• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Nem hatásos a kormányzati tiltás

Regionális hírek 2005.07.16 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Erdei Éva

Miközben a kormányzat a dohányzással kapcsolatos zéró tolerancia meghirdetésére készül, Pécsett a gyerekek is gond nélkül cigarettához jutnak.

A baranyai egészségvédelemmel foglalkozó szakemberek véleménye szerint nem hoz majd igazi áttörést az a terv, amely a zéró tolerancia keretében szigorúan szankcionálná a dohányzást. A készülő rendelet például megtiltaná az iskolák és az egészségügyi inézmények egész területén a cigarettázást , illetve a dohány árusítását esetenként akár engedélyhez is kötné. A gond csak az: ahogy minden szabályt meg lehet kerülni, így ezt is vélhetően kijátsszák majd azok a bandákba verődőtt 11-14 éves pécsi általános iskolás kamaszok, akiknek ma sem okoz gondot a napi csomag cigaretta és az alkohol beszerzése. Azt teszik ugyanis, hogy – mivel cigarettát már a mostani szabályok szerint sem vásárolhatnak – egyszerűen beküldik a boltba a nagykorú bandatagokat, vagy az üzletek előtt kolduló hajléktalanokat a csomag cigarettáért.

Dr. Kovács Mária baranyai gyermekorvos szerint már láthatóan egyre veszélyesebb, egészséget romboló életet élnek e megyében is a fiatalok. Iskolai felmérések mutatják: a dolgok már odáig fajultak, hogy például az általános iskola ötödik osztályában a napi egy csomag cigaretta meg sem kottyan a tizenegy-tizenkét éves gyereknek. Az ilyen fiatal korban való rászokás nem csak azért veszélyes, mert a rendszeres dohányzás az egészséges fejlődést, növekedést gátolja, a későbbi betegségek rizikófaktorait pedig növeli, hanem azért is, mert ezek a gyerekek sok esetben nem állnak meg a rendszeres „füstölésnél", hanem mellette alkoholizálnak, majd a drogok felé fordulnak.

Így aztán elindul az a deviáns (drog) karrier, amelyet, ha időben nem fékez le akár a szülő, akár mondjuk a gyermekpszichiáter – ha egyáltalán eljutnak ezek a gyerekek a szakember rendelőjéig – könnyen tragédiák sorába torkollhat. De azt is tudni kell, hogy a kamaszkor nem a szigorú tiltás alkalmazásának optimális időszaka, mert a józan, türelmes meggyőzés, a dohányzás egészségkárosító következményeinek ismertetése – akár interaktív jellegű tájékoztatáson keresztül - a jobban szervezett felvilágosítás és a türelmes nevelés mindenképpen előbbre visz a probléma hatékonyabb kezelésében. Éppen ezért a kormányzatnak inkább – szakemberek bevonásával - a prevenciós felvilágosításokat kellene nagyobb súllyal támogatni.

A másik említett veszélyről, a drogról viszont szintén nem esik szó gyakran, annak ellenére, hogy a kábítószer hihetetlen népszerű a fiatal korosztály – a fő célcsoport szintén a 14-17 évesek – körében. A baranyai felmérések szerint amíg a szegényebb társadalmi rétegben élő családok gyerekei a különféle hígítók, ragasztók inhalálásával (szipuzással) „ütik" ki magukat - ami egyébként már rövid időn belül súlyos, irreverzibilis idegrendszeri károsodást, látható szellemi leépülést okoz -, addig a pécsi „felsőosztály" csemetéi képesek a fűvön kívül a különböző szintetikus tablettákat vagy éppen a kokaint is megvásárolni.

A Mecsek-oldal egyik játszóterén minden következmény nélkül, bandába verődve isznak és dohányoznak a szomszédos általános iskola 6-7. osztályos tanulói. Már reggel gyülekeznek, és késő estig ott ülnek, illetve ittasan randalíroznak. A jelenséggel szemben azonban nem csak a pedagógusok, de a rendőrők is tehetetlenek. Az egyik 13 éves, erősen illuminált állapotban lévő fiút például megfenyegették, hogy beviszik az őrsre, ha nem hagyja abba a boros üvegek dobálását, ő pedig csak ennyit szólt a járőrnek: vigyen be nyugodtan, majd az apám úgyis kihoz onnan, ahogy azt már háromszor megtette. Arra a kérdésre pedig, hogy mit eszik egész nap, azt felelte: „nem tartozik ugyan magára, de tízezer forintot kapok az anyámtól naponta".

Dr. Kállózdy Anna gyermek pszichiáter szerint az elmúlt tizenöt évben szinte megfordult a világ a fiatalokkal is. A doktornő úgy látja, hogy a deviáns magatartási minták- amelyek később a különböző szenvedélyek hajszolásához vezetnek – gyökerei a családban keresendők. Szinte elvétve lehet ma már pszichés szempontból is egészséges életvitelt folytató családokat látni, mert a tapasztalatok azt mutatják: kifelé lehet, hogy rendben lévőnek látszik az a családi közösség, ahonnan a súlyos tüneteket produkáló, magatartászavaros gyerek kikerül. Ám a gyermekkel folytatott beszélgetésekből olyan elképesztő történetek kerekednek, amelyek meg is magyarázzák a páciens devianciáját. Emellett fontos megjegyezni: a gyerekek pszichés megbetegedéseiben szinte elenyésző a különbség az úgynevezett értelmiségi, jó anyagi körülmények között élő, illetve szerényebb létben „tengődő" családi közösségek között.

Kapcsolódó hírek

 •  | 
 •  | 
 •  | 
 •  | 
 •  | 

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink