• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A hatóság még néhány patikát vizsgál

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A tulajdonosi program első fordulóját sikeresen vette a gyógyszertárak nagy többsége.

A gyógyszerészi kamaránál is várják a tulajdonosi program első lépcsőjének eredményeit. A hírek szerint a gyógyszertárak túlnyomó többsége megfelel a jogszabályi előírásoknak, vannak azonban olyan patikák is, amelyek tulajdonosi szerkezetének és társasági szerződésének ellenőrzése során az Országos Tisztifőorvosi Hivatal problémát észlelt. Hogy mégis hány patikáról van szó, azt maga a gyógyszerészi kamara elnöke sem tudja. Hogy hány patikát érint a tulajdonosi program, arra kamara adatai adnak támpontot: tavaly 487 patikában nem volt meg a patikusok 25 százalékos tulajdonrésze.

Lapunk megkeresésére az EMMI egészségügyi államtitkárságától szűkszavú tájékoztatást kaptunk, amely lényegében megerősíti a fentebbi információt, s annyit ígértek, hogy a vizsgálatok lezárulta után adnak majd információt.

A múlt pénteken Orbán Viktorral találkoztak a gyógyszerészkamara vezetői, a megbeszélésen többek között szóba került a tulajdonosi program is. Az MTI híradása szerint a résztvevők egyértelművé tették: tovább akarják erősíteni azt a folyamatot, amelynek során a patikusok többségi tulajdont szereznek a gyógyszertárakban. A jogszabály szerint erre három éven belül sor is kerül, hiszen 2017. január elsejéig minden közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban már többségi tulajdonnal kell majd rendelkezniük a patikusoknak.

A gyógyszerészi tulajdonhányad szempontjából a gyógyszertárban dolgozó (személyi jogos és alkalmazott) gyógyszerészek mellett egy tavaly év elején hatályba lépett módosítás értelmében a gazdasági társaságban üzletrésszel rendelkező gyógyszerészek tulajdonhányada is számításba vehető. A gyógyszerészi tulajdonhányad szempontjából figyelembe vehető tulajdoni hányaddal maximum négy gyógyszertárban rendelkezhet gyógyszerész.

Ha 2014. január elsején a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság a tulajdoni hányadra vonatkozó előírásnak (25 százalékot meghaladó gyógyszerészi tulajdon) nem felel meg, a közfinanszírozási szerződést fel kell mondani. Ha pedig 2017. január elsején a többségi gyógyszerészi tulajdont nem biztosítja, a működési engedélyét visszavonja a szakhatóság.

Gyógyszerpiaci szakemberek szerint nem a 25 százalékot meghaladó tulajdonszerzés (volt) az igazi próbatétel a tulajdonosi program végrehajtásában, ugyanis az igazi nehézségek bő két év múlva, az 50 százalékot meghaladó tulajdonrész megszerzése miatt jelentkeznek majd.

Legolvasottabb cikkeink