• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

A gyerekek a pornót használják tananyagnak

Egészségmagazin 2017.09.26 06:46 Forrás: Weborvos Szerző: beb
A gyerekek a pornót használják tananyagnak

Minden második családban tabu a szexualitás, tízből hat diák egyenesen retteg, nehogy szóba kerüljön otthon ez a téma.

Amikor megkérdezik egy 14-15-16 éves tini szüleit, hogy hogy áll gyermekük a szexhez, szinte kivétel nélkül azt válaszolják: A mi gyermekünk még nem tart ott. De, biztosan ott tart - hangzott el azon a hétfői alternatív szülői értekezleten, amelyet a fogamzásgátlás világnapja alkalmából szerveztek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban.

A rendezvényen megjelent szakemberek - nőgyógyász, szexuálpszichológus, szexedukátor - azt próbálta megfejteni a megjelent szülőkkel, tanárokkal és diákokkal, hogy miért tudnak olyan keveset nemcsak a szülők a gyermekük szexualitásáról, de maguk a tinik is saját testükről, vágyaikról, az ezzel kapcsolatos veszélyekről és a védekezés lehetőségeiről. A kérdezés, az őszinte beszélgetések helyett miért vált a pornófilm "tananyaggá"?!

A mai fiatalok testileg már nagyon korán érnek: a lányok 8-9, a fiúk 10 éves kortól. Nagyon önállóak és kíváncsiak, nem véletlen, hogy 13 éves korára szinte mindegyik látott már pornófilmet - mondta Séllei Györgyi, szexedukátor. A szakember szerint nem biztos, hogy ez a legjobb ismeretforrás, de azt is be kell vallani, hogy a gyerekek otthon, az iskolában nem igazán kapnak válaszokat a kérdéseikre. Hiszen a szülők nagyon nehezen beszélnek erről a témáról, az iskolákban pedig nincs szervezett felvilágosítás, vagy ha van, akkor is kevés kérdést érintenek ezek az órák.

A "szülői értekezleten" adatok is elhangzottak: minden második családban tabutéma a szexualitás, de maguk a gyerekek sem akarnak erről beszélni, a felmérések szerint tízből hat diák egyenesen retteg, nehogy szóba kerüljön otthon ez a téma. Viszont a pornó mint "ismeretterjesztés" úgy tűnik egyre népszerűbb, egy kutatás szerint a 7-10 évesek körében a harmadik leggyakoribb keresőszó.

Rozs Erika szexuálpszichológus is megerősítette, hogy nagyon hiányos a gyerekek ismerete a szexualitásról, miközben egyre nyitottabbak e téren a fiatalok. Tudomásul kellene venniük, hogy ez egy folyamat, ezt is tanulni kell. Persze kérdés, hogy kitől?!

Szerencsére mobilra letölthető alkalmazás is létezik már, amelyen nemcsak a diákok, hanem a szülők is választ kaphatnak a kérdéseikre, sőt a szakemberek már olyan módszertant is kidolgoztak, amely segíthetné a diákokat a tájékozódásban, és amely a döntéshozók asztalán fekszik.

Egyelőre azonban a statisztikák igazolják, hogy a gyerekek nincsenek tisztában nemcsak a szexualitás mikéntjével, hanem a veszélyeivel sem: az első együttlétnél a lányok fele nem védekezik, sőt a 16-25 évesek 50 százaléka soha nem használ semmilyen fogamzásgátlást.

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szerint pedig fontos lenne a védekezés és nemcsak a nem kívánt terhesség elkerülése miatt. Hiszen a nemi betegségek nemcsak az érintett, hanem a partnere életét is megkeserítheti. A fertőzések közül különösen a HPV az, ami ellen védekezni kell, hiszen évente 1000-1200 olyan méhnyak-rákot diagnosztizálnak, aminek ez a vírus volt az okozója. Szerencsére a 12-13 éves lányoknak már lehetőségük van, hogy kivédjék ezt egy két komponensű oltással.

Kevesebben tudják, hogy ugyanez a vírus más betegségeket: nemiszervi szemölcsöt, szájüregi rákot is okozhat. Erre a problémára is van megoldás: a 4 illetve a 9 komponensű HPV elleni vakcina ezektől a betegségektől is megvédi nemcsak a lányokat, hanem a fiúkat is.

A jól sikerült szülői értekezlet után a szervezők szeretnék, ha más iskola is befogadná őket és folytathatnák felvilágosító körútjukat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink