• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Májfoltot hormonzavarok is okozhatnak

Egészségmagazin 2018.06.17 Forrás: Budai Endokrinközpont
Májfoltot hormonzavarok is okozhatnak

Amennyiben hormonális probléma okozza a panaszt, úgy első körben a hormonszintek normalizálása a fő feladat.

Számtalan ember bőrén lelhetők fel kisebb-nagyobb májfoltok, melyek az esetek többségében veszélytelenek, ám előfordulhat, hogy valamilyen hormonális betegségre hívják fel a figyelmet. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa elárulja, melyekre.

Sötét foltok a bőrön

A májfolt olyan pigment felhalmozódás, mely kisebb-nagyobb barna foltokat okoz jellemzően az arcon, kézfejen és a törzsön.Általában a fénynek kitett bőrfelületen jelennek meg, így kialakulásukban nagy szerepe van az UV sugárzásnak is. Az orvosok szerint veszélytelenek, nem válnak rosszindulatúvá, ám az illető közérzetét ronthatja, ha esztétikailag zavaró helyeken vagy mértékben jelennek meg. A bőr fokozott melanin termelődése miatt keletkező melasma(májfolt) az évek folyamán sötétebbé válhat, melyet megfelelő napvédelemmel lehet megelőzni. Jó hír azonban, ha UV sugárzás okozza, akkor a téli hónapokban halványodhatnak- akárcsak a szeplők.

Hormonális változások is okozhatják

A napfényen kívül májfoltot különböző hormonzavarok, bizonyos hormonális változások is okozhatnak. Ismert például a várandós nők bőrén kialakult májfoltok (általában az arcon, áll vonalán), melyet a terhességgel együtt járó hormonális változások okoznak. Viszont a szülés után ezek a májfoltok rendszerint eltűnnek vagy legalább halványodnak. Érdemes tudni, hogy nem csak a terhesség, hanem a klimax miatt is megjelenhetnek ezek az elváltozások is, ám ekkor inkább a mellkason, kézfejen, alkaron tűnnek fel.

Azonban nem csak természetes folyamatok, hanem egyes endokrin zavarok is kiválthatják a problémát, mivel vannak olyan állapotok, melyek esetén megnő a melanin szintje. Ilyen pl. magas prolaktin szint (pl. prolaktinoma miatt) a pajzsmirigy- vagy mellékvese betegség, Addison-kór így ha valakinél megjelennek, érdemes ezen állapotokat kizárni, ugyanis előfordulhat, hogy a májfolt megjelenése csupán egy tünet.

További okok a májfoltok hátterében

·         bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló)

·         emésztési zavarok

·         petefészek zavarai

·         máj-és epebetegség

·         parfümhasználat

Megszüntethető a májfolt?

Májfolt esetén a legnagyobb hangsúly a megelőzésen van, ezért nagyon fontos a megfelelő fényvédelem, mely a már kialakult foltok sötétedését is hivatott megakadályozni. Ezen kívül lehet már kapni speciális krémeket, szérumokat, melyek halványító hatással bírnak, ám érdemes tudni, hogy teljesen eltüntetni ezekkel nem lehet a májfoltokat. Plusz igénybe lehet venni különböző bőrgyógyászati/kozmetikai gépi kezeléseket is, melyekkel szintén világosítani lehet a sötét melasmákat.

Amennyiben hormonális probléma okozza a panaszt, úgy első körben a hormonszintek normalizálása a fő feladat. Sajnos ha már egyszer kialakult a májfolt, teljesen eltüntetni ekkor sem lehet őket, ám a betegségek megfelelő kezelése nem elhanyagolható, ugyanis ezen kórok más tüneteket és súlyos szövődményeket is okozhatnak (pl. fáradtság, hajhullás, testsúly-változások, meddőség, menstruációs problémák).

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink