• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

      Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

    • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

      A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

    • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

      Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • EBP
    • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

      Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

    • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

      Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EESZT
    • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

      Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

    • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

      Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

    • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

      EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Kardiológusok szakácskönyve a szív egészségéért

Egészségmagazin 2011.01.18 00:00 Forrás: MTI

A Magyar Kardiológus Társaságtól származó halpaprikás is a javasolt ételek között van.

Az egészséges, szívet védő táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legfontosabb tényezője. Az Európai Szívgyógyászok Szövetségének most megjelent szakácskönyvét az European Heart Journal ismerteti.

Roberto Ferrari, az Európai Kardiológusok Szövetségének volt elnöke a szívbetegségek megelőzésének egyik legkiválóbb orvosa, de a kardiológia mellett a gasztronómiában is nemzetközi hírű szakértő, akinek meggyőződése, hogy az egészséges életmód nemcsak fontos, de igazán élvezetes is.

"A diétázást általában kellemetlenségnek tartjuk, és igyekszünk is elkerülni. Pedig ha jól csinálják, az "élvezetes étrendddel" ez igen kellemes, ezért igyekeznek is betartani" - nyilatkozta Ferrari professzor, aki Ferrara egyetemének kardiológiai tanszékét vezeti.

A szövetség elnökeként a szívgyógyász társaságok vezetőitől azt kérte, készítsenek olyan menüt, mely tükrözi a helyi gasztronómiai szokásokat, ízletes és kardiológiai szempontból egészséges. Ferrari felesége, a filmrendező Claudia Florio Ferrari segített a menük összegyűjtésében, egy étterem séfje pedig valamennyi receptet elkészítette, majd a híres fotográfus, Paolo Zappaterra fényképezte le az elkészült fogásokat. Giovanni Cassani biokémikus elemezte a recepteket, hogy azok cukorbetegeknek, vagy súlytöbblettel bajlódóknak is megfelelnek-e.

A könyv elején egy 24 oldalas táblázatban található a legfontosabb élelmiszerek tápértéke, a receptek pedig a fogások kalóriatartalmát is feltüntetik. Az Európai Kardiológusok Szövetségének 52 tagországából 44 nemzeti menü érkezett a kötet számára.

A könyv egyelőre angol nyelven jelent meg, de máris több nyelven készül fordítás. A könyvet ismertető cikk három fotójának egyike a magyar menü kertész salátája.

"Nemrég barátainkat hívtuk meg vacsorára. Grúz előétel után a Magyar Kardiológus Társaságtól származó halpaprikással folytattuk, melyben csak 73 mg koleszterin van. Kevés zsírt tartalmazó halat választottunk, és a receptíró tanácsa szerint a hagyományos tejföl helyett joghurttal készítettük el. A magyar galuska helyett végül olasz tésztát használtunk, de barátainkra így is mély benyomást tett konyhaművészeti teljesítményünk új dimenziója" - nyilatkozta Ferrari professzor.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink