• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Így nem egészséges a biciklizés

Egészségmagazin 2018.05.25 Forrás: Budai Fájdalomközpont
Így nem egészséges a biciklizés

A kerékpározás valóban jó választás hát- és derékfájdalmak esetén, de csak akkor, ha jól csináljuk!

A derék-, hát- és nyakfájással küzdők gyakran választják maguknak a kerékpározást, mint a fizikai aktivitás kellemes formáját. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a helyes kivitelezésre és a problémák megelőzésére, kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Jó választás lehet a kerékpár

A kerékpározás valóban jó választás hát- és derékfájdalmak esetén, én ennek számos oka van.

­- A biciklizés kevésbé terheli a gerincet, mint az aerobmozgás más típusai, például a futás vagy az aerobik. A szobakerékpár különösen „gyengéd” a gerinchez, a csoportos spinning órák pedig akár komoly kardioedzést is jelenthetnek – a derék minimális terhelésével. 

- Bizonyos hátfájdalmak – például ágyéki gerinccsatorna szűkület - esetén kényelmesebb lehet, ha a sportoló a kerékpár kormányához hajolva teker. Ebben a pózban kevesebb kényelmetlenséget tapasztalhatnak az érintettek.

- Azoknál a derékfájással küzdőknek, akiknek a fájdalmai fekvő helyzetben enyhülnek, megoldás lehet a fekvőkerékpár. Ilyen állapot lehet minden ágyéki degeneratív porcbetegség, például porckopás vagy porckorongsérv.

Hogyan okozhat maga a kerékpározás hát- és nyakfájdalmat?

- Még a legkíméletesebb sport is igényel némi kondíciót a hátizmokban, tehát ha a kerékpározáshoz is edzetlen a hátunk, érdemes először egy kis edzettséget szerezni, máskülönben nyak-, derék- és hátfájdalom lehet a vége.

- A biciklizés közbeni pozíció nyomást gyakorolhat a derékra, különösen, ha az ágyéki szakasz megcsavarodik. Tehát például ha nem kiegyensúlyozott pózban, hanem szinte csak fél fenékkel ülünk a nyeregben.

- Előfordulhat, hogy kissé hátrahajló nyakkal ülünk a biciklin, amikor a nyaki gerinc nem egyenes folytatása a háti gerincnek – ez különösen döntött kormányrúddal ellátott kerékpáron és például spinning órán fordulhat elő. Ez a pozíció pedig nyak és felső háti fájdalmakhoz vezethet.

- Az egyenetlen terepen történő kerékpározás, különösen a hegyi kerékpáros sport nagy terhelést jelent a gerincnek, ami szintén fájdalmakat eredményezhet.

Előzzük meg a bajt!

Páll doktor szerint a kerékpározásnál különösen kell figyelni a balesetek megelőzésére, és mindent meg kell tenni azért, hogy ha mégis megtörténik, a lehető legkönnyebben megússza a sportoló. Ennek érdekében elsődleges fontosságú, hogy a célunkhoz illeszkedő biciklit válasszunk. A hobbisportolóknak például megfelelőbb lehet egy mountain bike típusú kerékpár, magasabb, egyenes kormánnyal, aminél egyenesebb gerinccel lehet ülni, nagyobb, vastagabb kerékkel, ami jobban elnyeli a rázkódást, mint egy versenykerékpár. Az is fontos, hogy a testalkatunkhoz illeszkedjék a kerékpár, ennek megtalálásában ajánlatos szakértő segítséget kérnünk a vásárláskor.

Különösen gerincproblémák esetén fontos az állapotromlás megelőzése, ezért a megfelelő pozíciót is érdemes kikísérletezni: helyezzünk súlyt a karunkra is és a mellkast ne hagyjuk besüllyedni. Időnként ajánlott váltogatni a pozíciót, megforgatni, ellazítani a nyakat, a vállat. Igyekezzünk minél több ütközés-elnyelő felszerelést biztosítani, például üléshuzatot, kormányhuzatot, kesztyűt, lengéscsillapítót. Ma már számítógépes komplex programmal meg lehet és meg is kellene határozni az egyénnek a megfelelő méretű és beállítású kerékpárt. Ilyen módon csökkenhetnek vagy megszűnhetnek a nyak-, hát-, derék- és térdpanaszok. A sokat kerékpározóknak pedig fontos kiegészítésképpen rendszeresen nyújtó- és törzsizomzat erősítő gyakorlatokat végezni – ezek megtanulásában nagy segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram.

Mit tehetünk, ha fáj?

- Ha minden óvintézkedés ellenére kialakul a derék-, hát- vagy nyakfájás, ami nem múlik, esetleg súlyosbodik, vagy zsibbadást okoz a lábban, mindenképpen fontos az orvosi diagnózis felállítása – mondja dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A fájdalom leggyorsabban helyi célzott injekcióval csökkenthető, amelynek szteroid tartalma enyhíti a gyulladást. Ez az eljárás lehet egy első lépés is az olyan, természetes fájdalomcsillapító módszerek felé, amelyek a szervezet öngyógyító folyamatainak serkentésével fejtik ki a hatásukat. Ilyen például az orvosi kollagén terápia, amellyel elérhető a gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

Legolvasottabb cikkeink