• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Pneumococcus, HPV: nem dőlt el, mivel oltanak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A költségvetésből egy gyerek 11 kötelező védőoltására 58.800 forintot költenek.

Az már biztos, hogy jövőre egy új oltás, a pneumococcus elleni bekerül az ingyenesen kapható, életkorhoz kötött, kötelező védőoltások közé, és az is, hogy 2014-től, aki kéri, térítésmentesen kaphatja meg a méhnyak-rákot okozó HPV elleni oltást is. Bizonytalan viszont még, hogy pontosan mikortól kezdhetik meg az oltásokat az orvosok, hiszen még az sem tisztázott milyen lesz az oltóanyag. Ez utóbbi nem elhanyagolható kérdés, mivel mind a pneumococcus baktériumnak, mind a HP vírusnak számos típusa van, a vakcinák pedig nem mindegyik ellen védenek.

Tavaly az országos tisztifőorvos felhívására országos vizsgálatot végeztek a középfülgyulladást, arcüreggyulladást, tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást okozó pneumococcus megbetegedésekről. Pontosabban arról, hogy a baktérium mely típusai okozzák a fertőzéseket, és hogy mi változott a két éves korig felajánlható védőoltás 2008-as bevezetése óta.

A vizsgálat eredményét az Országos Epidemiológiai Központ tette közzé. Eszerint négy év alatt öt korosztály, az 1-4 éves gyermekek átlagosan 85 százaléka, körülbelül 400 ezer gyerek kapta meg a 3+1 illetve 2+1 oltásból álló sorozatot. Először 2008- 2010 között a két pneumococcus elleni vakcina közül a 7 törzs ellen védővel oltották a gyerekeket, majd ezután a másikkal, a 13 típus ellen oltalmat nyújtóval. A vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy az oltottak körében jelentősen csökkent a pneumococcusos megbetegedéseknek a száma, például jóval kevesebb gyerek szenvedett a korosztályukban nagyon gyakori fülgyulladástól.

Az adatok szerint a pneumococcusos megbetegedések 61 százalékát azok a törzsek okozzák, amelyek ellen a 13-valens vakcina véd, és csupán 27 százalékát okozzák azok a típusok, amelyek ellen a másik oltóanyag hatásos. Ennek alapján a vizsgálat megállapította: a betegek mintáiból izolált törzsekkel szemben a legnagyobb arányban a 13-valens oltóanyag nyújt védelmet, amíg a 7- és a 10-valens vakcinák esetében alacsonyabb védőhatással lehet számolni.

Az eddig csak ajánlott pneumococcus elleni védőoltást szinte minden két év alatti gyermek szülője kérte, de így is voltak területi különbségek. Épp ott, ahol egyébként nagyobb az esélye a megbetegedéseknek, a hátrányos helyzetű lakosságcsoportokban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a csecsemők 15-20 százaléka nem kapta meg a baktérium elleni oltásokat. Az, hogy jövőre kötelezővé teszik ezt az oltást, sokat segíthet a helyzeten, hiszen ebben az esetben a védőnők szerepe megnő, ami ezeken a területeken is hozzájárulhat az oltással kapcsolatos tájékozatlanság felszámolásához.

A pneumococcus elleni oltássorozat egyébként gyermekenként körülbelül 30 ezer forintba kerül, ami azt jelenti, hogy ezzel a 11. kötelező oltással együtt egy gyermek vakcinációja összesen 58.800 forintjába kerül a társadalomnak.

A HPV elleni oltás jövőre kerül abba a státuszba, amelyben eddig a pneumococcus elleni immunizáció volt: az orvosnak kötelezően fel kell ajánlania, és aki kéri, térítésmentesen megkaphatja. A különbség az, hogy ebben az esetben már nagyobb gyermekeknél, a hatodik osztályos lányoknál kezdődhet meg a szintén három oltásból álló sorozat beadása.

A pneumococcushoz hasonlóan a HPV-nek is számos típusa van, és a baktérium elleni vakcinához hasonlóan a vírus elleni oltásnál is többféle oltóanyag közül választhatnak a döntéshozók. A piacon két HP vírus elleni vakcina létezik: az egyik alapvetően a méhnyak-rákot okozó két törzs ellen nyújt védelmet, a másik 4-valens oltóanyag a méhnyak-rák mellett a nemi szemölcsök kialakulását is akadályozza.

A HPV vakcinákkal kapcsolatban még nem készült országos felmérés, de az eddigi tapasztalatok alapján az évi 1500 új méhnyak-rákos megbetegedés akár 85 százalékkal is csökkenhetne, ha az érintett populáció beoltatná magát. És jóval kevesebb lenne a halálos áldozatok száma is, amely jelenleg évente félezer.

A becslések szerint a pneumococcus oltás körülbelül évi 2,5 milliárd forintjába kerül költségvetésnek, a HPV elleni 1-1,5 milliárdba. Ezzel a 4 milliárd forinttal azonban valószínűleg sok pénzt takarítanak meg, hiszen a fertőzések kezelése ennél jóval többe kerülne.

Legolvasottabb cikkeink