• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

Állami számvetés a cukorbetegek világnapján

Egészségpolitika 2017.06.27 12:14 Forrás: Weborvos
Állami számvetés a cukorbetegek világnapján

Az ágazati népegészségügyi stratégia egyik célkitűzése a cukorbetegség és az elhízás növekedésének megállítása.

Magyarországon nagyságrendileg 600-700 ezer ember szenved ismert cukorbetegségben. A kormány számára prioritás a lakosság egészségi állapotának javítása, illetve az egészségben eltöltött évek számának emelése, éppen ezért az „Egészséges Magyarország 2014–2020" Egészségügyi Ágazati Stratégia népegészségügyi stratégiai egyik célkitűzése a cukorbetegség és az elhízás növekedésének megállítása - áll az egészségügyi államtitkárság világnapi közleményében.

A cukorbetegség 1-es és 2-es típusra osztható anyagcsere betegség. Míg az 1-es típusú diabetesben szenvedők aránya mintegy 4-5%-ra tehető, a 2-es típus gyakrabban fordul elő (kb. 90%), s kialakulásában nagyobb jelentősége van az életmódbeli tényezőknek, ezek közül is kiemelten a nem megfelelő táplálkozásnak és a testmozgás hiányának. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

Magyarország Európában az elsők között lépett fel az egészségre káros transzzsírsavakkal szemben. A transzzsírsav a szív-érrendszeri betegségek mellett bizonyítottan szerepet játszik – többek között – a hasi elhízás, inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában is.

2015. január 1-jén életbe lépett a közétkeztetési rendelet, melynek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, zsír- illetve cukorhasználat.

A testmozgás számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért bevezettük a mindennapos testnevelés órát.

Évente több mint 600 ezer állampolgár vált ki valamilyen cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, melyek árához az állam társadalombiztosítási támogatást nyújt. Erre a célra a kormány évente 30 milliárd forintot fordít.

Magyarországon nagyságrendileg 800 gyerek használ inzulinpumpát, ezért nagy előrelépés, hogy 2017 januárjától lehetővé tettük, hogy a nappali tagozatos hallgatók tanulmányaik befejezéséig az inzulinpumpához magasabb támogatással férhessenek hozzá.

A gyógyszerek támogatása mellett azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek kezelésének eredményessége érdekében elengedhetetlenül fontos a betegek együttműködése, mind a megfelelő életmód, fizikai aktivitás, mind az étrend és az önellenőrzés tekintetében - áll a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink