• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Árthat-e a sok ultrahang a magzatnak?

Egészségmagazin 2018.07.12 Forrás: Endocare
Árthat-e a sok ultrahang a magzatnak?

Időben kiszűrhető a rendellenességek legnagyobb része, és nyomon követhető a kicsi fejlődése.

Az előírások szerint Magyarországon három alkalommal, az első, a második és a harmadik trimeszterben kötelező ultrahang-vizsgálaton részt venni a kismamának. Ezeken kívül is bármikor, biztonságban és fájdalommentesen megnézhető a fejlődő baba, nem született még olyan tanulmány, ami egyértelműen kimutatott volna ultrahang okozta károsodást – mondja dr. Molnár László szülész-nőgyógyász. 

Három alkalommal nézi meg szülész-nőgyógyász szakorvos kötelezően a fejlődő magzatot, először a 12-13. héten, majd a terhesség 18-21. hetében, és a 29-32.hét környékén, de ezeken az alkalmakon túl is van lehetőség ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a babával.

Az ultrahangos vizsgálat teljesen veszélytelen, fájdalommentes, és akárhányszor megismételhető a terhesség alatt. A vizsgálatoknak köszönhetően pontosan meghatározható a magzat fogantatásának időpontja, időben kiszűrhető a rendellenességek legnagyobb része, és nyomon követhető a kicsi fejlődése.

„A terhességi ultrahang-vizsgálatok nagy része hasi ultrahanggal történik, gyakorlatilag a 2. és 3. trimeszter alatt csak hasi UH-t végzünk. Az 1. trimeszteri vizsgálatok 98-99%-át is el lehet végezni hasi ultrahanggal. Vannak azonban olyan anatómiai helyzetek, amikor vagy nagyon vastag az édesanya hasfala, esetleg a méhnek olyan a helyzete, hogy a kis magzat közelebb van a hüvelyhez, mint a hasfalhoz (nem előre, hanem hátra hajlik), így szükség lehet hüvelyi ultrahang vizsgálatra is” – mondja dr. Molnár László, az Endocare Intézet magzati genetikai ultrahangját végző orvosa.

„A kötelező vizsgálatok mellett létezik egy nulladik, vagy terhesség-megállapító ultrahangnak nevezett vizsgálat is, ami fele-fele arányban vagy egyik, vagy másik módszerrel zajlik, mivel egy 4-6 milliméteres embriót a has felől nem mindig lehet pontosan látni. A későbbiekben egy esetben történik hüvelyi vizsgálat: ha a méhnyak állapotát szeretnénk látni. Ez manapság azért kerül egyre jobban előtérbe, mert előre jelezheti a koraszülést a terhesség 22. hétében. Egy meghatározott értéknél rövidebb méhnyak esetén nagyobb eséllyel kell számítania koraszülésre – ezt a mérést csakis ultrahanggal lehet elvégezni” – részletezi Molnár doktor. 

„Káros hatása nincs a genetikai UH vizsgálatoknak, hiszen az ultrahang nem sugárzás, hanem hanghullámok kibocsátása, így a magzat és az anya is maximális biztonságban van” – hangsúlyozza dr. Molnár László.

A szülész-nőgyógyász azt javasolja, hogy mivel az ultrahang-vizsgálathoz legalább a hasat szabaddá kell tenni, olyan ruhában érdemes menni, amiben ezt könnyen meg lehet oldani. Továbbá azt tanácsolja a kismamáknak, hogy a korai, első UH-ra közepesen telt vagy telt hólyaggal előnyös érkezni, de a későbbiekben ez kissé kellemetlen érzés lehet.

Fotó: Endocare Intézet

Legolvasottabb cikkeink