• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

Új készítmények, megújuló technológiák - 8. rész

100 éves az Egis

A termelés volumene 1975-re az 1950-eshez képest több mint százszorosára, az eszközállomány pedig hússzorosára növekedett.

Miközben a vállalat sikerrel folytatta saját kutatási és fejlesztési tevékenységét, 1969-től élt a licencvásárlás lehetőségével is. Először négy Sandoz-gyógyszer, majd az Astra, a Bayer, a Robapharm és a Rhône-Poulenc számos termékének licencét vásárolta meg, és kezdte meg a készítmények gyártását. Ezekkel az együttműködésekkel egyúttal a fejlett nyugati gyógyszergyártás magas szintű műszaki ismereteire és kereskedelmi tapasztalataira tett szert a vállalat. Számos szakembere kapott lehetőséget korszerű külföldi üzemek megtekintésére, közvetlen tapasztalatcserére, ami a nyugati gazdaságtól és technológiától elzárt vegyészek, gyógyszerészek számára felbecsülhetetlen érték volt.

Az új készítményekhez folyamatosan megújuló technológiákra is szükség volt. A hetvenes években többek között két, többféle hatóanyag gyártására alkalmas új gyártócsarnok épült, és egyre több korszerű, nagy teljesítményű gyógyszergyártó berendezést állítottak üzembe. Az EGYT termelésének volumene 1975-re az 1950-eshez képest több mint százszorosára, az eszközállomány pedig hússzorosára növekedett. Ebben az időszakban az alfa-metildopa számított a magas vérnyomás legkiválóbb gyógyszerének, amit az EGYT nagy volumenben gyártott és szállított a világ számos pontjára. Az EGYT-ben felfedezett eredeti molekulák, az egyetemekkel és kutatóintézetekkel együttműködésben kidolgozott új gyógyszerek, valamint a vállalat által gyártott licenctermékek értékes terápiás lehetőségekkel bővítették a hazai gyógyszerkincset.

Drazsírozás a hetvenes években

Tizenöt év sikeres vállalatvezetés után, 1976-ban nyugdíjba vonult Vereczkei István igazgató. Két új vezető érkezett: dr. Varga Edit a Kőbányai Gyógyszerárugyár egyidejű vezetése mellett látta el az igazgatói feladatokat, mellé Bihari Istvánt nevezték ki általános igazgató-helyettesnek. Kétévnyi kettős vezetés után, 1979-ben dr. Bihari István lett a vállalat teljes jogkörű, egyszemélyi vezetője. Irányítása idején minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott a vállalati működési hatékonyság és a kutatás-fejlesztés erősítése. Vezetése idején a GMP (Good Manufacturing Practice, Helyes Gyártási Gyakorlat) követelményeinek megfelelően átépítették és korszerűsítették a tablettaüzemet.

Sorozatunk előző és további részei itt olvashatók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink