• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az agyalapi mirigy daganata is állhat a férfi meddőség mögött

Egészségmagazin 2021.05.06 Forrás: Budai Endokrinközpont
Az agyalapi mirigy daganata is állhat a férfi meddőség mögött

A meddőség oka lehet mindkét nemnél a számos okból bekövetkező prolaktin túltermelés.

A meddőség csaknem fele-fele arányban érinti mind a nőket, mind a férfiakat. Mindkét nem képviselőinél gyakori ok az agyalapi mirigy daganata következtében fellépő prolaktin túltermelés. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a probléma tüneteit és terápiáját ismerteti.

Férfiaknál is lehet magas a prolaktin

Az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő prolaktin nem csak nőkben, hanem a férfiakban is termelődik. Nőkben az elsődleges szerepe a terhesség megtartása és a szoptatás támogatása, míg férfiaknál hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a kellő libidó meglétéhez.

Túl magas szintje mindkét nem esetén meddőséget okozhat. Férfiaknál megváltoztatja az LH/FSH szintet, mérsékli a tesztoszteron termelődést, így csökkenti a szexuális vágyat, merevedési zavarokat, impotenciát, meddőséget okozhat. Ez utóbbinak lehet az oka a spermiumok számának és minőségének csökkenése.

Stressz is okozhatja

A prolaktin mennyisége bizonyos mértékben napszaki változást mutat, ez teljesen természetes. Ám fontos tudni, hogy nemcsak betegség, hanem stressz következtében is megemelkedhet a szintje. Ilyen esetben a prolaktin szintje csökken, amint az illető kicsit lelassul (pl.szabadságra megy).

A stresszen kívül a probléma gyakori oka az agyalapi mirigy daganata (adenómája). Az esetek túlnyomó többségében jóindulatú tumorról van szó (érdemes tudni, más, az agyban előforduló daganatok is járhatnak prolaktin túltermelődéssel). A tünetek közt a férfiaknál a meddőségen túl megjelenhet még a mellek megnagyobbodása, tejcsorgás (igen, férfiaknál is!), túlsúly, fáradtág, libidóhiány, merevedési zavar, testszőrzet megritkulása, csökkenő izomerő, az izomzat sorvadása.  Az esetek egy részében a prolaktin emelkedés pajzsmirigy alulműködéshez társul, így érdemes ellenőriztetni a TSH, T3, T4 szinteket is az infertilitás kivizsgálásánál- mondja dr. Iványi Tibor.

Magas prolaktin szintet bizonyos gyógyszerek is eredményezhetnek (pl.pszichiátriai szerek) - ilyen esetekben, ha lehet, át kell térni más készítményekre, ha nem, akkor prolaktin szint csökkentő gyógyszer szedése ajánlott (tünetmentes esetekben erre nincs szükség).

Gyógyszer vagy műtét?

A magas prolaktin szintet - főleg, ha az tüneteket okoz - elsősorban gyógyszeres úton kezelik. Előfordulhat, hogy már ez is csökkenti az adenoma méretét. Nagyobb méretű adenomák esetében, amennyiben gyógyszeres kezelésre nem következik be várt javulás, műtétre lehet szükség. A prolaktin szint csökkenésével a fertilitás visszaállítható.

Legolvasottabb cikkeink