• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

ÁSZ-ügy: a szakrendelők csak konkrétumokra reagálnak

Egészségpolitika 2018.08.07 Forrás: Weborvos Szerző:
ÁSZ-ügy: a szakrendelők csak konkrétumokra reagálnak

Pásztélyi Zsolt elnök szerint nem szerencsés sommás megállapításokkal a betegek bizalmát megingatni.

A kórházak mellett az önálló szakrendelőket is súlyos kritika érte az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László részéről, aki úgy vélte, ugyanúgy kaotikus viszonyokat találtak a szakrendelőknél is – ezek alatt nyilván az önálló rendelőintézeteket értette –, mint a kórházaknál. A Magyar Időkben megjelent interjújában sorolta, hogy számos esetben hamis nyilatkozatot tettek a vezetők a gazdálkodásról, emiatt esély sem volt arra, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak, mire fordították a forrásokat. Hangsúlyozta: „...rendszerszintű, hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem. Elképzelhetetlen pénzügyi viszonyok uralkodnak néhol az egészségügyben. Ráadásul a korrupció ellen védelmet nyújtó kontrollrendszereket gyakorlatilag egyik ellenőrzött egészségügyi intézményben sem alakították ki megfelelően.”

A súlyos kritikára a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség konkrétumok hiányában nem kíván és érdemben nem is tud nyilatkozatban reagálni, tájékoztatta a Weborvost dr. Pásztélyi Zsolt, a szövetség elnöke. Mint hangsúlyozta, maximálisan tiszteli a számvevők munkáját, de úgy véli, a Számvevőszék feladata egyedi megállapításokat tenni, s azok megoldására feladatokat kitűzni az ellenőrzött intézmények számára. Nem szerencsés sommás megállapításokkal, kijelentésekkel megrendíteni a betegek közellátásba vetett bizalmát, s ezzel a fizetős magánellátás felé irányítani őket. Ez az ellátórendszer megkettőzésére, többlet egészségügyi kiadásokra sarkallhatja a lakosságot, ennek veszélyeire korábban már sajtóközleményben is felhívták a figyelmet.

Ugyanakkor szívesen veszik azokat a konkrét megállapításokat, jó gyakorlatokat, amelyeket a Szövetség hetven tagintézménye számára továbbítani tudnak, s amelyeket az intézetek a mindennapi munkájukban alkalmazhatnak. Éves konferenciájukon szeptember 19-21. között szívesen napirendre tűzik a témát, keresni fogják az Állami Számvevőszéket ez ügyben. 

Az elnök leszögezte: meggyőződése, hogy tagrendelőik a betegellátási feladataiknak minél jobban igyekeznek megfelelni, s ha elő is fordulnak az ÁSZ ellenőrzési jegyzőkönyvekben leírt hiányosságok, azok nem vesznek el forrásokat a betegellátástól. Jellemzően az önkormányzatok fennhatósága alatt működő, nagyon kis szervezetekről van szó, amelyek kevés gazdasági szakemberrel működnek, így is spórolva a NEAK által kapott finanszírozással. Nincsenek magas dologi kiadásaik, a bevételeik 70-80 százaléka a betegellátásra fordított munkabérre, közreműködői kiadásokra megy el, s kevés marad a jogszabályok által elvárt bonyolult szabályrendszerek fenntartására, illetve sokszor nem áll rendelkezésre mindenben szakavatott munkaerő. Megjegyezte: az ÁSZ is elismerte, hogy vannak megfelelően szabályozott működést felmutató intézmények, így Budapesten két szakrendelő, vagy például az általa irányított Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft., – amely az ország legnagyobb kórházfüggetlen szakrendelői hálózata –, ahol szintén nem talált saját intézkedési körében megoldható hibát az ÁSZ 2017-ben lezárult vizsgálata.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink