• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Környezettudatos kalandok és hétköznapok

Egészségmagazin 2012.07.30 07:00 Forrás: Weborvos

Bivalyok, úszás, drótkötélpályák és öko-kalandok a Tiszavölgy Kalandtúrán.

Eddig három hétvége alatt több mint ezer ember tanulta meg gyakorlati példákon keresztül, hogy miként óvhatja, védheti környezetét, sokszor milyen apró, egyszerű dolgokon múlik, hogy környezettudatosan élünk-e. Az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió által támogatott rendezvénysorozat harmadik hétvégéjén Tokajból indulva, körülbelül 200 km. megtétele után biciklivel érkeztek 350-en Tiszacsegére.

Három nap alatt számos elméleti és gyakorlati példa alapján tanulták meg, hogy miként lehet mindenki, a saját háztartásában környezettudatosabb. A rengeteg kistermelő, helyben élő gazda meglátogatása során kiderült, hogy a helyben termő zöldség és gyümölcs nemcsak finomabb, mint a több ezer kilométerről utaztatott, hanem védi is környezetünket azáltal, hogy nincs felesleges szállítás és csomagolás.

Ugyanígy megtanulhatták, hogy miként hasznosíthatják komposztálásra a keletkező konyhai hulladékot, és reményeink szerint még sok olyan információ birtokába jutottak, melyeket otthon is alkalmazni fognak – az Európai Unió ugyanis azért támogatta a programot, hogy segítse a fenntartható életmód megismerését.

A kerékpározáson kívül más, embert próbáló feladat teljesítésére is lehetőség volt, nem kötelező jelleggel. A csapatok eveztek és úsztak a Tisza holtágain, illetve többször is átcsúsztak a víz felett kötélpályákon, melyeket direkt a Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői számára építettek ki.

Ízelítő az átélt programokból: felfedezték Tokaj látványosságait, kötéltechnikai feladatokat hajtottak végre, szekeret toltak, többször eveztek, számos helyen sütöttek nekik kemencés lángost, Tiszatarjánban pedig a lángos kóstolások kívül az egyik legizgalmasabb kötélpályán csúszhattak végig. Régi mesterségekkel ismerkedtek, szürke marhákat és bivalyokat néztek meg közelről, és drótkötélpályáról csobbantak vízbe Tiszalúcnál, a Tiszavirág Kempingben.

A program - ahogy az előző két hétvégén is - teljes mértékben ingyenes volt mindazoknak, akik (az Európai Unió pályázati meghatározása szerint) nem közép-magyarországi lakosok, így a 2 éjszakai szállásért és a 3 napi teljes ellátásért sem kellett fizetniük. A túrára nagyon sok kistelepülés nevezett csapatot, hogy megismerhesse a Tiszán távolabb lévő nevezetességeket is.
Még két hétvégére lehet jelentkezni a www.tiszavolgy.hu oldalon:
4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.
5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.

A hétvége programjai a Facebookon valós időben követhetők voltak, számos képet és videót utólag is megtekinthetnek az érdeklődők.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink