• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

Már a Madách Színházban vizsgálódnak

Egészségmagazin 2011.03.29 00:00 Forrás: Weborvos

Próbaszünetben a főigazgató és több művész állt az országjárásra induló program mellé.

Szívhang néven országos kampányt indított a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének, a rizikófaktorok karbantartásának, valamint a szűrővizsgálatok népszerűsítésére a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT). A kezdeményezéshez, olyan ismert személyiségek adták az arcukat, mint Hevesi Tamás, Szirtes Tamás, Gallusz Nikolett, Feke Pál, Kautzky Armand és Serbán Attila. A program első állomása a Madách Színház, ahol a színészeket és a dolgozókat vették górcső alá a kardiológusok.

A lakosság folyamatos tájékoztatása és egészségtudatos nevelése érdekében létrejövő Szívhang program segítségével mindenkinek fel szeretnék hívni a figyelmét a megelőzés, az életmód-változtatás, a folyamatos szakorvosi ellenőrzés, valamint a helyes gyógyszerszedés jelentőségére -  mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a társaság elnöke. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése népegészségügyi kérdés, hiszen a Magyarországon élők több mint fele, azaz 65 ezer ember ezen megbetegedések következtében veszíti életét. A halálozások ilyen magas aránya elkerülhető lenne, ha a lakosság ismerné a kockázati tényezőket és tenne valamit ezek kordában tartása érdekében.

Ahogy azt Dr. Kiss Róbert Gábor, a Társaság leendő elnöke kiemelte, részben a hiányos ismeretek eredményeképpen közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, nagyjából 1 millióra tehető a cukorbetegek száma és a lakosság megközelítőleg 50%-a túlsúlyosnak mondható. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az emberek, ráadásul az ajánlott napi 30 perces testmozgást is csak kevesen tartják be.

Mind Kiss doktor, mind pedig Merkely professzor kiemelte a dohányzás szív- és érrendszert károsító hatását. Amennyiben a dohányzást betiltanák a köztereken és vendéglátó egységekben, a szívinfarktusok száma várhatóan 10-15%-al csökkenne - állították.

Többek között ezek az elkeserítő statisztikai adatok motiválták a Társaságot arra, hogy a Szívhang program keretében az ország nagyvárosaiban hívják fel az emberek figyelmét a szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet játszó szűrővizsgálatokra. Ahhoz, hogy az emberek tisztában legyenek egy esetleges kardiovaszkuláris betegség kialakulásának kockázatával, ismerniük kell a rizikófaktoraikat és értékeiket. Ezeket pedig csak úgy tudhatják meg, ha rendszeresen élnek a rizikófelmérés adta lehetőséggel.

„Saját felelősségünk egészségünk megőrzése, nem pedig az orvosoké." – utalt arra Dr. Kiss Róbert Gábor, hogy nem a kezelőorvostól kell várni a „csodát", hanem tenni kell a szívbetegségek megelőzése érdekében. A társaság szerint ez a Szívhang program legfontosabb üzenete, éppen ezért ezt igyekeznek hangsúlyozni az egész éves, több nagyvárost érintő kampány során.

Szirtes Tamás, Gallusz Nikolett, Feke Pál, Serbán Attila és Kautzky Armand a Jézus Krisztus Szupersztár c. darab próbája közben arra is szakítottak időt, hogy a Társaság által szervezett sajtótájékoztató alkalmával beszámoljanak arról, hogy miért álltak a Szívhang program mellé és ők maguk mit tesznek a saját egészségük megóvása érdekében. Szirtes Tamás reméli, hogy a pályájuk során megszerzett hitelességet jó célra tudják felhasználni és közönségüket meg tudják győzni az egészséges életvitel fontosságáról. Gallusz Nikolett azt tanácsolja mindenkinek, hogy apró életmódbeli változtatásokkal kezdjenek el tenni szívük egészségéért. Feke Pál úgy véli, hogy beszélni könnyű, viszont tenni annál nehezebb az egészségért, éppen ezért példát szeretne mutatni az embereknek. A művész heti három-négy alkalommal jár edzőterembe, de legújabb szenvedélye a golfozás is segíti abban, hogy rendszeresen mozogjon.

A színházi szűrővizsgálat apropójából tartott sajtótájékoztatón az említett művészek mellett Hevesi Tamás is részt vett. A Szívhang program arca már több mint két évtizede szenved cukorbetegségben, így a kardiovaszkuláris betegségek lehetséges veszélyeit közelről ismeri. A mai programindító tájékoztatón az általa írt Szívhang-dalokat bemutatták, amelyek ettől fogva a nagyközönség számára is hallhatóak lesznek, ezzel is hangsúlyozva mindenki számára az egészséges szív jelentőségét.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink