• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Négy városban úsznak a pikkelysömörrel élőkért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az Úszók Éjszakája 2014 rendezvényen neves olimpikonokkal sportolhatnak együtt a résztvevők.

Október 29-én, a pikkelysömör világnapján immár harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Dermatológiai Társulat az Úszók Éjszakáját. A világon eddig egyedülálló rendezvényen az ország négy városában neves olimpikonokkal úszhatnak együtt a résztvevők: többek közt Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, illetve Gergely István kétszeres olimpiai bajnok egykori vízilabdázó is erősíti a mezőnyt. Az ingyenesen látogatható esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a népesség mintegy 1,5-2 százalékát érintő kórra, a pikkelysömörre - tájékoztattak a szervezők.

Az Úszók Éjszakáját a pikkelysömörrel élők társadalmi elfogadottságának növeléséért indította útjára a Magyar Dermatológiai Társulat. A bőrükön megjelenő elváltozások miatt ugyanis a betegek az élet számos területén indulnak hátrányból egészséges társaikkal szemben. Az uszoda is jellemző példája azoknak a helyeknek, melyeket a pikkelysömörrel élők inkább próbálnak elkerülni, tartva a megbélyegzéstől – mindezt annak ellenére, hogy a betegség nem fertőző, ám hazánkban is közel 150 000 embert érint, akiknek így komoly próbatételt jelent már a hétköznapi sport is. Az Úszók Éjszakáján az egészséges emberek állnak ki pikkelysömörrel élő társaikért.

A társadalmi célú rendezvényt 2012-ben és 2013-ban is óriási érdeklődés övezte, minden alkalommal több ezren álltak ki a pszoriázissal élőkért úszóként vagy szurkolóként. Idén 4 nagyvárosban – Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden – rendezik meg az Úszók Éjszakáját, minden uszodában élsportolók, olimpikonok részvételével: Pécsett például Financsek Gábor ifjúsági Európa-bajnok úszóval találkozhatnak a látogatók, míg Budapesten Cseh László várja a sportolni vágyókat. A korábbiakhoz képest némi változást jelent, hogy az egyes városok ezúttal nem egymás ellen versenyeznek, hanem közösen gyűjtik a leúszott métereket a többi város résztvevőivel, ily módon kiállva a nemes ügy mellett. A belépés mindenütt díjtalan.

A rendezvény fővédnökségét az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Simicskó István sportért felelős államtitkár vállalta, hangsúlyozva az egészséges életmód fontosságát, mely segíthet az egyébként jelenleg gyógyíthatatlan betegség tünetmentesítésében.

„Örülök, hogy az idén már harmadik alkalommal rendezhetjük meg az Úszók Éjszakáját, mert az elmúlt években kiderült, hogy hazánkban népszerű, és a betegek szempontjából hasznos ez az egész világon egyedülálló rendezvény. Remélem, idén még több látogatót vonz majd az olimpikonok, élsportolók jelenléte, ezzel segítve a kitűzött társadalmi cél elérését, a pikkelysömörrel élők életének könnyítését. Fontos az idei év számunkra, hiszen a WHO az idén deklarálta, hogy a pikkelysömör krónikus, nem fertőző, fájdalmas betegség. Emellett pedig azt is elismerték, hogy a kór pszicho-szociális terhet jelent, és azt is, hogy sok beteg nem jut megfelelő kezeléshez a betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya miatt. Ez egy nagyon komoly előrelépés, amelynek eléréséhez hisszük, hogy az általunk életre hívott Úszók Éjszakája rendezvénysorozat is hozzájárult" – mondta el a pikkelysömör kapcsán Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

Az eseményről további információkat a www.uszokejszakaja.hu weboldalon és a rendezvény Facebook oldalán találhatnak az érdeklődők.

A pikkelysömörről a Weborvoson

Legolvasottabb cikkeink