• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sírni csak a léleknek szabad

Egészségmagazin Forrás: MTI

Egy alapítvány wiesbadeni gyermek hospice háza kapta meg az egyik legpatinásabb médiadíjat Németországban.

Ha a gyermekek már olyan betegek, hogy számukra nincs segítség, a szülők rendszerint összeomlanak. Egy németországi gyermekhospice-alapítvány épp ezért - rájuk is gondolva - azt a célt tűzte maga elé, hogy halálos beteg gyermekek utolsó hónapjait, heteit vagy épp napjait "bearanyozza". S lehetőség szerint minél több mosolyt, nevetést varázsol a gyermekek - és szüleik - arcára.

A napokban a televízió képernyője előtt egész Németország szemtanúja lehetett, amint az alapítvány wiesbadeni otthona átvehette az ország legrégebbi, több évtizedes hagyományokkal rendelkező médiadíját, egy aranyozott őzikét, a Bambit. Mintha ez is a gyermekeknek szólt volna, a díjat azonban felnőttek kapták, mégpedig a különleges emberi teljesítmény kategóriájában. Az újságok szerint akkor este több millió televízió néző könnyezett, amikor az egyik kitüntetett, Ute Büschl elmondta: amióta harmadik - súlyosan beteg - gyermeke 17 naposan elhunyt a wiesbadeni alapítványi otthonban, szakított művészettörténészi szakmájával, s különleges masszázzsal igyekszik a halálos beteg gyermekeken - és szüleiken is - segíteni. Mélyen megható volt, amikor a többi kitüntetettel, Wolfgang Groth szociálpedagógussal, továbbá Anette Huwe és Ingrid Becker ápolónőkkel arról beszélt, hogy az otthonban számukra "a sírás tilos", sírni csak a léleknek szabad. "Mi nem halottasház vagyunk, hanem az élet háza, ahol igyekszünk mosolyt varázsolni kis betegeink arcára. Játszunk, nevetünk, örülünk egészen életük utolsó pillanatáig" - fogalmazott Büschl.

Gabriele Orth, a Ba:renhertz Alapítvány ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az alapítvány 2003-ban jött létre. Célja az volt, hogy segítse azokat a családokat, amelyek súlyosan beteg, a legtöbb esetben gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermeket nevelnek. Az alapítvány jelenleg két gyermekhospice-t működtet, de támogat más olyan különleges otthonokat is, amelyek szintén a beteg gyermekek segítésével foglalkoznak.

A Ba:renhertz Alapítvány két saját otthona közül az egyik Wiesbadenben, másik Lipcse mellett működik. A kitüntetést a halálos beteg gyermekekkel való - a hivatalos indoklás szerint - szeretetteljes és példamutató törődéséért a wiesbadeni kapta, de a lipcsei is megkaphatta volna. S az indoklás külön kiemelte a szülőkkel való törődést is. A zsűri szerint "rendkívüli teljesítmény halálos gyermekeket kísérni utolsó útjukon". Olyan emberi többlet, amely minden tiszteletet és elismerést megérdemel, hisz szinte emberfeletti pszichikai erő, szeretet és elkötelezettség szükséges hozzá. És ebből a szempontból a wiesbadeni csoport egész Németországnak példát mutatott. Ute Büschl, aki az általa megtanult speciális, úgynevezett feszültségenyhítő masszázzsal országos hírnévre tett szert, s a többiek egyaránt.

A wiesbadeni otthon jelenleg 12 gyermek befogadására képes, ami rendkívül kevés, mégis - a körülményekhez képest - sok. Olyan gyermekekről van szó, akik otthoni ellátása már alig megoldható, s a kórház pedig lemondott róluk. Az otthon valóban az élet háza, tele gyermekjátékkal, virággal, s csupa színnel. "Igyekszünk a lehető legbarátságosabb, legszeretetteljesebb légkört biztosítani" - fogalmazott Gabriele Orth, utalva arra, hogy a gyermekek életük utolsó állomását töltik az otthonban.

Körükben a legtöbb betegség nem rák, hanem vele született úgynevezett genetikai anyagcserezavar. A szeretet az otthon lakói közül sajnos még senkit nem tudott meggyógyítani, de "csodák" mégis voltak. Így például annak az eddigi "rekordot" jelentő gyermeknek az esete, aki halálos betegen csaknem két évet töltött az otthonban azok után, hogy az orvosok már teljesen lemondtak róla. S állapota átmenetileg annyira javult, hogy néhány hétvégére még haza is vihették őt. De volt már több hasonló eset is.

A gyermekek egyébként a legkülönbözőbb korcsoporthoz tartoznak, gyakorlatilag születésüktől egészen 18 éves korukig. Az otthonnak voltak már ikrei is, akik - akárcsak Ute Büschl kislánya - néhány nappal születésük után kerültek az otthonba. A legtöbben azonban 1 és 8 év közöttiek, akikkel összesen 25 alkalmazott törődik. Közülük a legtöbben ápolónők, de vannak közöttük speciális nevelők, egy zene terapeuta, továbbá egy pszichológus, aki a szülőknek és alkalmazottaknak is segít. Orvosok nincsenek az otthonban, de a helyi klinika egy kétoldalú megállapodás alapján szükség esetén állandó és rendszeres orvosi segítséget nyújt.

Egy gyermek otthonápolási költsége naponta 350-400 eurót tesz ki. A betegbiztosítók átlagban ennek a költségnek az egynegyedét fedezik, a fennmaradó háromnegyedet pedig az alapítvány. A szülőknek semmit nem kell fizetniük, legfeljebb adományt ajánlhatnak fel, de természetesen ez nem kötelező.

Gabriele Orth utalt arra, hogy a Ba:renhertz Alapítvány jelenleg a wiesbadeni és a lipcsei otthont működteti. Ezen kívül más alapítványi szervezésben még hat hasonló gyermekhospice működik Németországban, ami rendkívül kevés. A Ba:renhertz ugyanakkor további otthonokat tervez, s támogat minden ilyen jellegű kezdeményezést. Mindez messze elmarad a felnőtthospice-től, de mégsem lebecsülhető. S a wiesbadeni otthon mostani elismerése talán ezen a téren is némi előrelépést hozhat.

Legolvasottabb cikkeink