• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mikor van szükség a méh kaparására?

Egészségmagazin 2019.09.22 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Mikor van szükség a méh kaparására?

Küretet elsősorban nem hormonális eredetű vérzészavarok esetén végeznek.

Méhkaparás- gyakran hallani erről az eljárásról, ám sokan mégse tudják, mikor szokták elvégezni, valamint, hogy is néz ki a beavatkozás. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze a küretről osztott meg néhány fontos információt.

Méhkaparás, küret

Méhkaparásnak, küretnek, abrasionak nevezik azt az eljárást, amikor a méh nyálkahártyáját eltávolítják. A beavatkozás lehet diagnosztikus és terápiás célzatú is, hiszen az eltávolított szövetet szövettanra lehet küldeni, így kiderülhet, ha esetleg rosszindulatú elváltozás van jelen. Bár rutin eljárásnak számít, ám ha lehet, nem ez az elsőszámú módszer bizonyos állapotok kezelésére és diagnosztizálására, ugyanis altatásban történik (ritkábban helyi érzéstelenítésben), így előtte több vizsgálaton is részt kell vennie a betegnek, hogy operálható-e. A beavatkozás során úgynevezett küretkanállal lekaparják a méh nyakcsatornájának és/vagy a méhtestnek a nyálkahártyáját. A páciens rövid megfigyelés után, még aznap visszatérhet otthonába.

Rendellenes vérzés, daganat

Küretet elsősorban nem hormonális eredetű vérzészavarok esetén végeznek. Hiszen ilyenkor gyakori, amikor a problémát rosszindulatú elváltozás okozza. Ez főleg akkor szokott előfordulni, amikor a klimaxon átesett nő ismét “menstruál”. Ekkor a levett szövetdarabot szövettani vizsgálatra küldik, hogy kiderüljön, jelen van-e kóros sejtburjánzás.  Így tehát az eljárás segítségével fény derülhet az esetleges jó-és rosszindulatú daganatok meglétére.

Szintén gyakori indikációja a méhkaparásnak az, ha az illető nagyon erős vérzéssel küzd. Természetesen ekkor nem ez az első terápiás módszer, melyet alkalmazni kell, hiszen léteznek különböző gyógyszerek, véralvadást segítő, méhösszehúzó készítmények, melyek segíthetnek a problémán. Amennyiben ezek nem járnak sikerrel, úgy a kürettel lekaparják a nyálkahártyát. Ez bár megállítja a vérzést, ám fennáll a rizikója annak, hogy ismét megjelenik majd a későbbieknek a bő vérzés. Mindezeken kívül méhkaparást szoktak alkalmazni befejezetlen vetélés, illetve korai abortusz esetén is.

Veszélyei

Mint minden beavatkozásnak, úgy a küretnek is vannak veszélyei. Ezek közül a méhgyulladás az, ami a leggyakrabban előfordulhat, mint szövődmény, ritkán az alkalmazott készítményekkel szembeni túlérzékenység, a méh falának véletlen megsértése.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink