• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Balog Zoltán: Megvédtük a patikákat

Egészségpolitika 2017.03.23 13:59 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Balog Zoltán: Megvédtük a patikákat

A megállapodás szerint a jogalkotási folyamatba is becsatlakozhat a kamara.

Már a gyógyszerészeket, patikákat érintő jogszabályalkotás elejétől részt vehet, beleszólhat a munkába a Magyar Gyógyszerészi Kamara. Többek között ezt a jogot is tartalmazza az a stratégiai megállapodás, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Hankó Zoltán, a kamara elnöke ünnepélyes keretek között csütörtökön aláírt.

"Megvédtük a patikákat, a gyógyszerészek becsületét, a betegek biztonságát!" - így kezdte ünnepi beszédét Balog Zoltán, aki emlékeztetett arra, hogy a kamarával már 2010 óta létezik egy megállapodás, amelyet 2014-ben megerősítettek és most a stratégiai megállapodással visszaigazolják ezt a folyamatot.

Balog Zoltán érzékeltetve, hogy mekkora területről van szó elmondta: Magyarországon 2318 közforgalmú, 106 kórházi patika működik, amelyekben csaknem 6 ezer gyógyszerész dolgozik. Évente összesen 60 millió patikus-beteg találkozás történik.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány és a kamara együttműködésének kezdetén 2010-ben a gyógyszertárak 25 százaléka veszteséges, sok csőd közeli helyzetben volt. 2015-re ez a szám 8 százalékra mérséklődött. Ebben az évben a patikáknak már 24,5 milliárd forint adózott eredménye volt, és a kórházi patikusok is 2016-tól az orvosokhoz hasonló béremelést kapnak: tavaly 107 ezer, idén novembertől újabb 100 ezer forintot. Idén januárra pedig sikerült elérni azt a szakmai célt, hogy a patikák 50 százalék fölötti tulajdonrésze a gyógyszerészek kezében legyen. Balog Zoltán hozzátette: gratulál az államtitkárságnak, hiszen ezek az eredmények azért is jelentősek, mert egy liberalizációt könnyű megteremteni, de nagyon nehéz visszacsinálni.

Hankó Zoltán elmondta, hogy 2010-re a gyógyszerészek mély szakmai, egzisztenciális és morális válságba kerültek. Az elmúlt években azonban a kormánnyal történt megállapodásnak köszönhetően mindhárom területen pozitív változás következett be. A csütörtökön aláírt stratégiai megállapodás lehetőséget ad arra, hogy a kamara már a gyógyszerészeket érintő jogalkotás folyamatába becsatlakozhasson. Ugyanakkor azt is megjegyezte: a patikák gazdasági működését tovább kell erősíteni, hogy megérje jól és becsületesen dolgozni.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink