• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Új telephelyekkel bővül a vállalat - 9. rész

100 éves az Egis

A Lacta Tápszergyár 1974-ben kezdte meg működését és két évtizeden át biztosította a hazai ellátást.

Az alapítás óta ugyanazon a helyen, a kőbányai Keresztúri úton álló székhely mellett a hetvenes évektől kezdődően telephelyekkel bővült a vállalat. Elsőként a körmendi gyáregység épült fel, majd a nyolcvanas években újabb telephely létesült Budapest 16. kerületében.

Gyáregység épül Körmenden

Az EGYT állami kezdeményezésre, zöldmezős beruházás keretében gyáregységet épített a Vas megyei Körmenden tejalapú tápszerek gyártására. A Lacta Tápszergyár 1974-ben kezdte meg működését és két évtizeden át biztosította a hazai ellátást. A tápszergyártás során keletkező értékes melléktermékekre alapozva jégkrémet is előállítottak a körmendi üzemben. A Roll márkájú jégkrém éveken át igazi hiánypótló termék volt a hazai piacon.

Körmenden, a tápszergyártó üzemben készült a Roll jégkrém is

1974-ben, gyártása első évében 6 millió darab készült belőle, egy évvel később már közel 26 millió. A tápszergyártás azonban hosszú távon nem volt gazdaságosan fenntartható, még oly kitűnő termékekkel sem, mint a Robébi A, a Robébi B és a Robolact.

A kialakított modern infrastruktúra lehetővé tette a galenikus készítmények budapesti gyártásának Körmendre telepítését. 1976-ban átadták a kenőcsöket, szirupokat, kúpokat és aeroszolokat előállító üzemet. Ezzel a lépéssel kezdődött a körmendi tápszergyár gyógyszergyárrá alakulása. A folyékony és lágy gyógyszerformák (galenusi készítmények) gyártásán túl ma ezek fejlesztése is helyben valósul meg. Magyarország akkori legmodernebb tabletta- és csomagolóüzemét a nyolcvanas évek elején az EGYT szintén Körmenden építette fel. A fejlődés a következő évtizedben is folytatódott, a profilváltást névváltás követte, a körmendi telephely neve 1990-ben tápszergyárról gyógyszergyárra változott.

Az 1976-ban felépült galenikus üzem

Új telephely létesül a fővárosban
Az EGYT 1981-ben a Reanal Finomvegyszergyárral létrehozta az Egal Vegyipari Közös Vállalatot, amely a XVI. kerületi Bökényföldi úton kezdte meg működését. Az EGYT rövidesen új területeket vásárolt az Egal mellett azzal a céllal, hogy itt bővítse gyártókapacitásait. Elsőként egy korszerű injekcióüzem készült el 1989-ben. Később a terület egésze a gyógyszergyár tulajdonába került, amely itt hozta létre az ugrásszerűen megnőtt gyógyszerkészítmény-gyártás igényeit kiszolgáló raktárbázisát, az új budapesti csomagoló-, majd a tablettaüzemét is. Ugyancsak a Bökényföldi úti telephelyen épült fel 1993-ban a vállalat új, originális gyógyszereket kutató bázisa, a preklinikai-biológiai kutatóközpont, valamint itt létesültek a generikus gyógyszerek fejlesztését célzó, közelmúltban felavatott kutatás-fejlesztési központjai.

A Bökényföldi úti telephely részlete 2012-ben

2000-ben kezdődött meg a Bökényföldi úti telephely egyes részeinek rekultivációja: a mintegy 15 hektár területen kialakított arborétumban a gyógyszergyár egy évtized alatt több mint 6000 lombos fát, 5000 virágzó cserjét és közel 1500 fenyőt telepített.

Sorozatunk előző és további részei itt olvashatók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink