek folyományaként az évtized közepén a gyógyszergyárak a tulajdonosi jogok gyakorlására létrehozott szervezetek, a vállalati tanácsok irányítása alá kerültek. Ekkor már dr. Orbán István volt a vezérigazgató, akit 1982-ben dr. Bihari István javaslatára neveztek ki. Dr. Orbán Istvánnak első munkahelye volt az EGYT, tizennégy évi mérnöki munka után 1978-tól főmérnökként, 1980-tól műszaki igazgatóként dolgozott a vállalatnál. Dr. Orbán István mellett Mihályi György lett a műszaki igazgató, dr. Marosffy László a gazdasági igazgató. Az új vezetés több mint negyedszázadon át töltött be meghatározó szerepet a vállalat életében.

Felgyorsult a szívre és a keringésre ható gyógyszerek fejlesztése. Az Egis továbbfejlesztette a koszorúérgörcs kezelésében hatásos nitroglicerin hatóanyagú termékcsaládot. A vállalat részben saját fejlesztései, részben licencszerződések eredményeként értékes, új hatásmechanizmusú és hatóanyagú készítményekkel (pl. béta-blokkolók, vízhajtók) bővítette a hazai gyógyszerkincset, egyre korszerűbb készítményeket kínálva egyebek mellett a magas vérnyomás kezelésére. Ezek közül is kiemelkedett az 1985-ben forgalomba hozott kaptopril hatóanyagú készítménye, amely új utakat nyitott a kardiovaszkuláris terápiában. Ez volt hazánkban az első angiotenzinkonvertáló enzimet bénító (ACE-gátló) gyógyszer.

Csomagolás a nyolcvanas években

Más terápiás területeken is folytak fejlesztések: az emlődaganatok kezelésében az 1980-as években hazánkban az Egis által bevezetett tamoxifen kínált új terápiás lehetőséget.

A saját hatóanyaggyártás kiszolgálta a folyamatosan növekvő készgyógyszer-gyártás igényeit, és emellett exportbevételt is hozott, ami jelentős mértékben hozzájárult a vállalat fejlődéséhez. A gyártás minőségét, a GMP követelményeinek érvényesülését folyamatosan ellenőrizték a hatóságok. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellett a világ egyik legszigorúbb gyógyszerhatóságaként számon tartott amerikai FDA (Food and Drug Administration) is inspektálta a cég gyártási, minőségbiztosítási gyakorlatát. Az FDA-tól Magyarországon elsőként az Egis körmendi tablettaüzeme kapott minősítő tanúsítványt.

Sorozatunk előző és további részei itt olvashatók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink