• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Mi hajtja Falus Ferencet?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Szerző:

Az immunkémiai humán székletvér kimutatására alkalmas reagensekre és kiegészítőkre kiírt tender egy cégnek felel meg.

Szűk, alig több mint egy hónapos beadási határidővel újabb közbeszerzést írt ki a Falus Ferenc vezette Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) március végén. Az immunkémiai humán székletvér kimutatására alkalmas reagensekre és kiegészítőkre kiírt tender kikötéseinek minden bizonnyal egyetlen cég felel meg, a Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök üzletemberi köréhez tartozó Kern József cége, a Diagon Kft.

Az OTH ugyanis alkalmatlannak minősíti azt az ajánlattevőt, amely az elmúlt három évben, 2007-től 2009-ig nem rendelkezik évente legalább egy darab, minimum száz személy szűrésére elegendő alkalmas reagens szállítására vonatkozó referenciával. Ezzel a kikötéssel az egyedüli befutó Kern József cége lehet, hiszen előzőleg is ez szállított.

A dolog szépséghibája azonban az, hogy a többiekkel szembeni versenyelőnyét Kern nem versenyben szerezte, hanem azzal, hogy pályáztatás nélkül tőle vásároltak. Elgondolkodtató, hogy a szállítás időtartamát a szerződéstől kötött harminc napban határozták meg, vagyis az új kormány megalakulásáig kívánják felvásárolni az egész éves mennyiséget, ami körülbelül harmincezer személy szűréséhez elegendő.

Azzal kapcsolatban, hogy miért volt szükség ilyen feltételeket szabni a kiírásban, az OTH álláspontja szerint „a referenciaigény standard mértékű ilyen termék szállításánál, bármely EU-országban teljesített referencia elfogadható, könnyen teljesíthető". A rövid határidőt pedig azzal magyarázták, hogy az egészségügyi kormányzat rendelkezése szerint a vastagbélszűrési mintaprogramot 2010. június 30-ig teljesíteni kell, ám ezt a határidőt - az OTH kérésére - október 31-ig meghosszabbították.

A teszt tenderdokumentációja 2010. március 27-én az unió hivatalos lapjában megjelent, így öt hét állt rendelkezésre a tenderdokumentumok elkészítésére, vagyis a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel a megszabott ajánlattételi határidő teljes mértékben összhangban van. Válaszukban kitértek arra is, hogy jelenleg a világon székletvér kimutatására három alkalmas késztermék van, amelyek közül az egyik a FOB Gold, amelyet az olasz Sentinel gyárt, és hazai forgalmazója a Diagon Kft. Valójában nem három, hanem többtucatnyi ilyen termék kapható a piacon.

Kern Józseffel egyébként nem először történik csupa jó dolog. Az elmúlt nyolc év alatt cégei taroltak a közbeszerzési pályázatokon, utoljára pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tett véletlenül jót vele. Tévedésből neki is kiutalta azt a több mint százmillió forintot a körmendi kórház üzemeltetése miatt, ami már nem járt volna. Kern kijelentette: nem adja vissza a pénzt az államnak.

OTH

Legolvasottabb cikkeink