Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

ÁSZ-ügy: a szakrendelők csak konkrétumokra reagálnak

Egészségpolitika 2018.08.07 Forrás: Weborvos Szerző:
ÁSZ-ügy: a szakrendelők csak konkrétumokra reagálnak

Pásztélyi Zsolt elnök szerint nem szerencsés sommás megállapításokkal a betegek bizalmát megingatni.

A kórházak mellett az önálló szakrendelőket is súlyos kritika érte az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László részéről, aki úgy vélte, ugyanúgy kaotikus viszonyokat találtak a szakrendelőknél is – ezek alatt nyilván az önálló rendelőintézeteket értette –, mint a kórházaknál. A Magyar Időkben megjelent interjújában sorolta, hogy számos esetben hamis nyilatkozatot tettek a vezetők a gazdálkodásról, emiatt esély sem volt arra, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak, mire fordították a forrásokat. Hangsúlyozta: „...rendszerszintű, hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem. Elképzelhetetlen pénzügyi viszonyok uralkodnak néhol az egészségügyben. Ráadásul a korrupció ellen védelmet nyújtó kontrollrendszereket gyakorlatilag egyik ellenőrzött egészségügyi intézményben sem alakították ki megfelelően.”

A súlyos kritikára a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség konkrétumok hiányában nem kíván és érdemben nem is tud nyilatkozatban reagálni, tájékoztatta a Weborvost dr. Pásztélyi Zsolt, a szövetség elnöke. Mint hangsúlyozta, maximálisan tiszteli a számvevők munkáját, de úgy véli, a Számvevőszék feladata egyedi megállapításokat tenni, s azok megoldására feladatokat kitűzni az ellenőrzött intézmények számára. Nem szerencsés sommás megállapításokkal, kijelentésekkel megrendíteni a betegek közellátásba vetett bizalmát, s ezzel a fizetős magánellátás felé irányítani őket. Ez az ellátórendszer megkettőzésére, többlet egészségügyi kiadásokra sarkallhatja a lakosságot, ennek veszélyeire korábban már sajtóközleményben is felhívták a figyelmet.

Ugyanakkor szívesen veszik azokat a konkrét megállapításokat, jó gyakorlatokat, amelyeket a Szövetség hetven tagintézménye számára továbbítani tudnak, s amelyeket az intézetek a mindennapi munkájukban alkalmazhatnak. Éves konferenciájukon szeptember 19-21. között szívesen napirendre tűzik a témát, keresni fogják az Állami Számvevőszéket ez ügyben. 

Az elnök leszögezte: meggyőződése, hogy tagrendelőik a betegellátási feladataiknak minél jobban igyekeznek megfelelni, s ha elő is fordulnak az ÁSZ ellenőrzési jegyzőkönyvekben leírt hiányosságok, azok nem vesznek el forrásokat a betegellátástól. Jellemzően az önkormányzatok fennhatósága alatt működő, nagyon kis szervezetekről van szó, amelyek kevés gazdasági szakemberrel működnek, így is spórolva a NEAK által kapott finanszírozással. Nincsenek magas dologi kiadásaik, a bevételeik 70-80 százaléka a betegellátásra fordított munkabérre, közreműködői kiadásokra megy el, s kevés marad a jogszabályok által elvárt bonyolult szabályrendszerek fenntartására, illetve sokszor nem áll rendelkezésre mindenben szakavatott munkaerő. Megjegyezte: az ÁSZ is elismerte, hogy vannak megfelelően szabályozott működést felmutató intézmények, így Budapesten két szakrendelő, vagy például az általa irányított Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft., – amely az ország legnagyobb kórházfüggetlen szakrendelői hálózata –, ahol szintén nem talált saját intézkedési körében megoldható hibát az ÁSZ 2017-ben lezárult vizsgálata.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink