• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A rezidensszövetség elégedett a gesztussal

Egészségpolitika Forrás: MTI

Rezidensszövetség: az egészségügyi béremelések fontos jelzéssel bírnak a dolgozóknak.

A Magyar Rezidens Szövetség szerint sem elegendő az eddig bejelentett bérrendezés mértéke ahhoz, hogy megállítsák az orvosok elvándorlását, s "varázsütésre" megoldódjanak a problémák, de a lépés fontos jelzéssel bír valamennyi dolgozó számára. A szervezet ezt annak kapcsán közölte pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy a kormány csütörtökön bejelentett döntése értelmében már novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását.

Mint ismert, ez a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is. Ennek alapján egy átlagos háziorvosi praxis finanszírozása 70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől.

Az emelés mértékét kevesellte az MSZP, az LMP és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke egy egészségügyi rendezvényen nyilvánosan mondott köszönetet az egészségügyi államtitkárnak az emelésért, de megjegyezte: szeretnék, ha még szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat az akár még erre az évre vonatkozóan is további, valamint a jövő évre és 2014-re szólóan jelentős, az alapellátás helyzetét stabilizáló felzárkóztatásról.

A rezidensszövetség közleménye szerint ezzel teljesül az általuk, illetve az "Élhető Magyar Egészségügyet" mozgalmuk által 2012-re meghatározott kompromisszumos célkitűzés, amelyben valamennyi egészségügyi dolgozóra kiterjedő bérrendezés megkezdését várták a kormányzattól.

Mindezek az intézkedések azt mutatják, "hogy a kormányzat 2012-ben megkülönböztetett figyelemmel kezeli az ellátórendszer működőképességét és a sorsunkat" - fogalmaztak a rezidensek, hozzátéve, hogy remélik: a megkezdett lépéseket 2013-ban újabbak követik, és nem szükséges ennek inspirálására újabb markáns érdekképviseleti eszközökkel élniük.

Kiemelték: a magyar egészségügy további sorsa azon múlik, hogy a kormányzat 2013-ban, 2014-ben is megteszi-e a szükséges következő intézkedéseket. A rezidensszövetség szerint ha "folytatódik a bérrendezés, és közben sikerül rendbe tenni a munkakörülményeket, valamint a szakorvosképzés anomáliáit, akkor létrehozható egy olyan egészségügy, ami valódi perspektívát kínál az elvándorlással szemben". Ennek révén lesz felszámolható a hálapénz rendszere is - tették hozzá.

Legolvasottabb cikkeink