• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Lepkehimlő: ijesztő, gyakori, veszélyes?

Ez is érdekelheti! Forrás: Weborvos

Mintha arcfestőnél jártak volna, aki lángoló pillangószárnyat festett arcuk mindkét oldalára.

Mókás látványban volt részem a minap, ahogy beléptem a gyermekorvosi rendelő várójába. Három kisgyermek kapta fel a fejét és nézett rám. Úgy néztek ki, mintha arcfestőnél jártak volna, aki lángoló pillangószárnyat festett arcuk mindkét oldalára. Újabb „lepkések" sóhajtottam fel, és hívtam be a többé kevésbé egészséges benyomást keltő gyermekeket vizsgálatra.

Mi az a lepkehimlő?
A laikusok által lepkehimlőnek nevezett betegség nem ismeretlen a gyermekgyógyászok előtt, csak a gyakoribb fellépése új egy kissé. Már a 35 évvel ezelőtti tankönyvemben is szerepel, ötödik betegség(erythema infectiosum) néven. Igaz, itt a kórokozónak „valószínűleg vírus" van megjelölve. Azóta már tudjuk, hogy a parvo vírusok közé tartozó Parvo B19 altípus felelős ezért a fertőző betegségért. (A parvo vírusok állatokat is megbetegítenek, de ezek az embert nem fertőzik meg).

Hogyan terjed?
Az erythema infectiosum heveny fertőző betegség, mely leggyakrabban a 3-12 éveseken jelentkezik típusos formájában. Mint a vírusos betegségek többsége, cseppfertőzéssel terjed, és bár csak közepesen ragályos (legalább is eddig az volt), halmozott előfordulásokkal is találkozunk. Leginkább télen és tavasszal jelenik meg, de sokszor észrevétlenül, tünetmenetesen lezajlik. Ezt igazolják azok a szakmai közlések, mely szerint a felnőttek közel 50 %-ban, ellenanyag vizsgálattal igazolható, hogy valamikor életük folyamán átestek ezen a betegségen.

Milyen tünetekkel jár?
A „lepkehimlő" lappangás ideje 4- 14 nap, ekkor jelentkeznek a betegség tünetei. Kezdődhet lázzal, torokfájással, kötőhártyagyulladással, bágyadtsággal, izomfájdalmakkal, hasi panaszokkal, de gyakran a jellegzetes arcpír az első tünet. Ezt követően a törzset, végtagokat változékony küllemű kiütések borítják el, melyek leginkább a hajdani rubeola elváltozásokra hasonlítanak. Ezek erősen viszkethetnek, 2-14 nap alatt elmúlhatnak, majd újra megjelenhetnek, főleg napfény, hideg, meleg hatására. A betegséggel együtt járhat izületi fájdalom (elsősorban a csuklóban, kézben és a térdben). Érdekes, hogy a felnőtteknél és a lányoknál gyakoribbak az izületi panaszok, de ezek is elmúlnak egy idő után.

Veszélyes-e?
Ez az alapvetően ártatlan vírus azonban veszedelmessé válhat a magzat számára, ha a várandós fertőződik meg. Ilyenkor 30 % esély van arra, hogy a magzat elkapja az anyától a betegséget, a placentán keresztül megfertőződik. A terhesség első hónapjaiban ez vetéléshez vezethet. A várandós tünetei eltérhetnek a megszokottól. Egy hirtelen fellépő anyai vérszegénység hátterében is lehet ez a parvoB19 fertőzés. Egy tanulmányban, ahol a B19 fertőzött terhes nőket vizsgálták, azt tapasztalták, hogy a nők 84%-a, aki eljutott a terhesség végéig, egészséges gyermeket hozott a világra és ezeknél a gyermekeknél a későbbiekben sem tapasztaltak fejlődési problémákat.

Mindenesetre azok a fiatal várandósok, akik környezetében lepkehimlős beteg van, vagy akár saját magukon izületi fájdalommal járó kiütést észlelnek, tájékoztassák orvosukat erről. A Parvo B19 elsősorban a fiatal vörösvértesteket fertőzi meg, ezért a krónikus vérképzőszervi betegségekben szenvedőknél veszélyessé válhat a betegség, és súlyosabb kórképek jelentkezését vonhatja maga után.

Biztosan lepkehimlő?
A betegség diagnózisa a klinikai kép alapján legtöbbször felállítható, de ellenanyag (immunglobulin) vizsgálattal is lehet igazolni. A laboratóriumi vizsgálatra a mindennapokban azonban nincsen szükség.

Kell-e kezelni?
Mivel az erythema infectiosum vírus okozta, enyhe betegség, kezelésre ilyenkor nincsen szükség, de a fellépő tünetek csillapítására sor kerülhet. Nagyon magas láz esetén lázcsillapítót lehet adni, de tilos a Kalmopyrin, Aszpirin szedése. Viszketés esetén valamilyen allergia elleni szer használható, bár sok eredmény nem várható tőlük. A viszketést csillapíthatjuk szódabikarbónás leöblítésekkel, homeopátiás szerekkel is.

Sokan tagadják a nagy dózisú C-vitamin támogató hatását a vírusfertőzések leküzdésében, a több évtizedes tapasztalatom azt mondatja velem, ilyenkor érdemes szedni napi 300-1000mg C vitamint. Ugyancsak hasznosnak tartom az immunrendszer erősítését betegség alatt, elsősorban alternatív (homeopátia, gyógynövények, stb.) módszerekkel.

Meddig nem mehet közösségbe?
A betegség már a lappangási időben fertőz, amikor még semmilyen tünete nincsen a betegnek. Egyes vélemények szerint a kiütések megjelenésekor már nem fertőz a beteg, de ez teljes bizonyossággal nem állítható, ezért nem javasolt a közösség látogatása, amíg tünete, főleg kiütése van a gyereknek.

Összefoglalva
Az erythema infectiosum, ötödik betegség, lepkehimlő, pillangó betegség legtöbbször egy enyhe, könnyen lezajló, szövődmény nélkül gyógyuló fertőző betegség, mely az utóbbi évtizedekben mintha gyakrabban válna nyilvánvalóvá, láthatóvá. A ritkán előforduló és elsősorban egyéb alapbetegségben szenvedő embereken felléphetnek súlyosabb formái vagy szövődményei, de az esetek nagy-nagy többségében maradéktalanul gyógyul.

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász,
homeopata orvostanácsadó

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink