• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Állami számvetés a cukorbetegek világnapján

Egészségpolitika 2017.06.27 12:14 Forrás: Weborvos
Állami számvetés a cukorbetegek világnapján

Az ágazati népegészségügyi stratégia egyik célkitűzése a cukorbetegség és az elhízás növekedésének megállítása.

Magyarországon nagyságrendileg 600-700 ezer ember szenved ismert cukorbetegségben. A kormány számára prioritás a lakosság egészségi állapotának javítása, illetve az egészségben eltöltött évek számának emelése, éppen ezért az „Egészséges Magyarország 2014–2020" Egészségügyi Ágazati Stratégia népegészségügyi stratégiai egyik célkitűzése a cukorbetegség és az elhízás növekedésének megállítása - áll az egészségügyi államtitkárság világnapi közleményében.

A cukorbetegség 1-es és 2-es típusra osztható anyagcsere betegség. Míg az 1-es típusú diabetesben szenvedők aránya mintegy 4-5%-ra tehető, a 2-es típus gyakrabban fordul elő (kb. 90%), s kialakulásában nagyobb jelentősége van az életmódbeli tényezőknek, ezek közül is kiemelten a nem megfelelő táplálkozásnak és a testmozgás hiányának. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

Magyarország Európában az elsők között lépett fel az egészségre káros transzzsírsavakkal szemben. A transzzsírsav a szív-érrendszeri betegségek mellett bizonyítottan szerepet játszik – többek között – a hasi elhízás, inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában is.

2015. január 1-jén életbe lépett a közétkeztetési rendelet, melynek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, zsír- illetve cukorhasználat.

A testmozgás számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért bevezettük a mindennapos testnevelés órát.

Évente több mint 600 ezer állampolgár vált ki valamilyen cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, melyek árához az állam társadalombiztosítási támogatást nyújt. Erre a célra a kormány évente 30 milliárd forintot fordít.

Magyarországon nagyságrendileg 800 gyerek használ inzulinpumpát, ezért nagy előrelépés, hogy 2017 januárjától lehetővé tettük, hogy a nappali tagozatos hallgatók tanulmányaik befejezéséig az inzulinpumpához magasabb támogatással férhessenek hozzá.

A gyógyszerek támogatása mellett azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek kezelésének eredményessége érdekében elengedhetetlenül fontos a betegek együttműködése, mind a megfelelő életmód, fizikai aktivitás, mind az étrend és az önellenőrzés tekintetében - áll a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink