• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Az utolsó előtti kaland a Tiszavölgyben

Egészségmagazin 2012.08.27 05:55 Forrás: Weborvos

Mit tehetünk annak érdekében, hogy kevésbé éljünk környezetszennyező módon?

Milyen környezetbarát csomagolási módok vannak, mit tegyünk a hulladék keletkezésének megelőzése érdekében, milyen szerepet tölt be a Tisza és a sokszor félve várt, de hasznos áradás a környék életében, illetve hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat? Ez csak néhány téma azok közül, melyekről az eddigi négy hétvégén már összesen 1400-an szerezhettek ismereteket úgy, hogy közben ingyenes, háromnapos kalandtúrán vehettek részt a Tisza völgyében.

Az emúlt hétvégén Egyekről indultak és Nagykőrűn értek célba, de közben körülbelül 150 kilométert kerekeztek, érintve például Poroszlót, Sarudot, Kiskörét, Tiszafüredet, Tiszaszőlőst, Tiszaderzset, Abádszalókot, Tiszaroffot, Kőteleket – mindenhol a fenntartható élettel, a környezetünk védelmével kapcsolatos gyakorlati tudást elsajátítva. Megtudhatták, hogy a saját környezetükben, a saját közösségükben mit tehetnek annak érdekében, hogy kevésbé éljünk környezetszennyező módon.

Hídvégi-Üstös Pál, a Tiszavölgy Kalandtúra szakmai vezetője szerint három nap alatt számos olyan települést, természeti értéket és kulturális látnivalót ismerhettek meg a csapatok, melyek egyébként rejtve maradnak a turisták elől. Szűcs Julianna, a kalandtúra projektmenedzsere pedig azt tapasztalta, hogy nagy volt az érdeklődés a fenntartható életmóddal kapcsolatos ismeretek iránt, és sokan arról számoltak be, hogy ez eddigi öko-szemléletüket tovább bővítették, hiszen számos hasznosítható tippet kaptak arról, hogy miként védhetik környezetüket.

Ezen a hétvégén a program nagyon sok kalandot tartogatott, Egyekről 350-en rajtoltak el péntek délelőtt, és Tiszadorogmán rögtön ízelítőt kaptak abból, hogy milyen szép, de kihalófélben lévő mesterség a vesszőfonás és a hálószövés, illetve a varsás halászat. Tiszabábolnán nádfedeles házakat számoltak, Tiszavalkon pedig szakajtót vásároltak, lekváros kenyeret kóstoltak. Poroszlón az Ökocentrum területén felejthetetlen élményben volt részük: hatalmasra nőtt halak úszkáltak a fejük felett az akváriumban, láthattak vidraetetést, és bejárták a Vízi Tanösvényt, ahol kipróbálhatták a számukra épített drótkötélpályát is.

Dinnyésháton a helyi tűzoltók találtak ki néhány feladatot a csapatok számára, Tiszafüreden pedig a Robin Kalandparkban a lombkorona szinten lévő kötélből és pallókból álló tanösvényen sétáltak végig, de csak azt követően, hogy kenuval áteveztek a szigetcsúcsra. Tiszaszőlősön a virtusvetélkedő erőpróbáiban vehettek részt, Tiszaderzsen pedig a Tiszavölgy Kalandtúra tiszteletére kora reggel 20 asszony sütött házi lekváros kifliket.

Kiskörén megálltak a duzzasztóműnél, mely minden árvízkor kulcsszerepet játszik a folyó és a mellette lakók életében. A töltésen Fejes Lőrinc szakaszmérnöktől megtudhatták, hogyan sikerült csökkenteni azt a környezeti kárt a térségben, melyet a ciánszennyezés okozott.

Tiszaroffon a csapattagok hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a tűzzománcozásba, agyagozásba és nemezelésbe – sokan életükben először próbáltak ki kézműves technikákat.
Kőteleken a tájháznál nótával és frissen sült pogácsával fogadták a csapatokat, ráadásul azt is megtudták, hogyan kell gamóval vizet szállítani. Vasárnap délután Nagykörűben záródott a Tiszavölgy Kalandtúra 4. hétvégéje, de előtte még hallhattak az árvizek hatásáról.

Már csak egy hétvégére jelentkezhetnek érdeklődők a Tiszavölgy Kalandtúrára, mely az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében ingyenes részvételt kínál hétvégénként 350 főnek, szállással és teljes ellátással. Az utolsó hétvége a Szolnok – Szeged közötti Tisza-szakaszon zajlik majd, 2012. szeptember 7-9. között, melyre lehet jelentkezni a www.tiszavolgy.hu oldalon.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink