• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Ismeretlen, halálos betegségre figyelmeztet a WHO

Lapszemle Forrás: index.hu Szerző:

Az X-kór okozta járványról nem tudni, hogy mikor, hol és milyen formában, de nagy valószínűséggel be fog következni.

Frissítette a potenciálisan világjárványt okozó betegségek listáját az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ami alapján évek óta azt javasolja a szervezet, hogy megkettőzött erőkkel folyjon a kutatás és vakcinafejlesztés, ha nem akar a világ a pestishez vagy spanyolnáthához hasonló pusztító járványokkal szembesülni - olvasható az index.hu-n.

A listát először 2015 decemberében állította össze a WHO, akkor a krími-kongói vérzéses láz, az Ebola, a Marburg-vírus, a Lassa-láz, a MERS-vírus, a SARS-vírus, a Nipah-láz és a Rift-völgyi láz került fel a sürgős cselekvést kívánó járványos betegségek listájára.

A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti. 2017 januárjában a Zika-vírus és az SFTS-szindróma (kullancsok okozta, magas lázzal járó trombicitopénia, alacsony vérlemezkeszám) volt a két új belépő, és most, 2018 február elején ismét felülvizsgálták az “R&D Blueprint" néven emlegett kórlistát. Ez alapján a WHO azt javasolja, hogy a következő betegségek esetében fokozzák a kutatási és fejlesztési tevékenységet a közegészségügyi szervezetek:

-krími-kongói vérzéses láz
-Ebola- és Marburg-vírus
-Lassa-láz
-a MERS-CoV és SARS-vírus
-Nipah-láz és társai
-Rift-völgyi láz
-Zika-vírus
-X-kór

Mint látható, az SFTS-szindróma kikerült a sürgős cselekvést kívánó betegségek közül, bekerült viszont tizediknek egy rejtélyes betegség: az X-kór. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy az X-kór az emberiséget rövid idő alatt kipusztító Jolly Joker a betegségek francia kártyájában. Az X-kór egyelőre nem létezik, tudományos szemszögből nézve az “ismert ismeretlen", az esemény, amiről nem tudni, hogy pontosan mikor, hol és milyen formában, de nagy valószínűséggel be fog következni.

Lehet egy idáig teljesen ismeretlen vírus, ami az állatvilágból átugrik az emberekre, lehet egy mesterséges, katonai, biotechnológiai fejlesztés, ami elszabadul, lehet ismert kórokozók mutációja, egyesülése, vagy akár összehangolt terrortámadás eredménye. A WHO azért rakta fel a listára az X-kórt, hogy figyelmeztesse a világ kormányait, erre a megjósolhatatlan esetre is fel kell készülni.

Legolvasottabb cikkeink