• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nyár a bőrgyógyászati és allergológiai rendelőkben

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Pro

Számos gyógyszernek ismert a fényérzékenyítő hatása, ezek szedésekor nem árt az óvatosság.

Dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus főorvost kérdezte az Orvosok Lapja szakterületeinek nyári aktualitásairól.

A leggyakoribb nyári bőrbetegségekről a szakember elmondta, hogy szinte minden évben nagyon gyakori a fehér ovális foltokat okozó napgomba, melyet az érintettek akkor vesznek észre elszórtan hátukon és mellkasukon, mikor először megsüti bőrüket a nap. A szakmai körökben pityriasis versicolor néven ismert kórkép általában nem okoz szubjektív panaszt. A Malassezia furfur gomba okozza, mely a hajas fejbőrről potyog le az érintett területre, ahol a napfény hatására fehér folttok alakulnak ki. Szintén minden évben gyakori a napégés és a vírusos szemölcs – utóbbit általában uszodában kapják el a betegek.

Léteznek fény okozta autoimmun betegségek, például ilyen a szisztémás lupus erythematosus (SLE), de fény provokálja a rosacea betegséget is, mely az arc területén jelenik meg, értágulatok, gombostűfejnyi gennyes hólyagocskák formájában.

Számos gyógyszernek ismert a fényérzékenyítő hatása.
A legismertebb fényérzékenyítő készítmények elsősorban a fájdalomcsillapító készítmények, így a diclofenac tartalmú gyógyszerek, bizonyos vízhajtó hatású gyógyszerek, néhány cukorbetegség elleni szer és többfajta antibiotikum, például a doxycyclin és a tetracyclin esetében is érdemes óvatosnak lenni. A fényérzékenyítés az jelenti, hogy ha az adott gyógyszer szedése mellett kimegyünk a napra, már egy rövidebb séta alatt is napégés keletkezik a fénynek kitett bőrfelületeken, tehát valóban vigyázni kell.

Néhány kórkép esetében a napfény a tengerpart, a sós víz és a Balaton is jótékony hatású lehet, ilyenek az ekcémás betegségek, a pikkelysömör, a seborrheás ekcéma – valamint a pattanásos bőr is látványosan javulni szokott a nyári időszakban.

Nem javasoltak a nyári időszakban az esztétikai, eszközös beavatkozások, mert minden, ami a bőr sérülésével vagy hámlasztásával jár, bebarnul a napon, és foltot hagy. A gyógyszerek kiválasztásakor a bőrbetegség elleni készítményeknél is figyelni kell arra, hogy melyek érzékenyítenek a fényre – ilyen például a pattanásos bőr kezelésére alkalmazott legtöbb termék. Vigyázni kell a gyógynövényes készítményekkel is – sokan azt hiszik, hogy ami bio, az nem allergizálhat, holott többféle allergizáló és/vagy fényérzékenyítő anyag található ezekben a szerekben is. Egy paradicsomtartalmú arckrém például kontaktallergiát okozhat a bőrön

A bőrfertőzések három fő típusa a gomba, a baktérium és a vírus okozta betegségek köre. A vírusok közül a leggyakoribbak az uszodaszemölcsök, a gombák közül a már említett pityriasis versicolor, de nem ritka a – főként férfiakat érintő – hajlati gombás fertőzés (intertrigo) sem, amikor a lágyékhajlatban az összefekvő területen az izzadás, dörzsölés hatására, barnás- vörös, viszkető, kissé hámló tünetek jelennek meg. A bakteriális fertőzések közül legtöbbször az ótvarral (impetigo) találkozunk a rendelőkben, ez a betegség mézsárga pörkök formájában jelenik meg az orcán és elkapart sebekből vagy rovarcsípésből kiindulva gyorsan elszaporodik a test felületén. A meleg miatt gyakori az erysipelas – orbánc – is, melynél a kórokozó behatolási kapuja leggyakrabban egy felületes bőrsérülés, vagy a lábujjak közötti gombás fertőződés miatti hámhiány.

A teljes cikk a Weborvos Pro portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink