• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Székrekedés torna

Lapszemle 2001.10.16 01:00

A bélmozgást serkentő gyakorlatoknak két kategóriája van. Az elsőbe azok tartoznak, amelyek összepréselik a hasat, a másikba pedig azok, amelyek a bélrendszer területét a szokásostól eltérő helyzetbe hozzák.

1. Feküdjünk a hátunkra, majd térdünket meghajlítva húzzuk a mellkasunkhoz. Két karunkkal kulcsoljuk át. Ebben a helyzetben lassan gördüljünk az egyik oldalunkra, majd a másikra. Figyeljünk arra, hogy felső combunk mindvégig szorosan a mellkasunkhoz simuljon. A gyakorlatot 10-szer ismételjük.

2. Térdeljünk le a földre, karunkat emeljük magas tartásba. Bal lábunkat nyújtsuk ki oldalra, törzsünket hajlítsuk bal oldalra. Bal kezünkkel érintsük a bokánkat, ügyelve arra, hogy a hátunk egyenes maradjon. Maradjunk ebben a helyzetben 5-10 másodpercig, majd végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is. Egy-egy alkalommal 4-5-ször ismételjük.

3. Álljunk kis terpeszbe. Guggoljunk le úgy, hogy fenekünk a két combunk közé kerüljön. Térdünket kissé nyissuk szét, tenyerünkkel támaszkodjunk meg a földön. Hátunk egyenes maradjon, fejünket emeljük fel. Tenyerünkre támaszkodva emelkedjünk fel hajlított mély tartásba, közben fejünket eresszük le. Próbáljuk meg térdben kinyújtani a lábunkat. Tíz másodpercig maradjunk ebben a helyzetben, majd lassan ereszkedjünk vissza a kiinduló tartásba. 10-szer ismételjük meg a gyakorlatot.

4. Álljunk kis terpeszbe, térdünket hajlítsuk be kissé, fenekünket nyomjuk hátra, törzsünket annyira döntsük meg, hogy fejünk a térd fölé kerüljön (ne dőljünk nagyon előre!). Vegyünk egy mély levegőt az orrunkon keresztül, és a szájon át fújjuk ki. Ezután anélkül, hogy újabb levegőt vennénk, húzzuk a hasunkat egyszerre befelé és felfelé, s közben képzeljük el, hogy köldökünk érinti a gerincoszlopot. Maradjunk ebben a helyzetben addig, ameddig csak tudunk, s lassan számoljunk magunkban. Amikor nem bírjuk már tovább levegő nélkül, az orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt, törzsünket pedig eresszük le olyan mélyen, amennyire csak tudjuk. Lassú légzés közben akár 3-4 percig is így maradhatunk. A gyakorlat tetszés szerint ismételhető.

5. Feküdjünk hanyatt, kezünk a combunk mellett helyezkedjen el. Kilégzés közben emeljük fel a lábunkat és a csípőnket, ha kell, tenyerünkkel támasszuk meg magunkat. Lábfejünkkel közelítsünk a fejünk mögött a föld felé, lábszárunk párhuzamos legyen a talajjal. Maradjunk ebben a helyzetben néhány másodpercig, majd folytassuk tovább a leereszkedést mindaddig, amíg lábujjainkkal nem érintjük meg a földet. Karunkat nyújtsuk ki a lábunkkal ellentétes irányba, s maradjunk így mintegy 15-20 másodpercig. A gyakorlatot egyszer elég elvégezni.
Czine Ildikó

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink