• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Teniszkönyök? Ezek a gyakorlatok és kezelések segítenek

Egészségmagazin 2019.12.05 Forrás: Fájdalomközpont
Teniszkönyök? Ezek a gyakorlatok és kezelések segítenek

A speciális erősítő gyakorlatok és egyes kezelések is csökkenthetik a fájdalmat és a kiújulás esélyét.

Sok sportoló és bizonyos fizikai tevékenységet végzők tapasztalják az ún. teniszkönyök okozta panaszokat, amelyek igen gyakran kiújulhatnak. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a fájdalmat és a kiújulást is megelőzhetik bizonyos gyakorlatok és kezelések.

Teniszkönyök – fizikai tevékenység okozza

A teniszkönyök igen gyakran fordul elő a középkorúaknál és a nevével ellentétben nem csak teniszezőknél alakul ki. Náluk azért gyakoribb, mert ha nem megfelelő a játék technikája, könnyen kialakulhat a fájdalom, különösen fonákütéseknél, amikor összehúzódnak az alkar izmai. Ennek az az oka, hogy ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Ez a gyulladásos státusz később állandósulhat. Ennek következtében már a kisebb mozdulatok is fájdalmat okozhatnak. Kezdetben csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok, az írás és a tárgyak megragadása is nehézséget okozhatnak, az érintett izmok meggyengülése miatt. Külsőleg duzzanat is jelentkezhet, ami érintésre nagyon fáj, ilyenkor akár még éjszaka, pihenés közben sem múlik el a fájdalom. A pihentetés ilyenkor szükségszerű, hiszen minden mozdulatot kínzó érzést okozhat. Ugyanakkor a speciális erősítő gyakorlatok és egyes kezelések is csökkenthetik a fájdalmat és a kiújulás esélyét.

Ezek a gyakorlatok segíthetnek

Csuklófordítás

Hajlítsuk be derékszögben a karunkat úgy, hogy a tenyerünk felfelé nézzen és lassan, a csuklót hajlítva fordítsuk lefelé a tenyerünket. Ezt a pozíciót tartsuk 5 másodpercig, és végezzünk 10 ismétlést. Ugyanezt a gyakorlatot elvégezhetjük úgy is, hogy egy kis súlyt tartunk a tenyerünkben, akár csak egy nagyobb konzervet.

Törölközőcsavarás

Fogjuk meg két kézzel egy összehajtott törölköző két végét és kezdjük egy csavarni – a két kézzel ellenkező irányba, mintha a vizet szeretnénk kicsavarni belőle. Mindkét irányba csavarjunk 10-10 alkalommal.

Könyökhajlítás

Ez a gyakorlat nagyon hasonlít egy bicepsz gyakorlatra, csak éppen súlyzó nélküli karunkat emeljük fel a testünk mellől a vállunkig, érintsük meg azt, tartsuk ott 15-30 másodpercig, majd lassan engedjük le a kart. Ismételjük legalább tízszer.

Préselés

Vegyünk a kezünkbe egy teniszlabdát vagy egy összetekercselt zoknit, és préseljük, szorítsuk össze a tenyerünkben 10 másodpercig, majd ismételjük tízszer a szorítást. 

Így segíthet az orvos

Teniszkönyök esetén érdemes gyógytornász segítségét is kérni, aki még több erősítő, nyújtó, feszítő gyakorlatot taníthat be személyre szabva, az érintett meggyengült izmok megerősítése céljából. Amennyiben azonban sem a pihentetés, sem a jegelés nem segítenek tartósan, vagy esetleg már többedszer újul ki a probléma, mindenképpen érdemes pontos diagnózisra épülő kezeléseket is igénybe venni – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán. - Jó eredménnyel kezelhető a teniszkönyök lágyrész hialuron injekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, hozzájárul a gyulladt szövetek regenerációjához. Injektáláskor lágyrészekhez kifejlesztett speciális biokompatibilis hialuronsavat használatos, ami bizonyítottan hatékony. Ugyancsak jó eredmény érhető el a szintén injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápiával, illetve hosszabb távon a szúrással nem járó lökéshullám terápiával, amelyek egymással is kombinálhatók. Ha pedig valóban a sporttevékenység következtében alakult ki a sportártalom, fontos, hogy az érintettek edzőtől, mozgásterapeutától megtanulják a helyesen kivitelezett mozdulatokat.

Legolvasottabb cikkeink