• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

3D-s technológián alapuló eszközöket szerez be a baleseti központ

Egészségpolitika 2022.10.26 Forrás: Weborvos
3D-s technológián alapuló eszközöket szerez be a baleseti központ

3D nyomtató a csontpótlásra és háromdimenziós képkészítés a műtőasztalon - jelentős technológiai fejlesztés, uniós támogatásból.

A Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ célkitűzése, hogy olyan új eljárások és technológiák hazai alkalmazásának bevezetését segítse, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetőek, bevezetésükkel a műtéti ellátás javítható és hosszú távon a betegellátás költségei csökkenthetők. Egy most elnyert több mint 1,281 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével az Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház konzorciuma olyan fejlett technológián alapuló eszközöket szerez be, melyek nagy mértékben csökkentik a betegek műtét alatti terhelését, és segítik a betegkomfort és betegbiztonság növelését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg - tudatták közleményben.

A Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ Európa egyik legnagyobb sérültellátó centruma, országos és éves szinten a kórházi kezelést igénylő sérüléseinek 10-13 %-át látja el. A Központban évi 16.000 műtétet végeznek ennek 70 %-a mozgásszervi sebészeti műtét.

A pályázat keretében az elnyert több mint 1 milliárd 281 millió forintból elsősorban eszközbeszerzésre kerül sor. Két olyan hazánkban még kevéssé ismert rendszer kerül beszerzésre melyek a műtéti eljárások során a sérültellátás minőségét lényegesen javítják és a betegbiztonságot nagymértékben fokozzák. során

A műtétek során alapvető kérdés a csontokon történő sebészi munka láthatóvá tétele. Az O-arm technológia gyakorlatilag háromdimenziós képalkotást tesz lehetővé. Ezzel a technikával a műtétek alatt a bevezetett sebészi eszközök helyzete sokkal jobban látható, a sebészi tévedés, a hibás helyre behelyezett csavarok, illetve egyéb törésrögzítő implantátumok rossz elhelyezése jelentősen csökkenthető.

Jelenleg a csonthiánnyal járó sérülések ellátásában a hiány megfelelő biológiai pótlása nehéz feladat, a csont defektusok azonnali kitöltése komplikált, pontatlan és gyakran szövődményekkel járó feladat. Pár éve lehetővé vált beültethető, egyedi 3D implantátumok kórházon belüli előállítása. A 3D nyomtatás a beteg tényleges anatómiai formájára tervezhető, szinte sürgősségi jelleggel. A nyomtató biokompatibilis anyagot használ és nagy tisztaságú térben alkotja meg a betegre szabott egyedi implantátumot, mely sterilizálható és azonnal használható.  A módszer előnye, hogy az implantátumok mellett egyedi műtéti eszközök is készíthetők.             

A Magyarországon még új eljárások és eszközök megismerése, valamint azok rendszerben történő alkalmazásának elsajátítása egy belga és egy szlovák partnerintézményben történik, ahol ezeket az eszközöket már alkalmazzák.

A megszerzett ismereteket a Központ nem csak saját páciensei kezelése során hasznosítja, oktató intézményként biztosítja, hogy az új technológiával megismerkedhessenek az egyetemi hallgatók és a már végzett szakemberek is.

A fejlesztés eredményeként a műtéti ellátás javításával, hosszú távon a betegellátás költségeinek mérséklése, illetve minőségének emelése érhető el. Az országos intézeti funkció miatt a bevezetett innováció áttételesen az egész ország baleseti ellátásának minőségét is javítja.

A fejlesztés célja, hogy az új eljárások, módszerek, technológiák kerüljenek hazai bevezetésre, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetők, de elérhetővé váljanak.

A projektről bővebb információt a www.baleseti.hu oldalon olvashatnak.

Legolvasottabb cikkeink