• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Nőnap előtt a mellrák korai felismeréséről

Egészségmagazin 2012.03.07 06:30 Forrás: Weborvos

A mellrákos megbetegedések visszaszorításának mozgatórugói az orvos szemével.

2001-ben született szakmapolitikai döntés arról, hogy hazánkban szervezett emlőszűréssel javítsuk az emlőrákos betegek felismerését és gyógyítását.  Ez igen költséges és hatalmas szervezőmunkát igénylő feladat; lakosság alapú emlőrák-szűrés szervezett formában csak néhány országban valósult meg a világon. Európában Svédország, az Egyesült Királyság, Spanyolország mellett hazánk is büszkén mondhatja magát azon országok közé tartozónak, ahol a lakosság alapú, szervezett emlőrák-szűrés minden érintett nő számára elérhető. Egy, a régiónkban egyedülálló lehetőséggel bíró kezdeményezésről beszélünk tehát - írja a közelgő nőnap apropóján dr. Vass László, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület főtitkára.

Tudjuk, hogy a szűrés bevezetése nyomán, 70%-os részvétel mellett az emlőrák halálozás csökkenése az 50-65 éves korcsoportban akár elérheti a 30%-ot is. Hazánkban az újonnan felfedezett emlőrák esetek száma 7400-ról 8500-ig emelkedett a szűrés hatására 2001 és 2003 között, hiszen olyan új esetek jelentek meg, amelyeket szűrés nélkül nem ismertek volna fel. Mostanra az új esetek száma már csupán évente 6500. Az elmúlt 10 esztendőben az adatok tehát javuló tendenciát mutattak, mind az újonnan felfedezett betegek száma, mind a daganatok mérete tekintetében. Bár a halálozás aránya csak néhány százalékkal csökkent évi 2100 esetre, de ez is mintegy 100 emberéletet jelent.
Ez kétségtelen fejlődés, ami örvendetes, de nem elégséges.

De vajon mik a fejlődés lehetséges mozgatórugói?
• Tudjuk, hogy az összes szűréssel felismert rosszindulatú daganat száma 2006 és 2011 között 39%-al csökkent vélhetően a szűrésben részt vevők rendszeres vizsgálatának eredményeképpen. A szűrésben részt vevők aránya ugyanakkor a program megkezdése óta 37% és 52% között mozog a meghívottak számarányában, ami azt jelenti, hogy még mindig csupán alig félannyi asszonyt vizsgálunk rendszeresen, mint ahányan a veszélyeztetett célcsoportba tartozva meghívást kaptak. A visszahívott betegek aránya az összes szűrés 5 %-a körül mozog, a szűrés nyomán indikált műtétek között a rosszindulatú daganatok aránya a 80%-ot eléri. Ez arra utal, hogy igen kis számban történik – többnyire a diagnosztika elfogadható határeseti bizonytalanságából adódóan – műtéti beavatkozás jóindulatú daganatok esetén.
• Az eddig kialakított speciális emlőrák-szűrő központok egyre korszerűbb szinten történő működtetése, ahol erre képzett szakemberekkel, nemzetközi standardizált mutatókhoz történő napi összehasonlítással folyik korszerű ellátás. Az elmúlt évek során hatalmas tapasztalat halmozódott fel ezekben a központokban, ami az emlőbetegek ellátásában mindennapi gyakorlattá formálódhat. Utóbbi a központok együttműködését, a hazai és külhoni tapasztalatok megosztását jelenti.
• Az emlőrák szűréssel történő felismerésében, a kicsiny, 10 mm méret alatti de akár csupán 2-5 mm-es daganatok műtét előtti vizsgálatában is hatalmas fejlődés zajlott le. Kívánatos lenne a közeljövőben a digitális mammográfia kiterjedtebb alkalmazása, a kiemelt esetek gyógyítás előtti kivizsgálásában kulcsszerepet játszó mintavételezési módszerek magas szintű alkalmazása, valamint a mintákat értékelő aktív patológuslétszám csökkenésének megállítása.
• Az elmúlt 10 esztendő a gyógyítás minden területén is óriási fejlődést eredményezett: a műtéti technikák finomabbak, az emlő teljes eltávolításával párhuzamos szervpótlás szélesebb körben kerül alkalmazásra. A sugárterápia mind technikai hátterében mind a beavatkozások rugalmas, korszerű alkalmazásában egyre korszerűbb lett. A gyógyszerek között gyarapszik a speciális vizsgálatokkal indikálható molekuláris támadáspontú szerek aránya.

A fent felsorolt eredmények azonban csak akkor javulnak tovább, ha a szűrési „célcsoporthoz" tartozó asszonyok magas számban (minimum 70%) jelennek meg a vizsgálatokon.  Ezen a ponton a fejlődés mozgatórugója lehet minden olyan aktivitás, amelynek segítségével demonstrálva a civil társadalom, az üzleti szféra ( a GE Healthcare támogatása)s a szakma összefogásának erejét elősegíthető, hogy jelentősen nagyobb arányú átszűrtség biztosítsa az emlőrák elleni küzdelem folyamatos fejlődését.

Három évvel ezelőtt a GE egy új szolgáltatás kifejlesztésében is segítséget nyújtott az Egyesületnek: egy online és offline módon is folytatott összdolgozói kampány, amely a Partnerlánchoz csatlakozó vállalatok számára is elérhetővé teszi az országos kezdeményezést. Ez már túlnyúlik az általános figyelemfelhíváson, hiszen a vállalatoknak, mint közösségeknek biztosít segítséget az emberek attitűdjének megváltoztatásához. Fontos tény, hogy a szűrésen való részvétel mellett az Összefogás a megbetegedések valószínűségét csökkentő egészségtudatossági üzenetrendszerrel is eléri a társadalmat, illetve a Partnerláncban résztvevő cégek munkatársait.

Ez az összefogás a közös jóért ad különös jelentőséget a tíz éves Egészség Hídja Összefogás munkájának, amelyben éppen a fenti együttműködés ereje hivatott arra, hogy a meg nem jelentek önmagukra veszélyes viselkedésmódján, egészségtudatosságán, azaz egy ország egészséggel kapcsolatos attitűdjén változtassunk - írta a szakember.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink