• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A hajhullástól a kopaszodásig – Megállítható a folyamat?

Egészségmagazin 2019.10.20 Forrás: Weborvos
A hajhullástól a kopaszodásig – Megállítható a folyamat?

Az androgén, azaz férfias típusú hajvesztésen kívül, bár ritkábban fordulnak elő, de más típusokat is megkülönböztet a szakirodalom.

Az, hogy rendszeresen búcsút kell intenünk hajkoronánk néhány tagjának, teljesen természetes dolog: a szakértők kb. 100 hajszál napi elvesztését tartják normális mennyiségnek. Senki se álljon neki bonyolult matematikai műveleteket végezni a tükör előtt, azonban ha azt tapasztaljuk, hogy hajmosás vagy fésülködés után jóval több hajszálunk távozik, mint megszokott, esetleg a fejbőrünk egyes helyeken jobban láthatóvá válik, érdemes felkeresnünk egy bőrgyógyászt, hogy feltárja a lehetséges okokat. A hajhullás és a kopaszodás különböző típusairól, megemlítve a lehetséges gyógymódokat, dr. Zakariás Dávid, a HairHungary hajátültetési specialistája mesél.

Ha hajhullásról illetve kopaszodásról beszélünk, különbséget kell tennünk férfiak és nők között, bár mindkét esetben az androgén, azaz férfias jellegű, hormonális hajvesztés a leggyakoribb. Férfiaknál ez az érintettek kb. 90%-át, nőknél is kb. 50-60%-át teszi ki. Ez a típusú hajvesztés szerencsére több módon is kezelhető, azonban fontos megjegyezni, hogy krónikus, nem visszafordítható folyamatról van szó. Egyénenként eltérő, hogy kinél, mikor, milyen formában jelentkezik, az örökletes tényezők ezt nagyban befolyásolják. Aggodalomra azonban semmi ok, ha elindult is a hajvesztési folyamat, számos lehetőség közül választhatunk, mely segít megőrizni hajkoronánk szépségét.

A kezelési folyamatokat két nagy részre oszthatjuk: műtéti és nem műtéti megoldásokra. Műtéti eljárás a hajátültetés, a nem műtéti megoldásokat pedig szintén két részre bonthatjuk: külső és belső kezelésekre, illetve biológiai terápiákra.

1. Külső kezelésnek minősülnek az evidencián alapuló hajszeszek, amelyek megfelelő biológiai válaszkészség esetén az érintett hajszálak gyengülését gátolják, jó esetben hajszálvastagodást érhetnek el, illetve a különböző speciális samponok, balzsamok csoportja, melyek a fejbőrt egészségesen tartják, a hajszálakat pedig revitalizálják.

„Tudnunk kell azonban, hogy ha már elindult egy kóros hajvesztési folyamat, akkor önmagában egy sampon nem lesz elég arra, hogy a hajat visszanövessze. Ilyenkor jöhet szóba többek között a biológiai terápiák alkalmazása: a PRP-kezelésre (Drakula-terápia) például a tapasztalat alapján a hajritkulásban résztvevő hajszálak bizonyos százaléka általában jól reagál, az általa elért optikai hatás pedig egyértelmű. Az általánosan használt PRP terápián kívül Magyarországon is elérhető már egy világszintű újdonság, az ún. Rigenera-terápia, aminek egy fontos előnye, hogy hajspecifikus szövet segítségével regeneráljuk a hajtüszőket, így célzottabb, és hatékonyabb módon tudunk beleavatkozni a hajvesztés folyamatába”– tájékoztat Zakariás Dávid.

2. Fejbőrünk és hajszálaink egészségét természetesen belsőleg is támogathatjuk: a B-vitamin, folsav, cink, szelén tartalmú kapszulák hatásosak lehetnek, de később orvosunk speciális gyógyszereket is felírhat számunkra. 

Az androgén, azaz férfias típusú hajvesztésen kívül, bár ritkábban fordulnak elő, de más típusokat is megkülönböztet a szakirodalom. Néhány ezek közül:

Természetes folyamat például, hogy ahogy idősödünk, nem csak bőrünk, de hajunk is öregszik: vékonyabbá, gyengébbé válik.

Előfordulhat, hogy egy átmeneti hatás miatt hullik ki egyszerre sok hajszál, amikor a fejbőrt egy olyan impulzus éri, ami stresszfaktorként funkcionál (szülés után, egy akut gyulladás meglétekor, gyógyszerek mellékhatásaként, kemoterápia folyamán).

Túlzott immunválasz eredménye a foltokban jelentkező hajvesztés, de az esetek nagy részében szerencsére pár éven belül visszaáll a normál állapot.

A nyár-ősz, tél-tavasz évszakváltásnál is hajhullást figyelhetnek meg magukon az arra érzékenyek, aminek oka, hogy a hőmérséklet változására a bőr is reagál. Ilyenkor sem kell megijedni, nem kóros folyamatról van szó, a kihullott hajszálak helyén később újak nőnek majd.

Legolvasottabb cikkeink