• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Véget ért 2012 legnagyobb öko-kalandtúrája

Egészségmagazin 2012.09.10 13:16 Forrás: Weborvos

A sorozat utolsó hétvégéjén a Szolnok és Hódmezővásárhely közötti Tisza-szakaszt barangolták be.

Hogyan éltek eleink, milyen környezetbarát használati tárgyakat készítettek? Mit jelentenek a „zöld jelzések" a csomagolásokon, honnan tudhatjuk, hogy melyik környezetbarát? Erről is sokat tanultak a Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői a rendezvénysorozat 5., utolsó hétvégéjén, mely során a Szolnok és Hódmezővásárhely közötti Tisza-szakaszt barangolták be 350-en, az Európai Unió támogatásával teljesen ingyen.

2012 legnagyobb öko-kalandjának utolsó hétvégéje a Szolnokon kezdődött: a város nevezetességeinek és a repülőmúzeumnak a bejárása után Rákóczifalvára mentek a Macimúzeumba, melyet néhányan új macikkal gyarapítottak. Martfűn maguknak sütöttek és díszítettek mézeskalácsot, Cibakházán bodagot (tepertővel hajtogatott kenyértésztát) ettek, a tiszakürti arborétumban a kalandpályát tesztelhették, Tiszainokán pogácsával vártak őket. Este ugyanitt különleges feladat várt rájuk: a Tiszán kompolás helyett kenuban evezve keltek át, még a biciklik is csónakkal jutottak át a túlpartra.

Szombaton Tiszaalpáron a skanzennél rácsodálkoztak az Árpád-kori település házaira, majd Csongrádra érve a Kőrös-torok strandon (mely a Tisza egyik legszebb homokos strandja) homokvárat építettek. Szentesen betértünk a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj laktanyájába, megkoszorúzták az Esze Tamás szobrot Szécsi Szabolcs Tarpa polgármestere, Szűcs Lajos Szentes alpolgármestere és a Tarpai Kuruc Hagyományőrzők részvételével. Ezután a Kurcza folyóig tekertek és ott eveztek kicsit. Szegváron megnézték a szélmalmot és a babamúzeumot, majd drótkötélen csúsztak át a Kurcza felett.

Mindszenten egyebek mellett kerékpáros akadálypályán próbálhatták ki a bringákat és magukat is. A szállásunk a Tisza partján volt a kempingben, ahol este 100 mécsest indítottak útjára tárogatószó mellett – így búcsúztak el a Tiszától a Tiszavölgy Kalandtúra utolsó hétvégéjén.

Vasárnap Ópusztaszeren kezdték a programot, az Emlékparkban bebarangolták a skanzent, az Erdészházban ismerkedtek az Ópusztaszeri Tájvédelmi Körzet látnivalóival, illetve kedvezményesen megnézhették a Feszty körképet is. Mártélyon meseszép, szinte filmdíszlet-szerű vízi tanösvényen jártak, Hódmezővásárhelyen pedig Ambrus Sándor fazekasmester mutatta be a három vásárhelyi stílust, illetve megmutatta, hogyan készül a korongon a Miska kancsó. A díjátadás előtt még szó szerint be kellett mászniuk a tájház udvarára. 

A túrákról képek, információk találhatók a www.tiszavolgy.hu oldalon, illetve mind az öt hétvége valós időben követhető volt videók és fényképek segítségével a Facebookon: www.facebook.com/tiszavolgykalandtura

Magyarország legnagyobb fenntarthatósági rendezvényét, a Tiszavölgy Kalandtúrát Kalandakadémia Közhasznú Egyesület az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében rendezte meg, a két éjszakai szállás, a teljes ellátás és az összes kaland ingyenes volt annak az 1750 főnek, aki nem Közép-Magyarországról érkezett.

A kalandtúra számokban
- 15 nap (5x péntek, szombat és vasárnap)
- 111 meglátogatott település
- több mint 200 feladat
- 40 tájház
- 20 helyi termékkóstoló
- megismerkedés 25 ősi mesterséggel és mesteremberrel
- 850 végigkerékpározott kilométer
- körülbelül 50 szervező és önkéntes több tízezer munkaórája
- 4 évestől a 75 évesig terjedő korosztály
- körülbelül 300 kijavított defekt
- több mint 20 felépített kalandpálya, kötélpálya
- 12 ezer fotó
- 16 óra forgatott anyag, 5 db 5 perces film
- 40 millió forint támogatás az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Uniótól
- 1750 lelkes résztvevő, akik megtanultak fenntartható módon élni.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink