• Ónodi-Szűcs
  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

  • Ónodi-Szűcs Zoltán magyarul, Balóval

   Ónodi-Szűcs Zoltán magyarul, Balóval

  • Ismét egy asztalnál az egészségügy képviselői

   Ismét egy asztalnál az egészségügy képviselői

 • kanyaró
  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

  • Nem tudják megfékezni a kanyarót

   Nem tudják megfékezni a kanyarót

 • bérrendezés
  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

  • Nem lesz elég az ötvenmilliárd béremelésre

   Nem lesz elég az ötvenmilliárd béremelésre

  • Nem zárult még le a tárgyalás a béremelésről

   Nem zárult még le a tárgyalás a béremelésről

Nőtt a gyerekek aránya az influenzások között

Egészségmagazin 2016.02.10 14:11 Forrás: OEK-Weborvos
Nőtt a gyerekek aránya az influenzások között

Csongrád és Somogy megye kivételével az ország valamennyi megyéjében emelkedett az orvoshoz fordulók száma.

Az 5. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma: 2016. február 1-7. között 73%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint a 4. héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy az 5. héten az országban kb. 31 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A morbiditás 320,0%ooo-nek bizonyult, 100 000 lakos közül 320 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - összegezte az adatokat az Országos Epidemiológiai Központ.

Az 5. héten két terület kivételével (Csongrád és Somogy megye) valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Heves (849), Pest (572), Borsod-Abaúj-Zemplén (485) és Jász-Nagykun-Szolnok (430) megyében volt a legmagasabb, Csongrád (57) és Tolna (66) megyében pedig a legalacsonyabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket a fővárosban és 8 megyében diagnosztizáltak.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között nőtt a gyermekek aránya (42,4%). Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt.

A betegek 31,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 19,9%-a, 6,5%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra számított megbetegedési arány a 3-5 évesek körében volt a legmagasabb (993,7%ooo), az átlag morbiditás háromszorosa. Ezt követte a 6-14 évesek (876,7%ooo) és az 1-2 évesek érintettsége (647,5%ooo). A legkevésbé érintett korosztály a 60 éven felülieké volt (79,2%ooo).

Az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára az ötödik naptári héten összesen 117 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag. A sentinel orvosok által beküldött 49 mintából három betegnél influenza A(H1N1)pdm09 és nyolc betegnél influenza B vírus jelenlétét mutatták ki, az influenza pozitivitási arány 22,4%-nak felelt meg. A hagyományos beküldés keretében diagnosztikus céllal vizsgált 68 beteg közül hét betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten a fővárosból (2), Borsod-Abaúj-Zemplén (2), Fejér (3), Heves (1), Jász-Nagykun-Szolnok (2), Nógrád (3) és Vas (1) megyéből összesen 14 jelentés érkezett. A járványok hat óvodát, hét általános iskolát, és egy kórházi osztályt érintettek. Tíz járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján két járvány kialakulásáért az influenza B vírus volt felelős.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon az 5. héten tovább terjedt az influenza, a megbetegedések száma az előző héthez hasonló mértékben emelkedett és a lakosság kb. 0,3%-a fordult orvoshoz influenzás panaszokkal. Leggyakrabban az óvodások és az általános iskolás gyermekek megbetegedését diagnosztizálták.

A területek érintettsége között ezen a héten is jelentős különbség figyelhető meg, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 57 és 849 között változott. Az influenza-pozitivitási arány (22,4%) az előző hetihez hasonlóan alakult. A virológiai vizsgálatok 15 influenza B és 3 influenza A vírust azonosítottak.

A 2015. év 40. – 2016. év 5. hete között 557 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán, ahol 16 főnél influenza A [1 influenza A(H3), 13 influenza A(H1N1)pdm09), 2 NT], 25 főnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak. Hat esetben RSV és két esetben pedig Adenovírus kóroki szerepét állapították meg.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink