• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

DIC- véralvadási zavar, mely halálhoz is vezethet

Egészségmagazin 2018.05.26 Forrás: Trombózisközpont
DIC- véralvadási zavar, mely halálhoz is vezethet

A DIC mindig a következménye egy már meglévő kóros folyamatnak például daganatnak, magzatvíz embóliának, elhalt magzatnak.  

A DIC (diffúz intravasculario coaguláció) egy igen súlyos, halálhoz is vezethető betegség, melynek fellépése várandósság és szülés táján gyakoribb, de sokszor társul rosszindulatú folyamatokhoz, szepszishez is. A véralvadási zavarral járó állapot során egyszerre lép fel a kiserek, kapillárisok elzáródása, amit a fokozott fibrinolízis és az alvadási faktorok gyors felhasználódása miatt súlyos vérzékenység követ. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a DIC szindrómát ismerteti.

Zavar a véralvadási rendszerben

A véralvadás rendszer egészséges működésének lényege, hogy sérülés helyén, lokalizálódva olyan anyag jöjjön létre, mely megakadályozza a nagyobb vérvesztést. Zavar esetén kétféle út jöhet számításba: vagy fokozódik a véralvadás és vérrögök jönnek létre (így kialakul pl. a mélyvénás trombózis), vagy pedig csökken a véralvadás és a vérzékenység állapota lép fel.

DIC esetén a probléma, hogy a véralvadást elősegítő faktorok (elsősorban a III-as, un szöveti faktor)  testszerte bekerülnek az erekbe, így sok helyen vérrögök keletkeznek,  A baj emellett az, hogy ezáltal felhasználódásra kerülnek  a faktorok, ezáltal a koncentrációjuk jelentősen lecsökken (ezt hívjuk felhasználódásos vérzékenységnek)  és a vérlemezkék, melyek a véralvadásban vesznek részt, elfogynak, így egy idő után hiány lesz belőlük, és a folyamat átfordul a vérzékenység irányába- ennek következtében életveszélyes mennyiségű vérvesztés jelentkezhet.

„A mikrotrombusok (apró vérrögök) miatt a szervezet un- fibrinoldó képessége beindul, bontani igyekszik a fibrint (véralvadáskor képződő anyag), de ennek során a fibrinogén is bomlik és un. fibrin degradációs termékek (FDP) keletkeznek. Ezek viszont igen erősen gátolják az alvadás egyik fő enzimjét, a trombint. Tehát az alvadás leáll, a vérzékenység fokozódik. De igen fontos tudnunk, hogy a DIC mindig a következménye egy már meglévő kóros folyamatnak (magzatvíz embólia, elhalt magzat, méhrepedés, de lehet daganat, vérmérgezés is). Látható tehát, hogy az állapot igen súlyos, így nagyon fontos mihamarabb az orvosi beavatkozás, melynek legfontosabb eleme, hogy a DIC-et kiváltó alapproblémát oldjuk meg, operáljuk meg kellő védelemben a beteget és eközben a hiányzó véralvadási faktorok, vérplazma és thrombociták pótlása következzen.

Mi minden okozhatja?

A DIC sosem egy betegség, hanem egy tünet, melyet valami kivált. Ezek a következők lehetnek:

·         fertőzések

·         daganat (főleg leukémia)

·         kígyóméreg

·         műtét

·         trauma

·         terhességi szövődmény

DIC, mint a terhesség nagy veszélye

A DIC kialakulásának esélye némileg megnő várandósság során, mivel a magzatvíz és a placenta nagy mennyiségben tartalmaz alvadást elősegítő és az ezzel ellenkező hatású, fibrinolitikus anyagokat. Zavar esetén sajnos a véráramba kerülhetnek ezek a faktorok, és beindítják a DIC folyamatát. Ilyen probléma pl. a placenta leválás, magzatvíz embólia, hasat, méhet ért nagy külső trauma, HELLP szindróma, magzatelhalás, terhességi toxémia

Tünetei:

·         testszerte jelentkező vérzések

·         thromboembóliás események

·         szervi problémák az egyes szervek károsodása, leállása miatt

 

Gyógyítható a DIC?

Hogy gyógyítható-e a DIC, az egyrészt attól függ, milyen gyors lefolyású, milyen gyorsan sikerül a kórismét megállapítani, valamint, hogy sikerül-e kezelni a kiváltó okot.

Sajnos a DIC sok esetben életet követelő állapot, ám ha az illető tisztában van a kiváltó tényezőkkel, nagyobb eséllyel kerülheti el. Sajnos a HELLP szindróma esetén gyakrabban fordul elő a zavar, ezért fontos, hogy már az enyhén toxémiás  kismamák tisztában legyenek a szindróma hajlamosító tényezőivel. Ilyen pl. a Leiden mutáció, mely egyfajta trombofília. Több bizonyíték is van ugyanis  arra, hogy a trombofília, azon belül is a Leiden mutáció megnöveli a kockázatot. Hogy ezt bebizonyítsák, egy vizsgálatban 71 HELLP szindrómás nőt és 79 komplikációmentes terhességet vizsgáltak, mely során kiderült, hogy lényegesen nagyobb eséllyel fordult elő a szindróma heterozigóta Leiden mutációnál (ellenben a többi trombofíliánál ez nem figyelhető meg). A tudósok ezt a trombofília okozta placenta infarktussal hozzák összefüggésbe, mivel ekkor a magzatot tápláló méhlepény károsodik, fejlődése megáll.

(Igen fontos tudni, hogy mind a DIC, mind a HELLP szindróma szakintézeti, kórházi kezelést igényel a megfelelő szakértelemmel, laboratóriumi háttérrel, stb. ,ezért igen fontos, hogy a beteg időben kórházba kerüljön!)

Hogy el lehessen kerülni a problémát, érdemes terhesség előtt ellenőriztetni, nem áll-e fenn Leiden mutáció (vagy egyéb trombofília), ugyanis pozitív eredmény esetén megfelelő prevenciós kezeléssel elkerülhető – vagy legalább minimálisra csökkenthető. Emellett nagyon fontos a kimamáknak a várandós gondozásokon való rendszeres részvétel, ahol ki lehet szűrni több, DIC-re hajlamosító problémát.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink