• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Egyre gyakoribbak a pajzsmirigyműtétek

Egészségmagazin 2017.10.02 07:30 Forrás: Budai Endokrinközpont
Egyre gyakoribbak a pajzsmirigyműtétek

Hogyan is zajlik egy ilyen beavatkozás? Mikor van rá szükség, és mire kell figyelni a műtét után?

Napjainkban bizonyos pajzsmirigyzavarok műtéti kezelése egyre gyakoribb, mellyel az olyan betegek állapota is javítható, akiknél valamilyen okból a gyógyszeres terápia nem használ. De pontosan hogyan is zajlik egy ilyen beavatkozás? Mikor van rá szükség, és mire kell figyelni a műtét után? A kérdéseket dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Mikor szükséges a műtét?
Bizonyos pajzsmirigy rendellenességek esetében az orvosok a műtéti beavatkozás mellett dönthetnek, főleg akkor, ha a gyógyszeres kezelés nem használ, illetve ha a beteg állapota megkívánja.

Jellemzően a következő esetekben jöhet szóba a beavatkozás:
- Pajzsmirigy túlműködés
- Strúma
- Hideg göb
- Forró göb
- Autonóm adenoma
- Cisztás elváltozás
- Pajzsmirigy rák

A műtét, bár rejt magában némi kockázatot, azonban a csonkolás, vagy a szerv teljes eltávolítása sok esetben megóvja a beteget a probléma kiújulásától, jelentősen javítható vele a beteg életminősége. Bár a pajzsmirigy igen fontos szervünk, ám az általa termelt hormonok mesterséges úton is bevihetőek, gyógyszerek formájában.

Hogy zajlik a műtét?
Hogy pontosan mennyi időt is vesz igénybe egy ilyen beavatkozás, azt nehéz lenne megmondani, mivel igen sok, egyéni tényező is befolyásolja. Ilyen például a beteg súlya, mely bizony jelentősen növelheti a műtétre fordított időt. Természetesen az sem mindegy, hogy a sebész pontosan milyen típusú betegséggel áll szemben, de azért általánosan nagyjából 2 órás beavatkozással lehet számolni.

A műtét egyik rizikója a hangszálak idegeinek sérülése, mivel azok szoros kapcsolatban vannak a szervvel. Sérülésük esetén rekedtség, de légzési nehézség is előfordulhat (ezek a szövődmények gyakoribbak akkor, ha másodszorra is sor kerül a beavatkozásra az első műtét részbeni sikertelensége vagy a betegség kiújulása miatt).

A beavatkozást megelőzően képalkotó berendezésekkel és laborvizsgálatokkal is igazolják a problémát, majd meghatározzák az eljárás menetét. Ezt minden esetben egyeztetik a beteggel is, hiszen a döntést a szakember és a beteg közösen kell, hogy meghozza.

Műtét utáni teendők
A műtét után következik a felépülési időszak és szükség esetén a gyógyszeres kezelés beállítása. Természetesen a betegeknek ezután is rendszeres kontrollra kell járniuk, ugyanis pl. a göbök esetleges kiújulását, valamint a megfelelő hormonellátottságot ellenőrizni kell - mondja dr. Békési. Hogy kinél, meddig van szükség gyógyszeres kezelésre azt a szakorvos határozza meg, csakúgy, mint azt, hogy indokolt-e a jódpótlás a továbbiakban vagy sem.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink