• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mire figyeljen vásárlásnál, ha laktózérzékeny?

Egészségmagazin 2018.08.07 Forrás: Budai Allergiaközpont
Mire figyeljen vásárlásnál, ha laktózérzékeny?

Még a fogkrémek, gyógyszerek, étrend-kiegészítők is tartalmazhatnak tejcukrot, érdemes az új étrend kialakításához dietetikussal konzultálni.

A laktózintolerancia, vagy tejcukor érzékenység diagnózisa után a korábbi étkezési szokások megváltoznak, hiszen a kezelés alapja, hogy a laktózt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását mellőzni, vagy csökkenteni kell. A diétáról Szarka Dorottyát, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.

Laktóz a késztermékekben

A tejcukor a tejjel (tejfehérje) együtt a 14 jelölésköteles allergén közt szerepel: tehát aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás a késztermékek csomagolásán, vagy pedig a 7-es szám jelöli. Így például, ha az étlapon az étel neve mellett ez a szám szerepel, akkor tejet tartalmaz, ez esetben tehát nagy valószínűséggel laktózérzékenyek sem fogyaszthatják.

Nem minden tejtermék tiltólistás

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a laktózérzékenyeknek minden tejtermék fogyasztásától tartózkodniuk kellene – hangsúlyozza Szarka Dorottya. Csupán a laktózt (tejcukrot) tartalmazó készítményeket kell kerülni, egyéni toleranciától függően csökkenteni. Az egyéni tolerancia azt jelenti, hogy ugyanannyi laktózt tartalmazó étel fogyasztása után eltérő súlyosságú tünetek jelentkezhetnek, attól függően, hogy kinél milyen mértékben csökkent a tejcukrot lebontó laktáz enzim működése.

Milyen jelölésékre figyeljünk?

Laktózmentes diétában nem fogyaszthatók azok az élelmiszerek, melyek összetevői közt az alábbiak közül valamelyik szerepel: tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát.

Mi az, ami biztonsággal fogyasztható?

Az étrendbe beépíthetők azok a tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek, melyek csomagolásán vagy címkéjén a gyártó feltüntette a „laktózmentes” jelzőt. Akkor tekinthető egy készítmény laktózmentesnek, ha tejcukortartalma nem haladja meg a 0,1 grammot 100 grammonként. Csökkent laktóztartalmú egy termék, ha a tejcukortartalma 0,2g/100g.

Hogyan használjuk a laktáz tartalmú készítményeket?

A laktázt (azaz a tejcukrot bontó enzimet) tartalmazó készítmények forgalomba kerülése jelentősen megkönnyítette a tejcukorérzékenyek dolgát. Legismertebb formájuk a laktáz tabletta, de kapszula, csepp és por formájában is elérhetők a készítmények.  Alkalmazásuk mellett laktózt tartalmazó étel is fogyasztható, hiszen hatóanyaga maga a laktáz enzim.

A laktáz-tartalmú készítményeket étkezés előtt kell alkalmazni. Feltétlenül el kell olvasni a betegtájékoztatót, de általánosságban elmondható, hogy a tablettákban lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (kb. 200 ml tej elfogyasztásával egyenlő), a kapszulákban lévő enzimaktivitás pedig kb. 5-6 g laktóz feldolgozásához elegendő. Az adagolást mindig a tervezett étkezéshez kell igazítani. Ha a beteg nem biztos a menü laktózmentességében, vagy idegen helyen, pl. nyaralás alatt étkezik, feltétlenül érdemes laktáz-tartalmú kiegészítőt beszerezni.

Szükség esetén minden nap, közvetlenül 5-10 perccel étkezések előtt is alkalmazhatók a készítmények. A laktáz enzim alkalmazásával kapcsolatban nem ismertek mellékhatások vagy mérgezési tünetek, mert a felesleg a tápcsatornán keresztül kiürül. Ettől függetlenül használatakor mindig tartsuk be a csomagoláson feltüntetett maximum alkalmazható mennyiséget!

Érdemes dietetikussal konzultálni!

Az érintettek számára, a laktózmentes étrend elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, hiszen elég csak a laktózmentes feliratot követni, és máris kizárható a diétahiba. Szarka Dorottya azonban elmondta, hogy az első időszakban gyakran okoz kellemetlen tüneteket néhány kevésbé ismert laktóz tartalmú termék használata. Kevesen tudják például, hogy még a fogkrémek, gyógyszerek, étrend-kiegészítők is tartalmazhatnak tejcukrot! Körültekintően kell eljárni félkész-, készételek, felvágottak, húskészítmények esetében, mert bár alapvetően nem tartalmaznak tejet, tejcukrot, de adalékanyagként sok esetben beleteszik a késztermékekbe. Gyakori félreértés, hogy az érintetteknél nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, kecske-, bivalytej és a belőlük készült tejtermék is kerülendő!

A kezdeti időszakban ezért mindenképp érdemes az új étrend kialakításához dietetikus segítségét is igénybe venni, hogy a diétahibából adódó kellemetlen tüneteket és az esetleg egyoldalú táplálkozásból adódó hiányállapotokat megelőzzük.

Legolvasottabb cikkeink