• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ez a nyári sport gyakran okoz fülfájást

Egészségmagazin 2018.06.29 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Ez a nyári sport gyakran okoz fülfájást

Ha a tünetek nem szűnnek, vagy erősödnek, egyéb panasz is jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az orvosi ellátás.

Van, akinél még soha nem fordult elő, míg mások kifejezetten hajlamosak rá és visszatérő fülfájástól szenvednek búvárkodás után. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát az okokról, megelőzésről és kezelésről kérdeztük.

Ne hagyja figyelmen kívül!

Minél mélyebbre merülünk a vízben, annál nagyobb nyomás éri a dobhártyát – magyarázza  Azért, hogy a dobhártya két oldalán a nyomás egyenlő legyen, a fülkürt, a dobüreget az orrüreg hátsó részével összekötő csatorna felel. A fülkürt megnyitásával a dobhártya két oldalán lévő nyomás kiegyenlítődik. Probléma akkor adódik, ha a fülkürt valamilyen okból nem tud megnyílni. Ilyenkor a nyomás a külső oldalon egyre nő, és ha a búvár figyelmen kívül hagyja az ezt jelző, egyre erősödő fülfájást, tovább folytatja a merülést, akkor a dobüreg bevérezhet, a dobhártya átszakadhat, a belsőfül is sérülhet. A hideg tengervíz a fülbe jut, a búvárnál szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a szárazföldre érkezve úgy érezheti, hogy hallása csökkent, folyadék csorog a füléből.

Mi okozza a fülfájást?

Barotrauma, vagyis a nyomás kiegyenlítődésének súlyos zavara gyakrabban fordul elő akkor, ha a fülkürt szellőzése egyébként sem megfelelő. Például allergiásoknál tartós nyálkahártya duzzanat esetén, felsőlégúti hurut kapcsán, ha az arcnak ezt a részét valamilyen korábbi trauma érte, de növeli az esélyét az orrmelléküregekben fennálló heveny vagy idült gyulladás , az orrmandula túltengése, az orr-garat területén kialakult daganatok és a dohányzás okozta nyálkahártya irritáció is.

Milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

Az esetek többségében az egyre fokozódó fájdalom miatt a búvárkodás félbemarad, így a dobhártya átszakadása nem következik be. Ilyen esetekben a tünetek rendszerint maguktól elmúlnak a partra érés után, rövid időn belül. Ha a tünetek nem szűnnek, vagy erősödnek, egyéb panasz – hányinger, hányás, szédülés – is jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az orvosi ellátás. Semmiképp se merüljünk újra víz alá, amíg a tüneteink nem szűnnek.

Mit tehetünk a megelőzésért?

- Ha valaki allergiás, vagy orrpolipja van, akkor a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni és szükség esetén sem tudja funkcióját betölteni a nyomás kiegyenlítésében. Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, hogy ez okozza a víz alatt jelentkező fülfájást, akkor az allergiát hatásosan kell kezelni orrmelléküreg gyulladás, orrpolip esetén műtétre is szükség lehet. Ezt követően, a kezelőorvos megítélése szerint lehet folytatni a búvárkodást.

- A dohányfüst irritálja a nyálkahártyát, emiatt a fülkürt megfelelő működését akadályozó tartós gyulladás jöhet létre, érdemes ez okból is a füstmentes életet választani.

- A fülkürt működését a tartós orrdugulás akadályozhatja, ezért ha felső légúti betegségünk van, inkább mellőzzük a búvárkodást.

- Ha a dobhártya átszakadt, akkor a kezelés és gyógyulási idő után ismét meg lehet próbálkozni a búvárkodással, ám ez esetben mindenképp utána kell járni, hogy mi idézte elő a sérülést, hogy az újbóli bekövetkezését megelőzzük.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink