• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Beépítették a szeptemberi béremelést a finanszírozásba

Egészségpolitika 2017.03.09 06:43 Forrás: Weborvos Szerző: S. Judit
Beépítették a szeptemberi béremelést a finanszírozásba

Kis mértékben emelték a járó- és fekvőbeteg-ellátás, valamint a krónikus ellátás alapdíját.

Ismét változott az egészségügyi intézmények finanszírozása, ugyanis márciustól nem külön soron utalják a szeptemberi béremelés összegét az ellátók számlájára, hanem a teljesítményfinanszírozással. A 461/2016. (XII. 23.) kormányrendeletnek megfelelően beépítették a bérkülönbözetet, méghozzá 2017. január havi teljesítmények elszámolásától kezdve.

Megemelték a kórházi alapdíjat 180 ezer forintról 185 ezerre, a járóbeteg-ellátás pont/forint díját 1,80-ról 1,85 forintra és a krónikus fekvőbeteg-ellátás alapdíját 6300 forintra. Szintén fontos elem, hogy a jellemzően márciusra elfogyó PCR-kassza (molekuláris diagnosztikai vizsgálatok finanszírozására szánt keret) TVK-ját megduplázták. A sürgősségi ellátásban alkalmazott fix díjakat is a duplájára emelték a sürgősségi betegellátó osztállyal rendelkező intézményeknél – többek között erről beszélt Mészáros János helyettes államtitkár múlt szerdán, miután az intézmények vezetőit aznap délelőtt tájékoztatták a változásokról az államtitkárságon.

Új fix díjakat vezettek be a sebészeti ügyeleti ellátásban (ami például lehetőséget adhat az ott dolgozók ügyeleti pótlékának emelésére), illetve bizonyos szakmákban. Ez utóbbiakra Mészáros János a trópusi betegségek és az AIDS-betegek kezelésének finanszírozását hozta fel példának.

Márciustól a járóbeteg-ellátásban is adnak fix díjat a lekötött (ÁNTSZ által engedélyezett) szakorvosi és nem szakorvosi órák függvényében sávos meghatározással. A fix díjak előnye, hogy teljesítménytől függetlenül utalják az ellátóknak; hátránya viszont, hogy a teljes finanszírozáshoz képest csak egy kis hányadot (körülbelül egytized) tesznek ki.

További változás, hogy a szakellátásban bevezetik a „gyermekellátási szorzót", ami 1,1, vagyis 10 százalékos plusz finanszírozást jelent a gyermeketet ellátó intézményeknek. Ugyanígy 1,1-es szorzót alkalmazhatnak az egynapos ellátást végzők a teljesítmény elszámolásakor.

A szakellátók számára tavaly nyár végén lezajlott első bérbeépítést (amikor is a 2012-13-as bérnövekedést emelték a teljesítményfinanszírozásba) követő mostani változások hatása szintén csak egy, de leginkább két hónap múlva fog igazán látszódni. Ahogy az augusztusi, úgy a márciusi finanszírozási változások sem járnak forrásbővüléssel az intézmények számára, csak más struktúrában kapják a szeptemberi béremelés összegét.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink