• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Június 29. a Szkleroderma Világnapja

Egészségmagazin 2018.06.29 Forrás: Weborvos Szerző:
Június 29. a Szkleroderma Világnapja

A szkleroderma nehezen felismerhető, ritka betegség, amely súlyosabb esetekben, a mindennapi tevékenységekben is nehézségeket okozhat.

A szkleroderma, ami bőrkeményedést jelent, jelentkezhet úgy, hogy csak a bőrfelület egy részét érinti, és jelentkezhet szisztémás szklerózisként, amikor a betegség a szervezet kötőszöveteit támadja meg, így gyulladást és hegesedést okoz. A szisztémás szklerózis súlyosabb, diffúz formájában gyakoribb a nagymértékű belső szervi érintettség, ami gátolja a megtámadott belső szerv megfelelő működését. A szkleroderma krónikus, hosszú lefolyású autoimmun betegség, az okát nem ismeri a tudomány, és jelenleg nem gyógyítható. Becslések szerint világszerte több mint 2 millió szklerodermában szenvedő beteg él1. Magyarországon a szakemberek 1500-2000 körülire teszik a szklerodermában szenvedő betegek számát. A szisztémás szklerózis diffúz formájának esetében a nagymértékű belső szervi érintettség rontja az életkilátásokat - írták a szakértők világnapi közleményükben.

A betegséggel járó nehézségek

A szisztémás szklerózis főként felnőtt korú nőkben alakul ki, többnyire 30 éves kor felett. A diagnózis szinte minden esetben sokkolóan hat. A betegség mértékétől és az egyéni állapottól függően komoly pszichés és fizikai terhet jelenthetnek a szisztémás szklerózis tünetei. A bőr és a keringés érintettsége miatt csökken a terhelhetőség, az ujjakon fekélyek alakulhatnak ki. Bizonyos esetekben a betegség előrehaladtával az arc és a kéz elváltozását esztétikai szempontból is nehézségként élhetik meg a betegek.

A rendszeres kórházi kezelések miatt a család és a munkahely megértő és támogató hozzáállásának nagy jelentősége van. Egyes esetekben kerülni kell a fertőzésveszélyes helyzeteket, így nem javasolt a tömegközlekedés, és nem ajánlott a fertőző betegségben szenvedő ismerősökkel, rokonokkal való érintkezés sem. A betegség miatt a betegek nem csak gyógyszeres kezelésben részesülnek, hanem életmódbeli változtatásokkal is élniük kell, hogy a betegség tüneteit, illetve súlyosbodását megelőzzék. A betegnek óvakodnia kell a hideghatástól (létezik például fűtött kesztyű is a szisztémás szklerózisban szenvedők számára), a gyakori reflux miatt pedig fontos, hogy este hat óra után ne egyen a beteg.

A szklerodermát nehéz a korai stádiumában felismerni, mert változatos klinikai képet mutat. A pontos diagnózis felállításakor speciális szakértelmet kíván annak meghatározása, hogy milyen stádiumban van a betegség, milyen szerveket érint, melyek a lehetséges komplikációk; ezek alapján állít fel a szakorvos egy kezelési tervet. A kezelések célja a tünetek csökkentése, a súlyos szervkárosodások megelőzése, és ennek sikerességében nagy szerepe van a beteg megfelelő életmódjának is.

Terápiás lehetőségek

Kevés olyan terápia van, amely a betegség előrehaladását befolyásolja, de bíztató eredmények vannak a célzott biológiai terápiák területén. A kiegészítő kezelések a betegség következményeiként fellépő tünetek enyhítését célozzák, így a bőr kiszáradása ellen testápolók, vagy a gyakori reflux miatt savcsökkentő kezelések szükségesek a legtöbb betegnél.

Az alkalmazott kezelés nagyrészt attól függ, hogy mely belső szerveket és milyen mértékben támadott meg a betegség. Elsődleges szempont a keringés javítása, különösen akkor, ha az ujjakon fekélyek jelentkeznek. Kiemelt szerepe van az egyénre szabott gyógytornának, amely például a kéz funkcióinak megőrzését segíti, de légzőtorna is része lehet a gyógytornás terápiának. A betegeség korai szakaszában immungyengítő kezelésre is sor kerülhet, a kiterjedt bőrtünetek vagy a tüdő érintettsége miatt. Szívérintettség esetén gyógyszeres kezelésre lehet szükség, amelyet általában a szkleroderma betegségre szakosodott centrummal együttműködő kardiológus állít be.

A megfelelő terápiák alkalmazásával, a javasolt életmód kialakításával jelentősen javíthatóak az életkilátások, ezért is fontos, hogy a beteg minél inkább tisztában legyen az állapotával és a terápiáktól várható eredményekkel. Fontos célok állhatnak még előtte, amelyekről a betegség ellenére sem kell lemondani – sőt, ezek jelenthetik a motivációt a betegség elleni harcban.

Hol kaphat támogatást a diagnosztizált beteg?

A betegszervezeteknek nagy szerepük van a ritka betegségben szenvedők tájékoztatásában és támogatásában: Magyarországon az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület lát el ilyen feladatokat. A magyar egyesület tagja az Európai Scleroderma Szövetségnek (FESCA), és a magyar egyesület közvetlenül és a FESCA-n keresztül is kapcsolatban áll orvosokkal és részt vesz olyan programokban, amelyek célja a hatékonyabb kezelések kifejlesztése.

Mind a magyar egyesület, mind a FESCA a hasznos információkon túl azt az érzést is megadja a hozzáforduló betegeknek, hogy a beteg nem marad egyedül a gondjával. A Szkleroderma Világnapja idei mottója- Velünk van a világ! - is ezt fejezi ki.

 

Legolvasottabb cikkeink