• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Megtalálták a sztrájk módját - interjú Kusper Zsolttal

Lapszemle Forrás: zsurpubi.hu Szerző:

A mentődolgozók képviselője szerint csak akkor lehetne korrekt béremelés, ha azt bérminimumhoz képest kapnák a dolgozók.

„Nem szabadna eljutni oda, amikor már az egészségügyet újra kell éleszteni, mert nem biztos, hogy sikerülni fog" – mondja dr. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. A MOMSZ vezetője a zsurpubi.hu-nak adott interjújában többek között a mentőknek nagy csinnadrattával bejelentett 10 százalékos béremelésről, az egészségügyi dolgozók helyzetéről, a velük kapcsolatos, szándékosan félrevezető kormányzati tájékoztatásról, a hiányzó jövőképről is beszélt, valamint elárulta, megtalálták annak a módját, hogy az egészségügyi dolgozók, beleértve a mentőket is, sztrájkolni tudjanak, ha minden kötél szakad.

- Nemrég azt mondta, hogy a mostani béremelés szinte semmit nem jelent a dolgozók által havonta hazavitt fizetés tekintetében, mivel a munkáltatók eddig is saját döntés alapján egészítették ki a mentősök illetményét. Miről szól hát a mentősöknek beígért és nagy csinnadrattával bejelentett 10 százalékos béremelés?

- Nehéz megmondani, mi a valódi szándék.

- Talán azzal van összefüggésben, hogy közelednek a választások?

- Induljunk ki abból, hogy ez egy jóhiszemű kezdeményezés. Tavaly a mentők napján Balog miniszter úr jelentett be emelést, amit én nem neveznék a szó szoros értelmében vett béremelésnek, mivel az ágazati bértáblában meghatározott alapilletmény számos kategóriában nem éri el a törvényes bérminimumot sem. És amíg ez így van, addig nem szerencsés béremelést emlegeti, maximum a bérek felzárkóztatásáról beszélhetünk egészen addig a pillanatig, amíg a bértábla összes kategóriájában a dolgozók legalább a hivatalosan meghatározott bérminimumot megkapják alapfizetésként.

- Szóval béremelésről beszélni enyhén szólva is a valóság megszépítése?

- Ez a fajta kormányzati kommunikáció félrevezető. Az igaz, hogy bruttó 165.400 forintra emelkedett mondjuk egy kezdő, D1 besorolású egészségügyi dolgozó vagy ápoló alapbére a tavaly novemberi 12 százalékos emelés után, ami az általunk sokkal inkább felzárkóztatásnak tartott program második lépcsője volt. A dolog szépséghibája az, hogy a törvény által megkövetelt bérminimum 2018. január 1-jétől 180.500 forint, tehát elvileg senkit semmilyen körülmények között nem lehet ennél kevesebb pénzért foglalkoztatni sem a versenyszférában, sem pedig a közszférában. Ezzel szemben az egészségügyben dolgozók hivatalosan kiadott bértábláján ennél kisebb összeg szerepel. Most a mentődolgozók ennél a megengedhetetlenül alacsony bruttó 165.400 forintnál kapnak 10 százalékkal többet, tehát a bérminimum szintjét bruttó 1440 forinttal meghaladják.
Véleményem szerint csak akkor lehetne korrekt béremelésről beszélni, ha azt a 180.500 forintos – hivatalosan meghirdetett – bérminimumhoz képest kapnák a dolgozók, mert ha ennél az összegnél alacsonyabb bérből indulunk ki, akkor a 10 százalékos „emelés" eredménye csupán az lesz, hogy a dolgozó eléri a minimálisan adható bér összegét. Semmi más. Azt próbálják sok mellébeszéléssel és a tények elhallgatásával vagy csűrés-csavarással óriási hírként beállítani, hogy a törvényben előírt minimumot egy három lépcsős emelés után eléri a mentődolgozók alapbére.

Hűha! Ez aztán a nagy teljesítmény! De az emelések előtt kevesebb volt az alapbérük, mint a törvényben mindenkinek garantált bérminimum, és csak háromszori emelés után lett pár száz forinttal több az alapilletmény, mint a törvényben meghatározott minimum.

A legnagyobb probléma tehát, hogy az egészségügyi dolgozók bértáblája nem követi a törvényben meghatározott mindenkori bérminimum szintjét, hanem olyan kategóriákat tartalmaz, ahol az alapbér a törvényben előírt szintnél alacsonyabb.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink