• Ónodi-Szűcs
  • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

   Növekedési pályán van a mentőszolgálat

  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez

Egészségpolitika 2017.05.19 06:44 Forrás: Weborvos Szerző: S. Judit
A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez

Augusztus közepéig az e-személyi igazolvány rendszeréhez is illeszkedni fog a Tér.

Javában zajlik és jól halad a Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) február közepén kezdődött éles próbaüzeme, derült ki Szabó Bálint, Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetőjének tájékoztatásából az IME XV. jubileumi infokommunikációs konferenciáján május 18-án. A projekt felelőse elmondta, hogy a következő jelentős határidő augusztus közepe lesz, ekkorra illeszkedik majd az e-személyi igazolvány a Térhez.

Az éles tesztüzem indulása óta négyezren önrendelkeztek az EESZT-ben, 15 ezer e-recept, valamint 50 ezer egészségügyi dokumentum került a felhőalapú, legmagasabb (5.) biztonsági fokozatú informatikai rendszerbe. A pilotban résztvevő egészségügyi szoftverfejlesztő cégek jóvoltából 2017 szeptemberére az EESZT-hez csatlakoztatható intézményi lefedettség a HIS rendszerek tekintetében 69%, a háziorvosi rendszerek esetében 72%, míg a patikarendszerknél 85% lesz az országban.

Négy nagy térség van, illetve lesz a pilotban: Budapest, Pécs, Veszprém és a Debreceni Egyetem jelzésére Debrecen is bekerül.

A NEAK-finanszírozott intézmények szeptember elsejétől szabadon csatlakozhatnak, 2017. november 1-jéig a közfinanszírozott intézményeknek kötelező csatlakozniuk, míg a magán egészségügyi ellátóknak erre 2018 novemberéig van idejük.

Egyelőre csak a friss adatok kerülnek a rendszerbe, de az EFOP 1.9.6. Elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztések című pályázati forrásnak köszönhetően a későbbiekben megvalósul a lehetősége, hogy öt évre visszamenőleg feltöltsékk a rendszerbe a kórházi adatokat. A Tér adatai majdan kutatási célokra is rendelkezésre állnak, ám ezek jogi részletei ma még nincsenek tisztázva, tette hozzá Szabó Bálint.

Az is kiderült, hogy szintén az EFOP-os pályázat egyik fontos eleme a telemedicinával kapcsolatos jó ajánlások megfogalmazása a szükséges finanszírozási igénnyel egyetemben. Ez magában foglalja, hogy milyen eszközöket használjanak az egészségügyben, s ezek meghatározása, minősítése miként történjen. A kaotikus állapotok rendezésére nagy szükség van, ugyanis a gyártók profitorientált fejlesztései gyakran háttérbe szorítják a tudományos igényeket, hangzott el a konferencián.

Még mindig ez a keret szolgálja az OMSZ csatlakoztatását a Térhez, hogy például a mentőautóval szállított, sürgős ellátást igénylő beteg adatait be tudják jelenteni a fogadó sbo-kra.

A Tér fontos alrendszere az e-recept, ezzel kapcsolatban annyi új információ hangzott el, hogy 2018 végéig egy NEAK formanyomtatványon kapják majd a betegek az orvosuktól a felírási igazolást, tartalma azonos lesz az e-recepttel. A beteg (ha van) e-személyi igazolvánnyal, vagy TAJ-kártyával és személyi igazolvánnyal azonosítva magát, papíralapú recept nélkül is kiválthatja majd gyógyszereit a patikában.

Az EESZT akkor fogja a betölteni funkcióját, ha nemcsak adatok feltöltésére használják az egészségügyi ellátásban, hanem a „tudását" is alkalmazzák az orvosok, máskülönben feleslegesen költünk milliárdokat a rendszerre, fogalmazott Király Gyula, Hospitaly Kft. stratégiai vezetője. Míg Rosta László, a saját „kis EESZT"-jét elkészítő háziorvos szerint a Tér sikere nem annyira a technikai szempontokon fog múlni, mint inkább azon, miként lesz kommunikálva, s hogy igényel-e plusz feladatot ez ellátóktól, illetve mit nyerhetnek vele az orvosok.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink