• Pollen
  • A megelőző kezelések csökkentik az allergiás tüneteket

   A megelőző kezelések csökkentik az allergiás tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  • Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

   Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

 • utazás
  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

  • Mit tehetünk az utazási betegség, a jetlag ellen?

  • Csupán a négy F-et kell betartanunk

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

A háziorvosunk is sokat segíthet

Egészségpolitika 2018.04.26 Forrás: Weborvos Szerző:
A háziorvosunk is sokat segíthet

Kompetenciájuk túlmutat receptek, beutalók felírásán, állítja az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma.

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jut, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel figyelmet, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.  

,,Most zárult az Oktató Családorvosok XIX. Továbbképző Konferenciája, amelyre eddig soha nem látott létszámban jöttek el kollégák és kiállítók. Több mint 560 résztvevőnk volt, 39 kiállító és 55 előadás négy nap alatt. Központi segítséggel az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér használatát is gyakorolhatták a résztvevők, választ kaptak azokra a kérdéseikre, amelyek a napi munka során problémát okoznak számukra” – mondta dr. Tamás Ferenc családorvos, egyetemi tanársegéd, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának főtitkára. ,,Olyan tudásanyagot adtunk itt a kollégáknak, amelyekről laikusok azt gondolnák, csakis szakorvos kompetenciája lehet. Fájdalomcsillapítás gyerekeknél, reumatológiai betegeknél, probiotikumok használata, magnéziumkezelés, D-vitamin pótlás, az elhízás, kardiológia, krónikus vénás betegek gondozása, diabetológia, depresszió, a csontritkulás, magas vérnyomás, érbetegek ellátása, alvászavar, fejfájás, hepatitis C vírus, vagy HIV fertőzés. Csak néhány példa a sokszínű munkánkból. A háziorvosok kompetenciája ma már messze túlmutat a receptek, vagy beutalók felírásán" – részletezte a főtitkár. 

Arról is beszélt, hogy hozzájuk megy még az is – például adminisztratív okokból a gépjármű vezetői engedély meghosszabbítása miatt –, aki amúgy egyáltalán nem jár orvoshoz. Ezért fontos, hogy ne csak az aktuális panaszait figyeljék a háziorvosok, hanem holisztikusan szemléljék a páciensüket.  Nagyon sok betegséget tudnak észlelni és akár alapszinten kezelni is, de mindenképp látják, mikor és hová kell küldeni a beteget. 

,,Mindenkinek érdeke, hogy a rászorulókat mi lássuk el, s csak a legszükségesebb esetben utaljuk tovább betegeinket járóbeteg- vagy akár fekvőbeteg intézeti ellátásra” - hívta fel a figyelmet Tamás Ferenc.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink