• Pollen
  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

   Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot szed

  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

Átadták az Egis új laboratóriumát Körmenden

Regionális hírek Forrás: MTI Szerző:

A kifejlesztett új gyógyszereket nagy eséllyel helyben gyártják majd, ami kapacitásbővítést eredményez.

Átadták az Egis Gyógyszergyár Nyrt. új analitikai fejlesztő laboratóriumát szerdán Körmenden, ahol a 600 millió forintos beruházással 8 új munkahely létesült.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az átadáson kiemelte: a laboratóriumi fejlesztésekre érzékelhetően szükség van, mert az emberek igénylik a hatékonyabb, gyorsabb hatású, biztonságosabb gyógyszert. Az Egis a fejlesztés mellett munkát ad az embereknek, önként vállalt társadalmi feladataként "jobb minőségű várost" hoz létre. Ez a fejlesztés a magyar vidéket, az emberek helyben maradását is segíti – mondta az államtitkár.

Hodász István, az Egis vezérigazgatója minőségi előrelépésnek nevezte a fejlesztőlabor létrehozását. A körmendi gyáregységben felhalmozódott szaktudás, az itt dolgozók kreativitása lehetővé tette, hogy önálló kutatás-fejlesztést végezzenek - jelentette ki
A cégvezető szerint a fejlesztés azt bizonyítja, hogy az Egis a jövőben is a térség meghatározó szereplője és munkaadója kíván lenni. Az új létesítmény átadásával 8 fővel nőtt a laboratórium dolgozóinak létszáma, a budapesti székhelyű gyógyszergyár körmendi gyáregységében így összesen 838 munkavállalót foglalkoztatnak – ismertette Hodász István. Hozzátette: a labor felépítésével felgyorsult a fejlesztő munka, a kifejlesztett új gyógyszereket nagy eséllyel helyben gyártják majd, ami kapacitásbővítést, és további munkahelyek teremtését eredményezheti.

Jelenleg 60 milliárd forint értékű gyógyszert gyártanak évente Körmenden, ennek 75 százalékát exportálják. Mennyiségben ez több mint 2 milliárd tablettát, illetve kapszulát jelent, amit helyben, 70-75 millió dobozba csomagolnak – közölte a vezérigazgató.

Bebes István, Körmend polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a térség és Körmend számára meghatározó az Egis tevékenysége. Az iparűzési adó legnagyobb részét – tavaly 173 millió forintot - az Egis fizette be a város kasszájába. Mindemellett a cég segítséget nyújt az iskolák és a kórház működéséhez, támogatja a civil szervezetek munkáját, hozzájárul a város infrastrukturális fejlesztéséhez. Nagyrészt az Egis tevékenységének köszönhető, hogy Vas megyében Körmend térségében a legkisebb, 5,2 százalék a munkanélküliek aránya - tette hozzá a polgármester.

Az Egis a hetvenes évek elején kezdett zöldmezős beruházásba Körmenden, tápszergyárat épített, majd létrehozta a krémeket, kenőcsöket, szirupokat és kúpokat gyártó üzemét, emellett tablettaüzeme, csomagolóüzeme és raktára, valamint integrált készítményfejlesztési kapacitása is működik a körmendi gyáregységben. A most felavatott 400 négyzetméter alapterületű laboratórium több mint 600 millió forint ráfordítással készült el. Az új létesítményt a legmodernebb, világszínvonalú berendezésekkel szerelték fel.

Az Egis árbevétele a legutóbbi teljes - 2011 szeptember 30-án zárult - üzleti évében közel 130 milliárd forint volt, amelynek 9 százalékát, mintegy 11,6 milliárd forintot innovációra és kutatás-fejlesztésre fordított.

A gyógyszeripari vállalat tevékenysége a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermékgyártáson át a kereskedelemig a gyógyszergyártás minden területére kiterjed. Termékeit több mint hatvan országba exportálja, a magyarországi bázisa mellett további 18 országban van saját képviselete. A cég a magyarországi gyáraiban és külföldi irodáiban csaknem négyezer főt foglalkoztat.

Legolvasottabb cikkeink