• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Lehet-e egy egészen kicsi baba allergiás?

Egészségmagazin 2017.02.05 10:11 Forrás: Budai Allergiaközpont
Lehet-e egy egészen kicsi baba allergiás?

Hogyan alakulhat ki az első élethónapokban allergia, amikor még nem is kap mást a kisbaba, mint anyatejet vagy tápszert?

A kérdés aktualitását az adja, hogy az allergiás betegségek számának növekedésével a fiatal szülők között is egyre több az allergiás, ami a kisbabájuk számára is fokozott allergia hajlamot jelenthet. A legnagyobb gondoskodás, a legjobb táplálási mód mellett is kialakulhat már a hozzátáplálás időszaka előtt, a kisbabáknál tehéntej allergiára utaló tünet.

Hogyan lehet egy anyatejes babánál tejallergia?

Az anya által elfogyasztott már lebontott táplálék fehérje részecskék (tehéntej, tojás. szója, olajosmagvak, gabona) bejuthatnak az anyatejbe. ami természetes folyamat, és a normális immunválasz kialakulását, orális immuntoleranciát eredményeznek, de allergiás reakcióhoz is vezethetnek magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A megfigyelések arra utalnak, hogy az allergiás anyák szoptatott csecsemőinél és a tejalapú tápszeres babáknál gyakrabban alakul ki tehéntej-allergiára utaló tünet, mint a nem allergiás anyák esetében. Ebben az életkorban leggyakoribb a tehéntej-allergia.

Mikor gondoljunk táplálékallergiára az anyatejes vagy tápszert fogyasztó csecsemő esetében?

Az ekcémás bőrkiütés első jele lehet, az allergiának, de a hasfájás, hasmenéses széklet, a vigasztalhatatlan több órán át tartó sírás is gyanút kelthet, hogy a kisbabának allergiás panaszait allergiás szenzitizáció (érzékenység) okozza. A legijesztőbb tünet a szülők számára, ha vér is van a székletben. Ez egyaránt megjelenhet kizárólag anyatejes, és tápszeres csecsemőknél.

Vér a székletben!

A kis mennyiségű vér gyakran jó általános állapotú, szépen fejlődő kisbabáknál jelenik meg, de ennek ismétlődése és a vér mennyiségének fokozódása súlyosabb állapot kialakulásához vezethet. Ilyen esetben a vér más nagyobb mennyiségben, nyálkás, híg, hasmenéses széklettel együtt távozik. A kisbaba nyugtalan, hasa fáj, és súlyos esetben a súlyfejlődése is lelassul, vagy megáll.

Mi az ok?

A tudományos vizsgálatok igazolták, hogy azoknál a kisbabáknál, akiknél minden egyéb betegséget ki lehet zárni, a vastagbél allergiás gyulladása áll a panaszok hátterében, aminek kezelése feltétlenül fontos.

Mit tehet az aggódó szülő?

A vér a székletben mindig fontos jelzés a kisbaba szervezetétől felénk, hogy orvoshoz kell fordulni. Ha minden egyéb betegség kizárható (bakteriális vagy vírus okozta hasmenés, a végbél berepedése stb) az esetek legnagyobb részében elegendő a kisbaba étrendjének a megváltoztatása. Az allergiás folyamat visszafordítható az időben elkezdett diétával.

De ki diétázzon?

Anyatejes csecsemő esetében az anyuka, ilyenkor a leggyakoribb allegének a tej, tojás, szója, olajos magvak kerülése ajánlott. Ilyen esetben nagyon ritkán fordul elő, hogy a kisbaba nem kaphatja a saját anyukája tejét és terápiás tápszeres táplálást kell bevezetni. Tápszeres csecsemőknél a kisbaba „diétázik". Az addig fogyasztott tápszer elhagyása és helyette extenzíven hidrolizált, vagy aminosav alapú terápiás tápszer adása javasolt. Ezek az étrendi változtatások rendszerint megoldják a panaszokat és a bélgyulladás gyógyulása után fokozatosan lehet a hozzátáplálást bevezetni.

Mi a gyógyulás után a teendő?

Azoknál a csecsemőknél, akiknek véres széklete volt, a hozzátáplálásnak és az allergén aktivitású élelmiszerek bevezetésének nagy óvatossággal kell történnie. A teljes normál étrend eléréséig a kisbaba folyamatos ellenőrzése, orvosi gondozása szükséges.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink