• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

9 fájdalmas panasz, aminél beválik lökéshullám terápia

Egészségmagazin 2018.06.15 Forrás: Fájdalomközpont
9 fájdalmas panasz, aminél beválik lökéshullám terápia

A lökéshullám beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét.

A lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat csillapít, legyen szó vállról, nyakról, derékról, csípőről, térdről vagy talpról. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint a természetes kezelés előnye, hogy az azonnali hatáson túl az okokat is kezeli. 

A természetes energiája így segít

A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek - nagy energiájú, hallható hullámok, amelyek a gyógyításban is rendkívül eredményesnek bizonyultak. Ha ugyanis a szakember az érintett, fájdalmas helyre juttatja a hullámot, az beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket és dekalcifikál, ezáltal meszesedés okozta fájdalomra, meszes vállra is jól használható, és hatékony a térd és a csípő fájdalmának kezelésében is.

Az eredményes fájdalomcsillapításhoz és a probléma okának megszüntetéséhez az első lépés az alapos kikérdezésre, vizsgálatra épülő diagnózis. Ezután pedig már – az októl függően - elég lehet akár a lokális fájdalomcsillapítás is ahhoz, hogy jelentős életminőség javulás következzen be. A terápia hatása már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához és a tartós eredményekhez több alkalomra is szükség lehet. A páciensek egy része kezeléskor enyhe fájdalmat érezhet, de ez is annak a bizonyítéka, hogy eltaláltuk az érzékeny pontokat. Sokan már az első, második alkalom után is jelentős fájdalomcsökkenésről számolnak be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul. A lökéshullám terápia rendkívül eredményes alternatívája és akár kiegészítője lehet a konzervatív gyógymódoknak.

9 testrész, amelynek fájdalma esetén beválik a lökéshullám

A gyógyító, fájdalomcsillapító hatású lökéshullám számos területen beválik, orvosi kivizsgálás és javaslat alapján. Milyen esetekben segíthet?

1.      Nyak

A nyakunkban gyakran érezhetünk merevséget, feszülést és fájdalmat is, amely akár tartóssá is válhat, például ízületi kopás és nyakcsigolya ferdülés esetén.

2.      Váll

Fiatalabb korban, főként sportolóknál az úgynevezett elakadási szindrómák fordulnak elő a legnagyobb számban. Középkorúaknál a leggyakoribb problémák az vállízületek körül kialakult fokozódó meszesedések. Idősebbeknél többször fordul elő izomszakadás, amely szintén komoly vállfájdalmat okoz, ahogyan a nyaki gerinc kopásos folyamata is.

3.      Könyök

A könyök érzékeny pontja testünknek, így számtalan sérülés érheti. A töréseken kívül előfordulhat e testrészben többek közt ficam, tenisz-, és golfkönyök, de a könyökfájdalom lehet egy általános mozgásszervi betegség résztünete is.

4.      Derék

A krónikus derékfájdalom szinte népbetegség, hiszen az elhízás, a mozgáshiány, az ülőmunka, a kopásos betegségek, a porckorong károsodás mind hozzájárulnak a kínzó érzés kialakulásához.

5.      Csípő

Ez a probléma sok ok miatt kialakulhat, sokan a medence körüli nagy izomcsoportok aszimmetriája miatt érzik egyik lábukat rövidebbnek a másiknál, mások a túl sok ülés vagy állás miatt tapasztalják úgy, hogy minden porcikájuk fáj. A csípőfájdalom másik gyakori előidézője a nagy tomportáji nyálkatömlő gyulladása.

6.      Térd

A futótérd és az ugrótérd elnevezés önmagában utal a fájdalmak kialakulásának okára, de a kerékpárosok is gyakran tapasztalhatják a térdproblémákat. Ezen kívül természetesen, mint minden ízületi fájdalom esetében, gyakran a térdnél is állhat porckopás a háttérben.

7.      Sípcsont

Az úgynevezett mediális stressz szindrómát leggyakrabban a focisták, a futók tapasztalják, akik túl sokat futnak, túl kemény felületen és/vagy rosszul kialakított, nem jól párnázott cipőben.

8.      Achilles ín

Szintén a túlterhelés, de akár a nem megfelelő cipő viselése is okozhatja a fájdalmas íngyulladást.

9.      Talp

A saroksarkantyú és az ún.plantalisfasciitis(talpi bőnye gyulladása) gyakran eredményez fájdalmat. A probléma kialakulhat a lúdtalp és a túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat, így futóknál, atlétáknál, táncosoknál.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink