• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Ahogyan fejlődünk, úgy változik a fogkrém

Egészségmagazin 2008.10.07 00:00 Forrás: Weborvos

A fogszuvasodás azon kevés emberi megbetegedések egyike, amely egyszerűen kivédhető (volna).

Míg korábban leginkább a tubus színe vagy a fogkrém íze különböztette meg a gyermekeknek és felnőtteknek szánt fogkrémeket, ma már tudományos alapon változik a paszta összetétele. S nem csak orvos-szakmai okai lehetnek a választékbővítésnek, hanem a fogyasztó változó igényei is befolyásolják a fejlesztéseket. Az arra allergiásoknak vagy a homeopátiás szerekkel élőknek kerülniük kell a mentolt, de váltanunk kell, ha fogszabályozót viselünk, gyermeket várunk vagy éppen gyulladásban van a fogínyünk. Hogy minden korosztálynak és a legkülönfélébb, a fogápolásra kiható élethelyzetnek megtaláljuk a megfelelőt, ma már nem ezzel vagy azzal a fogkrémmel, hanem teljes termékcsaládokkal találkozhatunk a gyógyszertárakban, illatszerboltokban.


Az egyedülálló hatóanyagot tartalmazó elmex szájápolási termékcsalád tagjai minden életkorban kiemelkedő védelmet nyújtanak a fogszuvasodás ellen. A gyermekek első fogainak megjelenésétől 6 éves korig ajánlott az elmex gyermekfogkrém alkalmazása, melyet 6-12 éves kor között, az ún. vegyesfogazati időszakban az elmex junior fogkrém használata követ. Az elmex fogszuvasodás elleni fogkrémet 12 éves kortól, a maradó fogak megjelenésétől az utolsó fogak meglétéig ajánlják mindenkinek, aki kiemelkedő védelmet kíván biztosítani fogai számára a fogszuvasodás ellen.

A napi fogápolás kiegészítésére javasolt az elmex fogszuvasodás elleni szájvíz alkalmazása. Érzékeny fogúak számára ajánlott az elmex sensitive plus termékcsalád, mely fogkrémből és szájvízből áll. Ezek az érzékenység kialakulásának okát megszűntetve hatékonyan enyhítik a kellemetlen tüneteket, és védik a szabadon álló fognyakat a fogszuvasodás ellen. Homeopátiás kezelésben részesülők illetve mentol allergiások számára ajánljuk az elmex mentolmentes fogkrém használatát. Az elmex termékcsaládba tartozik a recept nélkül a patikákban kapható elmex gél gyógyszerkészítmény is, mely heti 1szeri alkalmazással intenzív fogszuvasodás elleni védelmet biztosít a fogak számára. (Az elmex gél recept nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.)


Az aminfluoridról
Tudományosan bizonyított tény, hogy a fluoridok fogvédő hatásúak. Beépülnek a fogzománcba, mely így ellenállóbbá válik a fogszuvasodással szemben.


A fogszuvasodás megelőzésére alkalmazott fluoridok családjából kiemelkedik a speciális molekuláris szerkezettel, és különleges felületaktív tulajdonsággal rendelkező, szerves eredetű aminfluorid. A szájüregbe jutó aminfluorid a többi fluoriddal ellentétben nem véletlenszerűen oszlik szét a szájüregben, hanem a fogzománc teljes felületét bevonva egyenletes fluoridkínálatot és fluoridraktárak kialakulását biztosítja a fogak teljes felszínén.
Így az aminfluorid nemcsak a fogzománc savakkal szembeni kiemelkedően magas ellenálló képességét biztosítja, hanem elősegíti a kezdődő fogszuvasodás megállítását és visszafordítását is.


Az elmex termékek ezt az egyedülálló aminfluorid hatóanyagot tartalmazzák, melynek hatékonyságát több mint 30 év tapasztalata, és több mint 360 klinikai vizsgálat támasztja alá.


A fogszuvasodásról
Ma Magyarországon a fogszuvasodás népbetegség. Kialakulásának oka a fogak felszínén folyamatosan képződő plakk, vagyis lepedék.  A plakkokban megtalálható baktériumok a táplálékban lévő cukorból, szénhidrátokból savakat termelnek, melyek megtámadják a fogzománcot. Hatásukra a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki. Étkezés után a nyál közömbösítő hatására a folyamat lassan megfordul, és az ásványi anyagok visszaépülnek a fogzománcba.


Egészséges körülmények között e két folyamat egyensúlyban van. Nem megfelelő szájhigiénia esetén, illetve ha a savas támadások túl gyakran ismétlődnek (tehát pl. folyamatos nassolás esetén), túlsúlyba kerül az ásványi anyagok kioldódása, és a fogfelszín alatt megkezdődik a szuvasodás.


A fogszuvasodás azon kevés emberi megbetegedések egyike, amely egyszerűen kivédhető. Tudományosan bizonyított, hogy a megfelelő hatóanyag – a szerves eredetű aminfluorid - használatával még a kezdeti fogszuvasodás is visszafordítható, a már kialakult baj pedig a fogorvosi rendelőkben jól kezelhető, továbbfejlődése megakadályozható.


Az érzékeny fogakról
Az érzékeny fogak a lakosság több mint fele számára jelentenek mindennapi problémát és szenvedést. Helyesen ápolt, egészséges fogak esetén az érzékeny fognyakat a fájdalmas külső ingerektől a fogíny megvédi. Nem megfelelő szájhigiénia esetén a felgyülemlett plakk azonban idővel a fogíny visszahúzódásához vezet, ezáltal védtelenül hagyva a fájdalmat továbbító nyitott dentincsatornácskákat. A nyitott dentincsatornácskákon keresztül behatoló külső ingerek – hideg, meleg, édes, savanyú – pedig kínzó fájdalmat váltanak ki.


A probléma teljes megoldását csak a kiváltó okok megszüntetése jelentheti, vagyis ezeket a csatornákat be kell zárni. Ezt teszi lehetővé az elmex sensitive fogkrém és szájvíz, melynek hatóanyaga, az aminfluorid kettős védőhatást biztosít az érzékeny fogak számára.


Egyrészt tartós kalciumfluorid réteget képez a fogak teljes felszínén, ezáltal bezárja az érzékenységet okozó nyitott dentincsatornácskákat. Másrészt – magasabb fluoridtartalmának és csekély dörzsölőhatásának köszönhetően - maximális és kíméletes védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen az érzékeny fognyak számára.


Az elmex sensitive fogkrém és szájvíz érzékenységet csökkentő hatását klinikai vizsgálatok is igazolják.


 

A gyermekek és kamaszok fogápolásáról
Az újszülött csecsemő táplálásának fogászati szempontból is a leghelyesebb módja a szoptatás, mely hatékonyan hozzájárul az állcsontok, a rágóizmok és a fogak harmonikus fejlődéséhez, így a fogszuvasodás és az ínygyulladás elkerülésének is egyik fontos tényezője.


Mivel a kihulló tejfogak épsége nagyban meghatározza az őket követő maradó fogak állapotát, ezért a helyes fogmosási technika minél hamarabb történő elsajátításához már 6-12 hónapos kor között adjunk a kisgyermek kezébe fogkefét, a tisztítást azonban vizes vattapálcikával mi magunk végezzük. 1-3 éves kor között a fogmosást a szülő irányításával végezze a gyermek, fogkrémet csak akkor adjunk neki, ha már tud öblíteni. 3-5 éves kor között a gyermek már megtanulja önállóan használni a fogkefét, de a fogmosásra még mindig felnőtt felügyelete mellett kerüljön sor.
A gyermekek számára 6 éves korig gyermek fogkrém használata ajánlott. Magyarországon az elmex gyermekfogkrém az egyetlen aminfluorid hatóanyagot tartalmazó készítmény, melynek fluoridtartalmát a tejfogak speciális igényeihez igazítva alakították ki, így teljesen biztonságossá teszi alkalmazását a gyermekek számára, és nem csábít a fogkrém lenyelésére.


6 éves kortól a fogak fogszuvasodás elleni intenzív védelme érdekében ajánlott az elmex gél heti 1 alkalommal az előírásoknak megfelelően történő alkalmazása, mely biztosítja a fogak számára az elvesztett ásványi anyagok hatékony visszaépülését és a kezdeti stádiumban lévő szuvasodási folyamat visszafordítását.
Az elmex gél recept nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.


A 6-12 éves kor között bekövetkező fogváltás időszakában az újonnan kibújó maradó fogaknak speciális védelemre van szüksége. Az új fogak érése ugyanis még nem fejeződött be, amikor megjelennek a szájüregben, így esetükben különösen magas a fogszuvasodás veszélye. Az elmex® kutatói kifejlesztettek egy fogkrémet az újonnan kibújó maradó fogak napi tisztítására és fogszuvasodás elleni védelmére, ez az elmex junior fogkrém, melynek az életkor speciális szükségleteinek megfelelően kialakított fluorid tartalma optimális fogszuvasodás elleni védelmet biztosít az újonnan kibújó maradó fogak számára, alaposan és gyengéden tisztítja a fogakat, és kellemesen enyhe íze elősegíti a gyerekeknél a napi szájhigiénia megszokását.


A kismamák fogápolásáról
A leendő édesanyáknak nemcsak saját fogaik épségének megőrzése a feladatuk, de igen nagy felelősség hárul rájuk a születendő kisgyermek fogainak egészsége tekintetében is. A terhesség ideje alatt végbemenő hormonális változások különös gondosságot igényelnek elsősorban a fogszuvasodás megelőzése és a terhességi ínygyulladás kezelése tekintetében. A terhesség alatt a fogszuvasodás bizonyos hajlamosító tényezők megléte esetén az átlagosnál is nagyobb veszélyt jelenthet. Ilyen tényezők a helytelen táplálkozás, egyes általános betegségek (pl. diabetes), a hiányos szájhigiéné és a terhes nő nyálösszetételének megváltozása. A kismamák körében megfigyelhető az ínygyulladás gyakoriságának jelentős növekedése is, mely tovább növeli a szuvasodás kialakulásának valószínűségét.


A kismamák fogainak védelme érdekében tehát különösen fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen való részvétel és a gondos szájápolás. Ehhez hozzátartozik az elmex gél heti 1 alkalommal az előírásoknak megfelelően történő alkalmazása is, mely nemcsak a fogakat védi, de csökkenti a terhességi ínygyulladást is.
Az elmex gél recept nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.


A gyulladt íny kezelésére ajánlott az aminfluoridot és ónfluoridot kombináltan tartalmazó meridol fogkrém illetve szájvíz alkalmazása.

A fogszabályozót viselők fogápolásáról
A szabálytalan fogazat nemcsak esztétikailag hátrányos, hanem nehezíti az eredendően ép fogazat és fogágy megőrzését, valamint ínygyulladáshoz, fogágy-betegségekhez vezethet, beszédhibákat, emésztési problémákat okozhat. A fogszabályozó kezelés történhet kivehető vagy rögzített készülékkel. A napi fogápolásra mindkét esetben különösen nagy gondot kell fordítani.
Kivehető készülék viselése esetén a fogak gondos tisztítása mellet szükséges a készülék naponta fogkefével történő tisztítása is. Havonta egyszer ajánlott fogszabályozó tisztító tabletta használata is az előírásnak megfelelően.


Rögzített készülék viselése esetén az étkezés is különös odafigyelést igényel. Kerülendő a kemény és rágós ételek fogyasztása, a rágógumizás. A kezelés ideje alatt minden étkezés után a szokásosnál is alaposabban kell fogat mosni, és javasolt az elmex fogszuvasodás elleni szájvízzel való öblögetés is, mivel a készülék elemei kedveznek a lepedék megtapadásának.

A speciálisan kialakított fogkefék – melyek a nehezen hozzáférhető területeket is elérik – elősegítik a helyes és hatékony fogtisztítást. Fontos segédeszköz a fogköz-tisztító kefe, fogselyem és a szájzuhany is. Mivel a szabályozás alatt álló illetve torlódott fogak különösen veszélyeztetettek a fogszuvasodás kialakulása szempontjából, ezért minden fogszabályozó készüléket viselőnek ajánlott az intenzív fogszuvasodás elleni védelmet biztosító, aminfluorid hatóanyagot tartalmazó elmex gél heti 1 alkalommal, az előírásoknak megfelelően történő alkalmazása.


Az elmex gél recept nélkül kapható gyógyszer. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.


A homeopátiás kezelésben részesülők fogápolásáról
A homeopátiás kezelésben részesülőknek különös problémát jelent a fogápolás, hiszen számukra nem ajánlott a mentolos fogkrémek alkalmazása, mivel a mentol a homeopátiás szerek hatását kioltja. A Magyarországon kapható fogkrémek között egyedülálló az elmex mentolmentes fogkrém, mely ennek a problémának a megoldását jelenti ma hazánkban.


Az elmex mentolmentes fogkrém ugyanazt az aminfluorid hatóanyagot tartalmazza, mint a többi elmex készítmény, ezáltal ma már a homeopátiás kezelésben részesülők számára is biztosítja a kiemelkedő hatásfokú fogszuvasodás elleni védelmet. Az elmex mentolmentes fogkrém ajánlott azok számára is, akik mentol allergiában szenvednek, illetve nem kedvelik a mentolos ízeket.

A termékekről bővebben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink