• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Augusztusban visszaveszik a patikák a vérnyomás csökkentőket

Egészségpolitika 2018.07.16 Forrás: Weborvos
Augusztusban visszaveszik a patikák a vérnyomás csökkentőket

Betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, blokk nélkül, visszatérítéssel.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, így a betegek számára már csak a megfelelő minőségben gyártott készítmények elérhetők.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a betegek érdekében tárgyalásokat kezdeményezett a forgalmazásban érintett cégekkel és szervezetekkel. Ennek eredményeképpen az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a forgalomba hozatali engedély jogosultak megállapodtak a július 4-én kivonásra került, valsartan hatóanyagú készítmények visszavételének gördülékeny ügyintézése érdekében. A gyógyszer különleges áru státuszából adódóan az összes piaci szereplőnek szoros összefogására van szükség annak érdekében, hogy problémamentes! en történjen a visszavételezés.

A megállapodás értelmében a gyógyszertáraknak 2018. július 30.− augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől. Betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, amelynek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díját kapják vissza az érintettek. A dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a házipatikában. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni, számla (blokk) hiányában is!

A gyógyszer szedését senki ne hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja – hangsúlyozza továbbra is az OGYÉI, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát emeli! Fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében.

Az OGYÉI a gyógyszertárakat az elszámolás módjáról külön levélben tájékoztatta. A kialakított rendszer garanciát nyújt számukra is, hogy a térítési díj ellenértékét biztosan megkapják a forgalmazói láncon keresztül.

Itt olvasható a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye a valsartan tartalmú és helyettesítő vérnyomáscsökkentő készítmények térítési díjára vonatkozóan - tudatta közleményben az OGYÉI.

Az OGYÉI ügyfélszolgálata kérdés esetén az érdeklődők rendelkezésére áll, munkaidőben (munkanapokon 8:00−16:30) az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: (+36 1) 8869-409

E-mail: ogyei@ogyei.gov.hu 

Legolvasottabb cikkeink