• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Ha allergiás a szülő, a gyermek is az lesz?

Egészségmagazin 2017.10.29 15:39 Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Ha allergiás a szülő, a gyermek is az lesz?

A szülők allergiája esetén 50-80 százalékban a gyermekeiknek is lesznek valamilyen allergiás tünetei.

Az allergiás betegségek családi halmozódása nagyon gyakori. A statisztikák szerint a szülők allergiája esetén 50-80 százalékban a gyermekeiknek is lesznek valamilyen allergiás tünetei. Hogyan jelezhető előre, illetve hogyan kezelhető célzottabban, a családból hozott allergia? Erre a kérdésre ad választ dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetője.

Nemcsak a gyermekeknek, hanem minden allergiás családtagnak javasolt a teljeskörű allergológiai szakorvosi kivizsgálás. Hiába régóta felismert és tudott a betegség, annak stádiumát (az állapot pontos meghatározását), a rizikók becslését és specifikusabb kezelések indítását a klasszikus allergiavizsgálatokat kiegészítő molekuláris allergiadiagnosztika segítheti. A vizsgálat ugyanis lényegesen pontosabb diagnózist eredményez, amellyel célzottabbá válhat az allergia kezelése.

Ez annyit jelent, hogy a beteg kórtörténete, valamint a vizsgálatok eredményeinek tükrében: légúti allergiákban a hagyományos tüneti gyógyszerek mellett/helyett célzottabban kezdhető el a gyógyulást segítő allergén immunterápia, a diéták meghatározása (az édesanyánál) pontosabbá válik, szigorúbbá tehető vagy enyhíthető. Az életveszélyes állapotok kockázata esetén (pl. súlyos ételallergiában) felírható az életmentő adrenalint tartalmazó autóinjektor.

Az allergiás betegségek (pl. szénanátha, allergiás asztma, ekcéma, ételallergia) kivizsgálása kiegészülhet táplálék intoleranciák (pl. laktóz érzékenység), glutén szenzitivitás kimutatásával és kezelésével. Ezt követően folyamatos ellenőrző vizsgálatokkal a betegek szoros nyomon követése következik, ahol figyelemmel kísérjük a változásokat - azaz a javuló, stagnáló vagy romló tendenciákat. A modern laboratóriumi módszereknek köszönhetően előre tudjuk jelezni a gyógyulás ütemét, a további rizikókat, és szükség esetén terápiamódosítást végzünk.

A kivizsgálási folyamat és a gondozás során nagyon fontos a jól működő orvos-beteg kapcsolat, ez pedig akkor alakulhat ki, ha az orvos segít abban, hogy a páciens megértse betegségének természetét, annak lefolyását, a vizsgálatok szükségességét, a gyógyulási esélyeket, az esetleges rizikókat, a veszélyes állapotok elhárításának folyamatát. A legkorszerűbb diagnosztikai és kezelési eljárásokkal együtt mindez hozzájárul a betegek állapotának, életminőségének gyorsabb javulásához, a mielőbbi tünetmentes állapot eléréséhez.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink