• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Így segíthet szorongó gyermekének

Egészségmagazin 2018.08.15 Forrás: Unideb.hu
Így segíthet szorongó gyermekének

A szorongás a leggyakrabban 9-10 éves kor körül jellemző, illetve minden iskola- vagy osztály váltáskor.

Augusztus utolsó napjaiban már sok diák fél az iskolától, ami gyakran fejfájással, alvás-, és evészavarral jár. A szakember szerint a szülő elsősorban azzal segíthet, ha erősíti a gyerek önbizalmát, érzelmi biztonságot nyújt - olvasgató a debreceni egyetem online oldalán.

Nagyon sok a testi tünet, fáj a hasa, a feje, szédül, rosszul van, nehezen kel fel, alvás- és evészavar jelentkezik, a kisiskolásoknál visszatér az ujjszopás, vagy ismét bepisil a gyerek. Van, aki indulatosabb, feszültebb lesz, holott ez korábban nem volt jellemző rá – sorolja Kamuti Katalin, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek és Ifjúság Pszichiátriai Osztályának vezetője. A szakember hangsúlyozza: a szülő, a család sokat segíthet, hogy csökkenjen a gyerek szorongása, félelme. Nagyon fontos például, hogy ne ijesztgessék azzal, hogy hamarosan vége a jó világnak, mert kezdődik az iskola.

Teljesen normális, hogy a kisdiák izgul az új helyzet miatt, de, ha kellő önbizalommal rendelkezik, akkor nem lesz probléma, ehhez elengedhetetlen a támogató családi háttér. A gyerekben tudatosítani kell, hogy bárhol megállja a helyét. Rendszeresen dicsérjük, ismerjük el, emeljük ki a pozitív tulajdonságait. Akár azt, hogy milyen barátságos, segítőkész, sok olyan dolog, aminek semmi köze a tanuláshoz, de érzi, hogy mennyire értékes ember – teszi hozzá Kamuti Katalin. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a gyerek a képességei szerint a legtöbbet hozza ki magából.

Erősíteni kellene a gyerekekben, hogy milyen jó dolog iskolásnak lenni, mennyi mindent megtanulhat. Emiatt akarja megcsinálni a leckét, ne azért, mert kötelező. Aztán lehet haladni a gyerek tempójában, dicsérettel motiválni, ha például két feladatot oldott meg, annak örülni, nem a nyolc elrontott miatt leszidni. Mindig van pozitívum, vegyük észre – hívja fel a figyelmet a gyermekpszichiáter.

A szorongás a leggyakrabban 9-10 éves kor körül jellemző, illetve minden iskola- vagy osztály váltáskor, de a középiskola utolsó éveiben is előfordul a teljesítménykényszer, a továbbtanulással kapcsolatos elvárások miatt. Ha a szorongás olyan mértékű, hogy a gyerek nem tud elmenni az iskolába, súlyosbodik az alvás,- evészavara, vagy az idősebbeknél tartós a teljesítményromlás, akkor szakemberhez kell fordulni.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink